Severna Koreja: Novi preizkusi orožja opozorilo za Južno Korejo

0

Severna Koreja je sporočila, da so njeni najnovejši preizkusi orožja opozorilo za Južno Korejo. Severnokorejski državni mediji danes poročajo, da je država v četrtek v prisotnosti severnokorejskega voditelja Kim Jong-una preizkusila nov tip taktično vodenega orožja kot odziv na uvajanje sodobnejšega orožja v Južni Koreji in vojaške vaje z ZDA.

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je Pjongjang z raketnimi preizkusi želel opozoriti Seul, naj preneha uvažati visokotehnološko orožje ter naj se odpove skupnim vojaškim vajam z ZDA, napovedanim za avgust.

Severnokorejski voditelj Južni Koreji očita nepoštenost. Kot je dejal po poročanju državnih medijev, Seul govori o miru, “za kulisami pa kupuje najsodobnejše orožje in izvaja skupne vojaške vaje”, poročajo tuje tiskovne agencije

Po navedbah združenega poveljstva južnokorejske vojske je Severna Koreja v četrtek iz Wonsana na vzhodni obali izstrelila dve raketi, ki sta leteli 430 kilometrov, preden sta padli v morje. Kasneje je visoki južnokorejski predstavnik sporočil, da je ena od raket letela 690 kilometrov in da gre za nov tip rakete, kakršne v generalštabu korejske vojske še niso zasledili.

V Washingtonu, kjer si prizadevajo za oživitev pogovorov o severnokorejskem jedrskem programu, so se na ravnanje Pjongjanga odzvali zadržano. V Beli hiši so povedali, da vedo za raketne preizkuse, a jih niso želeli komentirati.

Ameriški predsednik Donald Trump je poudaril, da ima dobre odnose s Kimom. “Preizkusili so le majhne rakete … to testirajo številni,” je v četrtek dejal Trump za ameriško televizijo Fox.

Tokratna izstrelitev severnokorejskih raket je prva po zadnjem neuspelem srečanju med Trumpom in Kimom konec junija, ki se je končal zgolj z dogovorom o nadaljevanju dialoga o denuklearizaciji Korejskega polotoka na nižji, delovni ravni. Ti pogovori se še niso začeli in Pjongjang je nedavno posvaril, da bi jih lahko odpovedali, ker sta Washington in Seul zavrnila, da bi odpovedala vojaške vaje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen