Neonacist iz Charlottesvilla obsojen na še en dosmrtni zapor

0

Državni sodnik Virginije Richard Moore je v ponedeljek 22-letnemu Jamesu Fieldsu izrekel kazen dosmrtnega zapora in povrh še 419 let zapora zaradi umora 32-letne Heather Heyer z avtomobilom med spopadi med neonacisti in protestniki v Charlottesvillu avgusta 2017. Fields je bil obsojen na dosmrtni zapor že po zvezni zakonodaji.

Sodnik Moore je mlademu rasistu dejal, da si zasluži kazen, ker je izvedel teroristično dejanje. Za smrt Heyerjeve, ki jo je povozil, ko je z avtomobilom zapeljal med protestnike, je bil obsojen na dosmrtni zapor. Na še 419 let zapora pa, ker je na zloben način ranil pet oseb.

Fields je marca na zveznem sodišču priznal krivdo za smrt Heyerjeve in upal na usmiljenje, vendar mu je sodišče zaradi zločina iz sovraštva izreklo dosmrtni zapor. Najprej bo čakal na smrt v zveznem zaporu.

Avgusta 2017 so se v Charlottesvillu zbrali neonacisti, da ubranijo pred odstranitvijo z javnega kraja kip generalu separatistične in rasistične konfederacije, ki je v 19. stoletju izgubila državljansko vojno v ZDA. Prišli so tudi protestniki in obe skupini sta se stepli, Fields pa je šel dlje in je z avtomobilom zapeljal v množico.

Predsednik ZDA Donald Trump se je takrat proslavil z izjavo, da so bili dobri ljudje na obeh straneh spora, kakor tudi slabi. Porotniki in sodniki se poleg tožilcev, glede na kazen Fieldsu, s tem očitno ne strinjajo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen