Šarec še enkrat več pokazal svoje “serpentinšek fore”; za komisarja predlaga Lenarčiča, Cerar in Erjavec pa ostala z dolgimi nosovi

13

V vrhu koalicijskih SMC, DeSUS in SAB danes uradno še ne komentirajo predloga premierja Marjana Šarca, naj vlada za slovenskega kandidata za komisarja predlaga veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča.

Čeprav je bilo pričakovati, da bodo SMC, SAB in DeSUS pristali na Šarčevo izbiro, pa za zdaj Lenarčiču javno še niso izrekli podpore. V SMC po neuradnih informacijah danes o tem še potekajo pogovori.

V špekulacijah med možnimi imeni za evropskega komisarja se je sicer v preteklosti omenjalo tudi prvaka SMC Mira Cerarja, ki se bo jeseni poslovil z vrha stranke, in predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki ga kongres čaka v začetku leta. Oba sta danes brez komentarja in več kot jasno je, da ju je Šarec oba pustil dolgih nosov.

Je pa vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša za STA dejal, da osebno nima zadržkov pri tem, da bi DeSUS Lenarčiča podprla. Ocenil je, da pozna sistem in bi lahko bil primeren kandidat, toliko bolje pa je, če je neodvisen.

Se je pa že oglasila SD, ki je nezadovoljna s Šarčevo enostransko izbiro. Ostri toni so bili pričakovani, saj je bila evropska poslanka Tanja Fajon njihova favoritka za komisarsko kandidatko. Kot so navedli v sporočilu za javnost, je enostranska odločitev predsednika vlade neprijetno sporočilo, “odgovornost predsednika vlade pa je, da skrbi za trdnost in zaupanje v koaliciji”.

Šarec pa je glede Fajonove dejal, da si težko predstavlja, kako bi sodelovala v Evropski komisiji, potem ko je javno napovedala, da na glasovanju v Evropskem parlamentu ne bo podprla kandidatke za predsednico komisije Ursule von der Leyen.

Na vprašanje o morebitnih napetostih v koaliciji zaradi odločitve za Lenarčiča pa je Šarec dejal, da je “koalicija sinonim za napetost”. “Ne vem, kako bi lahko bilo drugače. Napetosti se vedno morajo razreševati, verjamem, da jih bomo rešili,” je dejal premier in zatrdil, da izrazito negativnih odzivov na svojo odločitev ni slišal, na današnjem srečanju, kjer je ministre koalicije z njo seznanil, pa da mu nihče ni nič rekel.

Tako še ni jasno, kdo bo Lenarčiča v četrtek podprl na vladi. Šarec verjame, da bodo koalicijski partnerji videli nacionalni interes Slovenije in dojeli pomen enotnosti.

Šarec je namreč svojo izbiro za komisarskega kandidata sporočil danes. Kot je povedal v izjavi za javnost, je kandidat izkušen in strokoven, pozna delovanje EU ter že dolgo dela v diplomaciji. Šarec pa je ob tem pozabil povedati, da pa Lenarčiča v EU skoraj nihče ne pozna… (sta/ured)

Št. komentarjev: 13
 1. bruh pravi

  ajd….naj bo katerikoli kučanov smrdeči paj ac itak slovenistan bo poslal takega ali drugačnega rdečuha….to vedo tudi na luni…omejenost , enoumnje, čredništvo in sistemska udbomafijskot so pač značilni znaki slovenistana…. ….le , da si ne upajo predlagati podivjanega, zločinskega grozno nestrpnega popolnoma nedemokratićnega hinavskega ogabnega komunistićnega smrdečega rdečega pra sca sd turkića…le takega komunistićnega udbaškega sovražnega smrdečega rdečega pra sca kot je turkić ne…… EU kaj tekega ne bi prestala….že je sra nje…ampak tak smrdeči jugoGN OJ nima kaj iskati v EUropi…ajd…

 2. mirror pravi

  Predlagani kandidat je iz kroga drugorazrednega. Toliko v vednost.

 3. bruh pravi

  mirror, ..saj iz tistega smrdečega post-komunističnega MAFIJSKEGA kroga bo tako ali dugaće zlezel, tak ali drugaćen, nestrpen smrdeči rdeči pra sec ai svi nja……..ajd…saj sem to tudi napisal…..iz slovenistana razen enoumnega in ideološko sovražnega rdečuha ali rdečuhinje drugih možnosti ni..politični obvladujejo še vedno
  vse državne visoke službice….slo kvota v eu je itak vedno rdeči pra sec ali svi nja………ajd…..jaz sem le izrazil upanje, da ne bo stari komunistični zločinski mafijski smrdeči rdeči pra sec drugarazredni turkić….ajd…le to.

 4. bruh pravi

  mene osebno bolj zanima kaj bodo predlagali na madžarskem, v UK, v ita, na poljskem, v nemčiji, v belgiji, čehi, grki…….. itd…ajd…..slovenistan bo itak poslal rdečo copato, ki jo bo zanimalo le črpanje EU denarja v udbomafijske smrdeče rdeče žepe…….ajd…kar je popolnoma razumljivo….ajd..

 5. haapy yack pravi

  hoj
  “Komedijant” prav, da je imenvan dober za slovenistan?
  Edin dobr bo za možička k bo imel hudo plačo.
  Kaj bo imel slovenistan od tega? Nič. Še za pest kurjekov ne.
  boditevcvetju

  1. bruh pravi

   verjemi, da ne le on, da bo imel kaj od tega…..ampak tudi njegov kućanov mafijski smrdeči rdeči krog, ki ga je tja poslal molzti EUdavkoplačevalski denar…..velikanska večina ostalih pa itak nič….kot praviš pravilno ti…..ampak to se ve…..

 6. Re gornjim pravi

  Sami ” vrhunski” komentarji politicnih ” poznavalcev”. Eden ” pametnejsi” pljuvalec od drugega. To je pa tudi vse kar lahko kdo pricakuje od vas. Konstruktivnega sigurno nic

 7. bruh pravi

  nismo pa imeli dvoma, da bo kučanov NESTRPNI rdečuh regornjić stal ob strani rdeči mafijski kučanovi bandi in predlaganemu rdečemu slovenistancu….ajd…

  1. re gornjemu pravi

   Slovenci bi rekli : ” nismo pa dvomili”, tebi pa naš jezik očitno dela težave, razen svi….njanja seveda.

 8. raft pravi

  repetaš, zopet si pameten v božjo mater. Ko imaš do nečesa dvom GA IMAŠ, ALI PA NE.

  1. Re gornjemu pravi

   Dvomis ali pa ne dvomis! Izgleda, da tudi tebi izrazanje v slovenskem jeziku ne lezi! Sicer pa so bruhovi komentarji , po tvoje ” zelo globoki” ( za plitve glave seveda).

 9. raft pravi

  Repetaš, Kaj imaš, ko v nekaj dvomiš? Imaš dvom . Bruhovi komentarji so nabiti z resnico, kar pa vi oboževalci rdeče bande seveda ne prenesete.
  Plitva glava? Pa ne da imaš tudi ti lase tam, kjer bi moralo biti čelo?

  1. Re gornjemu pravi

   Vedno bolj prihajam do prepricanja, da si bruh kar ti. Sicer mi je pa vseeno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen