Marjan Šarec na hrvaški meji “zagotovil”, da Slovenija ne bo postala žep za migrante

3

Predsednik vlade Marjan Šarec si je v spremstvu ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in generalne direktorice policije Tatjane Bobnar ogledal razmere ob meji s Hrvaško v luči težav z nezakonitimi prehodi meje. Med drugim je napovedal okrepitev policije in vojske na meji in zagotovil, da Slovenija ne bo postala žep za migrante.

V izjavi po srečanju s predstavniki Občine Ilirska Bistrica in civilne iniciative je Šarec poudaril, da razume pomisleke prebivalstva. “Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni,” je dejal. Po njegovih besedah so ugotovili potrebo po okrepitvi policijske prisotnosti na obmejnem območju.

Številk ni mogel razkriti, je pa zato napovedal, da bodo na mejo prišli tudi dodatni vojaki, policija pa je že oz. bo nakupila dodatno tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje ter tehnične ovire, tj. panelno ograjo tam, kjer bo to potrebno.

Glede umestitve centra za migrante pri Jelšanah pa je premier poudaril, da center v tem trenutku ni potreben in da gre za možnost v primeru ponovitve migrantskega vala, kakršen je bil leta 2015.

Janez Janša na Twitterju z dvema rešitvama

“Namesto postavljaštva in ignoriranja bistva problema potrebujemo: 1. Dogovor s Hrvaško in Italijo o skupni zapori zelene meje med BiH in RH 2. Zaostritev azilne zakonodaje, kot predlagala Sicer bomo jeseni imeli odprto mejo samo še z – Madžarsko.

Ilirskobistriški župan Emil Rojc je pogovor ocenil kot odkrit, a hkrati izpostavil, da se je od prvega obiska ministra Poklukarja do danes število nezakonitih prehodov državne meje podvojilo, kar zanje ni sprejemljivo.

Minister Poklukar je priznal, da se število ilegalnih prehodov meje povečuje – v tem letu so jih zaznali več kot 5300. Kot je ocenil, policija intenzivno preprečuje ilegalne prehode, več kot polovico migrantov pa vrne na Hrvaško. Prav tako so v zadnjem času sprejeli vrsto ukrepov, od povečanega števila policistov do sodelovanja z vojsko.

Tako premier kot minister sta izpostavila, da so velik problem tihotapske združbe. Policija je letos sicer prijela več kot 130 tihotapcev, od katerih jih večina prihaja iz tujine, je navedel Poklukar.

V ta namen po njegovih besedah sodelujejo z ostalimi policijami na zahodnobalkanski poti, vključno z Italijo, z intenzivnim policijskim sodelovanjem pa ugotavljajo tudi izvor kriminalnih združb in jih poskušajo razbiti.

Mešane patrulje z Italijo za preprečevanje tihotapljenja migrantov in za nadzor sekundarnih migracij so vzpostavili s 1. julijem, ni pa to edina oblika sodelovanja obeh policij, je navedel minister. Z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem se je Poklukar sicer pogovoril po telefonu in se tudi dogovoril, da se bosta srečala prihodnji četrtek v Helsinkih ob robu sveta ministrov za notranje zadeve.

Bobnarjeva pa je pojasnila, da slovenska policija dnevno sodeluje z lokalno skupnostjo. “Ocenjujemo, da lokalna policijska postaja učinkovito opravlja svoje naloge, seveda pa tudi z državnega nivoja intenziviramo svojo prisotnost na tem območju, prerazporejamo kadrovske sile, sodelujejo tudi pomožni policisti, sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske,” je povzela. Po njenih besedah so zaprosili za dodatno število pripadnikov vojske.

Na omenjene napovedi se je popoldne odzval tudi minister za obrambo Karl Erjavec in pritrdil, da je dobro, da naredijo “vse, kar je treba, da se bodo ljudje na meji počutili varne”. “Če bo takšna ocena, bomo okrepili svojo prisotnost,” je zagotovil.

Šarec je hkrati poudaril, da varovanje meje poteka skladno s pričakovanji in da “ne moremo pristajati na takšna in drugačna strašenja, ki so včasih motivirana tudi politično”.

Ob obisku mejnega prehoda Žuniči pri Adlešičih v Beli krajini se je odzval tudi na izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, da je treba okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij na južni meji, da Slovenija ne bo postala žep za migrante. Zagotovil je, da se to ne bo zgodilo. Temu po njegovih besedah pritrjuje tudi število migrantov, ki so prešli italijansko mejo in se je celo nekoliko zmanjšalo.

Prepričan je, da bo morala EU za uspešno varovanje zunanjih meja EU oz. hrvaško-srbske in hrvaško-bosanske meje uporabiti enote Frontex. “Dokler EU tega ne bo izvedla, bomo imeli na naši meji tudi takšne migracije,” je izpostavil Šarec. Obenem je dodal, da tudi madžarska meja ni “neprodušna” in da tudi tja kljub ograji na meji dnevno pride približno 50 migrantov.

Stanje na meji ob Kolpi in število tamkajšnjih policistov je ocenil za zadovoljivo. Podobno kot pred tem v kostelski občini pa se je dotaknil vprašanja poškodovanih cest in druge infrastrukture in dejal, da bodo morali najti pravno podlago za pomoč občinam ob meji, katerih infrastruktura je poškodovana zaradi pogostega patruljiranja policije.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek pa je predsednika vlade opozoril tudi na smetenje tistih, ki nedovoljeno prestopajo mejo s Hrvaško.

V zvezi z napovedmi o krepitvijo nadzora ob meji so se oglasili tudi v Levici, kjer “obsojajo vsakršno povečevanje represije, nadzora in omejevanja človeških svoboščin”. Kot je v izjavi dejal vodja njihove poslanske skupine Matej T. Vatovec, vidijo postavljanje dodatne ograje, nakupovanje dronov in širjenje pooblastil policije kot podrejanje diskurzu ogroženosti, ki ga vodi desnica. “S tem vlada pristaja na tak diskurz in išče rešitve na napačnih mestih,” je prepričan. (sta)

Št. komentarjev: 3
  1. mirror pravi

    Naša država bo žep za migrante zaradi slabega varovanja južne meje, ohlapnega azilnega zakona, po katerem moramo vsakega migranta sprejeti če samo izgovori čarobno besedo azil. Hrvati so in bodo vedno vedno poskrbeli, da so migranti čimprej zapustili njihovo ozemlje. Oni migrante dostavljajo na našo mejo, da imajo z njimi čimmanj opravkov in dela. Delujejo preudarno in pametno, kar za naše postopke z migranti ne moremo trditi.Ne smemo se slepiti, da tega ni. Mešane patrulje na meji z Italijo so Cerarjeva bedasta ideja. Migrantom moraš preprečiti vstop v državo, ne pa izstop. Če bomo delali po njegovo, bomo res žep za migrante. Hrvati nam jih bodo dostavljali, Italijani pa jih bodo z našo pomočjo zadrževali v naši državi, ljudstvo pa bo te stroške plačevalo.

  2. linke pravi

    serpentinškov bebec bo povzročil še veliko škodo državi . najbolje da gre nazaj na radio gaga ,tam je mesto za njega.

  3. raft pravi

    To že dolgo niso migranti. To so muslimanska vojska,

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen