Merklova napovedala delovno jesen

1

Nemška kanclerka Angela Merkel je na tradicionalni poletni novinarski konferenci napovedala delovno jesen za vladajočo koalicijo. Med osrednjimi nalogami je izpostavila okoljsko politiko, v okviru katere želijo učinkovito doseči cilje do leta 2030, ne da bi imelo to preveč negativen vpliv na gospodarstvo.

Merklova je ocenila, da Nemčiji ne bo uspelo doseči okoljskih ciljev do leta 2020, zato morajo spremeniti strategijo in ukrepe, da bodo lahko dosegli cilje do leta 2030. Priznala je, da so tudi zaradi gibanja Petki za prihodnost pospešili reševanje okoljske problematike.

Nemška vlada bo predvidoma sredi septembra odločala o celostnem načrtu za varovanje okolja, saj bo to imelo velik vpliv na življenjske navade državljanov. Med najbolj učinkovitimi ukrepi strokovnjaki predlagajo uvedbo davka na ogljikov dioksid, a bo treba najti pravo pot, kako ga uvesti. V koaliciji namreč zaenkrat še ni konsenza na to temo, je dodala.

Spregovorila je tudi o migracijah in reševalnih akcijah v Sredozemskem morju, ki po njenih besedah niso samo nujne, ampak tudi znak človečnosti. Po njenem prepričanju potrebuje Evropska unija politične rešitve, ki vključujejo delovanje varovanja zunanjih meja in sodelovanje med državami.

Ob tem je pozdravila tako napore svojega notranjega ministra Horsta Seehoferja, ki se zavzema za evropsko rešitev glede porazdelitve migrantov, rešenih na morju, kot načrte izvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen glede reforme dublinske uredbe.

Izvolitev von der Leynove je označila za dobro novico za Evropo, saj niso zapravljali časa in se lahko sedaj v miru sestavi komisija. Tako bomo preprečili negotovost glede brexita in bomo lahko delali naprej, saj je pred EU veliko izzivov, je dejala.

Merklova je bila sicer presenečena, koliko evropskih voditeljev je von der Leynovo poznalo že pred imenovanjem in so imeli dobro mnenje o njej. Ni pa želela potrditi ugibanj, da je bil v ozadju potrditve v Evropskem svetu in Evropskem parlamentu dogovor s poljsko vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS).

Na vprašanje tujih novinarjev je zanikala tudi domneve, da je Nemčija dominantna država v Evropi. “Vsak dan se vidi, da temu ni tako. Nemčija je del Evrope,” je zagotovila. Ob tem je kot obrazložitev dodala, da morajo v Evropskem svetu države večino odločitev sprejeti soglasno. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Merklova napovedala delovno pa tudi tresočo jesen.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen