SD po oceni Združenih staršev s spremembo financiranja zasebnih šol bije klasično ideološko bitko

0

V SD s predlogom sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol bijejo klasično ideološko bitko in pri njej se ne bodo ustavili, je na shodu civilne iniciative Združeni starši opozoril njihov predstavnik Marko Balažic. Na protestu pred DZ se je zbralo okoli 200 ljudi, ki so s transparenti izrazili nasprotovanje noveli, o kateri bo DZ odločal v sredo.

DZ je danes pričel redno julijsko sejo, katere osrednji del bo po pričakovanjih obravnava predloga novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja. Novela med drugim spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol, zaradi številnih pripomb zakonodajno-pravne službe DZ in nasprotovanja dela javnosti, pa se je že na seji odbora vnela vroča razprava o tem, ali predlog novele uresničuje odločbo ustavnega sodišča.

Nazadnje je odbor novelo, po kateri bi država obvezni del programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega pa ne bi financirala, s tesno večino potrdil, podoben razplet pa se glede na razmerje moči v DZ obeta tudi na sredinem glasovanju na plenarni seji.

Da je mogoče predvideti takšen izid glasovanja, je na današnjem protestu v izjavi za medije dejal tudi Marko Balažic iz civilne iniciative Združeni starši. Kot je pojasnil, so se namreč srečali s poslanskimi skupinami, iz teh srečanj pa sklepa, da bodo poslanke in poslanci “tiščali zakon skozi”, kar starše postavlja v izredno neprijeten položaj.

Dodal pa je, da so jim tudi nekateri koalicijski poslanci priznali, da bodo zakon podprli le zato, da ne bi tvegali razpada koalicije. “Interpretiramo lahko, da na hrbtih naših otrok, na hrbtih otrok v Sloveniji, rešujejo politično vezane igre, na kar pa ne moremo pristati,” je pripomnil.

Izpostavil je tudi, da financiranje zasebnih osnovnih šol še ni glavna težava tega zakonskega predloga. “Težava tega zakona je, da so v njem določila, ki lahko čez noč zaprejo 60 ali 70 vrtcev v Sloveniji, ki lahko povzročijo toliko in toliko brezposelnih, in navsezadnje bo šlo toliko in toliko otrok na cesto,” je opozoril.

Po besedah Balažica se SD s to ideološko bitko ne bo zaustavil pri osnovnih šolah. Prvi korak so po njegovih besedah nedržavne osnovne šole, naslednji korak so vrtci, potem visoko šolstvo. Monopol, ki je težak 800 milijonov evrov na leto verjetno marsikomu predstavlja velike želje in morda celo parcialne interese, je dodal.

Mojca Kosič iz skupnosti Montessori doma je poudarila, da bodo vztrajali do konca, saj se takšni nesmisli po njenih besedah v Sloveniji ne bi smeli dogajati. Morali bi težiti k razvoju družbe, v osnovi pa k temu, da se spoštujejo ustavna in pravna načela. “Tudi ustava. Zakaj jo potem imamo, če je ne spoštujemo,” se je vprašala.

Posamezni udeleženci shoda so dajanje izjav prepustili omenjenima predstavnikoma. So pa s seboj prinesli transparente z napisi: “To sramoto končajte danes, Ne ideologiji, da svobodni izbiri, Proti razslojevanju, Pobalini, čas je, da odrastete, Izbiro staršem, ne Pikalu.” (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen