Škandal: Kitajski lastniki državni družbi DRI omejili dostop do mariborskega letališča!?

4

Kitajski lastniki Aerodroma Maribor so po poročanju medijev omejili dostop do mariborskega letališča, ki je od četrtka v upravljanju državne družbe DRI. Ob vhodu na parkirišče letališkega terminala so namestili opozorilne table, da gre za zemljišče v zasebni lasti, prehod in parkiranje pa da nista dovoljena.

“Služnost na zemljiščih v okolici mariborskega letališča, ki so v lasti Aerodroma Maribor, je v zemljiški knjigi urejena,” so prejšnji teden v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. A je to po informacijah spletnega portala 24ur še vedno pod vprašajem.

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, je v ustnem poslanskem vprašanju nedavno infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek že spraševal, če bo država uredila razmerja s kitajskimi lastniki, ki imajo na mariborskem letališču v lasti kar nekaj infrastrukturnih objektov. Bratuškova je poslancu to zagotovila, a temu očitno ni tako.

Ministrstvo je sicer danes za STA ponovilo, da “je služnost urejena in je tudi nesporno vpisana v zemljiško knjigo”. “Morebitni spori glede tega se urejajo po pravni poti,” so dodali.

Na ministrstvu zato pričakujejo, da bo letališče še naprej obratovalo neovirano. Kot ocenjujejo, pa Kitajci, “ki so pogodbo iz nam nerazumljivih razlogov enostransko prekinili, s temi dejanji skušajo onemogočiti delovanje mariborskega letališča in svoje interese uveljavljajo v škodo interesov Republike Slovenije”.

Letališče je danes obratovalo normalno, so medtem za STA pojasnili na državnem inženirskem podjetju DRI: “Nameščene table ne ovirajo oziroma onemogočajo poslovanja letališča.”

DRI je prejšnji teden prevzel upravljanje mariborskega letališča, saj je prejšnji upravljavec Aerodrom Maribor, ki je od začetka 2017 v posredni lasti kitajskega kapitala, prekinil najemno pogodbo.

Po četrtkovem fizičnem pregledu na letališču je Javna agencija za civilno letalstvo RS izdala DRI dovoljenje za poskusno obratovanje letališča, zato je to v petek po enodnevnem zaprtju ponovno začelo obratovati.

Pridobivanje obratovalnega dovoljenja po pisanju 24ur ni šlo brez težav. Po informacijah njihovih virov DRI še pred nekaj dnevi ni izpolnjevala nekaterih pogojev za obratovalno dovoljenje, predvsem zaradi nejasnosti glede opreme.

Letališče naj bi bilo v upravljanju DRI najkasneje do konca leta 2020, v vmesnem času pa naj bi ministrstvo za infrastrukturo poiskalo trajno rešitev.

Ministrstvo za infrastrukturo je v sporočilu za javnost prejšnji teden zanikalo navedbe, da naj bi Aerodrom Maribor prekinil najemno pogodbo, ker se vlada oziroma ministrstvi za infrastrukturo in ministrstvo za okolje in prostor niso držali dogovora o sprejetju državnega prostorskega načrta (DPN) za podaljšanje vzletno-pristajalne steze na mariborskem letališču do marca 2018, kar naj bi se z lastniki Aerodroma Maribor dogovoril nekdanji državni sekretar ministrstva za infrastrukturo Jure Leben.

“Morebitni dogovori nekdanjega državnega sekretarja Lebna z nekdanjimi najemniki letališča niso del najemne pogodbe ali drugih pogojev, pod katerimi je Aerodrom Maribor sklenil najemno pogodbo. Rok, v katerem mora biti sprejet DPN, pa tudi nikoli ni določen vnaprej in ga ni mogoče napovedati. Gre za dolgotrajne postopke, ki lahko trajajo več let,” so zapisali.

“Državni prostorski načrt za Letališče Edvarda Rusjana Maribor je sicer v pripravi, proces med drugim traja tudi zaradi nadomeščanja kmetijskih zemljišč ter posega na vodovarstveno območje,” so dodali.

Družba SHS Aviation, ki je v lasti kitajskega kapitala, je kupila Aerodrom Maribor v začetku leta 2017 od Delavske hranilnice, nato pa so z državo sklenili 15-letno najemno pogodbo za letališče, infrastrukturo in pripadajočo opremo. A velikopoteznih načrtov z večstomilijonskimi investicijami, za katere so sicer želeli doseči podaljšanje letališke steze, kitajski investitorji niso uresničili in letališče je, ko gre za redne linije ali tovorni promet, bolj ali manj samevalo. (sta/ured)

Št. komentarjev: 4
 1. mirror pravi

  Upajmo, da bodo kakega našega nesposobneža poklicali na odgovornost. To je samo zaradi leve izbire kandidatov za odgovorne funkcije, kjer velja, da ni važno če nič ne zna, važno je le da je naš. Potem pa imamo take bizarne primere. Dajte Kitajcem že enkrat dovoljenje za podaljšanje steze, pa bosta letališče in tudi mariborska regija zaživela.

 2. mirror pravi

  Bratuškovo je treba zamenjati. To je popolnoma nesposobna oseba za opravljanje takih nalog. Vse kar naredi je le to, da se slika na vseh gradbiščih. Njena precenjena ambicioznost ni dovolj za opravljanje dela ministra za infrastrukturo. Sedaj ima težave še na letališču Maribor zaradi površnega dela.

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Bartuškova obvlada. Ko je bila predsednica niso obnovil nobene ceste. Takrat je obljubila, da bo to njena prednsotna naloga.
  Pričam ti pričico, pjevam ti pjesmico.
  boditevcvetju

 4. raft pravi

  Haapy Yack, ko je postala predsednik vlade, je postal njen mož prvi gospod Slovenije. Njena prva povolilna zabava je bila V LJUBLJANSKI BAKANSKI BEZNICI.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen