Migrante na meji bi obvladovali z oklepniki Valuk

Kot da bi se vsak dan v službo vozili z vlačilcem

7

Piše: Davorin Kopše

Te dni sem zasledil objavo Slovenske vojske, da je Šarčeva in Erjavčeva politika poslala oklepnike Valuk 6×6 na južno mejo. Ne vem ali bomo Hrvatom napovedali vojno, ali pa se je nekomu v teh poletnih dneh že pošteno skisalo.

Oklepnik Valuk 6×6 se uporablja za varen transport pehotnih enot do ravni oddelka. Pa dobro Šarec, Erjavec in tista ženska na vrhu SV, gre za premik enot na in z bojišča. Na meji vsaj za zdaj še ni bojišča, zato lahko mirno ugotovimo, da je uporaba oklepnikov za lov na migrante povsem neustrezna. To so najbrž tisti novi vzorci razmišljanja aktualne garniture v objektu vlade, ki ga normalni ne razumejo.

Nekaj tehničnih podatkov o oklepniku Valuk 6×6:

Masa vozila: 12300 kg

Največja dovoljena obremenitev: 1200 kg

Največja skupna masa: 13500 kg

Največja skupna masa: 13500 kg

Specifična moč: 18,5 kW/t

Obračalni krog: 17 m

Motor: Steyr, 6 cilindrski turbodizelski motor, 191 kW pri 2400 o/min

Dolžina: 5,6 m

Širina:  2,5 m

Višina: 2 m

Podatki nam jasno povedo, da je uporaba oklepnikov ta trenutek na meji povsem iracionalna odločitev. Podobno kot, če bi hodil vsak dan v službo z vlačilcem.

Narava dela, na meji zahteva koordinirano delo v patruljah, ki pa so lahko zaradi specifičnosti učinkovitejše s terenskimi vozili in predvsem peš. Uvajanje tehničnih sredstev v obliki dronov, senzorjev, termovizijskih kamer in tudi helikopterjev je prava smer, le upamo pa lahko, da so vsa ta sredstva pravilno uporabljena. Pri uporabi oklepnikov lahko utemeljeno sklepamo, da ne. Nekateri in najverjetneje tudi politično vodstvo Ministrstva za obrambo ter nekateri visoki vojaki poudarjajo, da je pomembno vlivanje strahu, kar pa se lahko doseže le z vojsko, saj da se migranti policije ne bojijo. Morda so tudi oklepnike poslali na mejo, da bi dosegli učinek strahu, ampak mi potrebujemo učinke ukrepov. Če bi namreč bilo migrante strah, se ne bi napotili na tako dolgo in nevarno pot. Vedo namreč, da ima vsaka država poleg policije tudi vojsko. Glede na uporabo oklepnikov za varovanje meje bi lahko rekli, da se morda vojska boji migrantov, ampak tega ne verjamem, ker vem, da je slovenski vojak pogumen in sposoben. Strahopetna je lahko le zgoraj omenjena politika, ki je obravnavani ukrep očitno sprovedla zaradi slabe podobe varovanja meje in zaradi izrazito negativnih odzivov ljudi ob meji, ker se počutijo ogrožene in tudi izigrane. Oklepniki na meji so, kot vidimo, zgolj populistični ukrep in nič več.

Torej, dragi vi, ki se predstavljate za vlado, razkropite se, ker to ni več ničemur podobno.

Št. komentarjev: 7
 1. Re gornjemu pravi

  Ocitno se kisa tebi Kopse! A ni bila ravno opozicija tista, ki je zahtevala in vpila, da je treba juzno mejo zavarovati ” z vsemi sredstvi”? Ograja je po njihovem mnenju neumnost, kaj potem se ostane? Grims, Sesko s svojo vardo?

  1. bruh pravi

   kućanov smrdeči post-komunistični nestrpni in divje sovražni levičarski rdeči pra sec bo vedno slepo verjel in zagovarjal kučanovo mafijsko rdečo bando….ajd…. saj je vse tako jasno….ajd…nič novega pod udbomafijskim krvavordečim slovenistanskim nebom…ajd…

   1. Re gornjemu pravi

    Rumeni usranko, napisi vendar kdaj kaj bolj izvirnega. Ze leta pises ene in iste neummosti. Sicer pa ti slovenscina ( dokazano) dela tezave.

  2. Jožek pravi

   Tozadevno se obrnite na Grimsa, on bo vedel kako črnuhe zaustaviti, ko tako rad deli nauke( pametne ali pa tudi ne)

 2. Re gornjemu pravi

  Ocitno se kisa tebi Kopse! A ni bila ravno opozicija tista, ki je zahtevala in vpila, da je treba juzno mejo zavarovati ” z vsemi sredstvi”? Ograja je po njihovem mnenju neumnost, kaj potem se ostane? Sesko s svojo vardo?

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Predlagam avtobuse Nomago s katerimi bi vozil folk na “elitne” lokacije.
  boditevcvetju

  1. bruh pravi

   tega si soroševa/kučanova/fajonova smrdeča zločinska banda najbolj želi…ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen