Jug Kalifornije stresel potres z magnitudo 7,1, treslo se je tudi v Las Vegasu

0

Jug Kalifornije je stresel potres z magnitudo 7,1. Tla so se stresla v petek ob 20.19 po lokalnem časnem (davi ob 5.19 po srednjeevropskem času), so sporočile pristojne ameriške oblasti. Gre za najmočnejših potres v zadnjih dveh desetletjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Žarišče potresa je bilo 17 kilometrov severovzhodno od manjšega mesta Ridgecreast, ki je približno 200 kilometrov severovzhodno od Los Angelesa. Obseg gmotne škode v Ridgecreasu zaenkrat še ni znan. Načelnik gasilcev iz okrožja Kern David Witt je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da doslej ni znano, da bi se porušila kakšna večja stavba, pregled območja pa še poteka.

Iz mesta so po četrtkovem potresu poročali o nekaj požarih na gradbiščih in nekaj uničenih domovih, posledic večjih razsežnosti pa potres ni povzročil. Podobno naj bi bilo tudi po zadnjem potresu. Nekatera gospodinjstva so po zadnjem potresu ostala brez električne energije.

Po petkovem potresu so v bližini Ridgecreasta zabeležili več deset popotresnih sunkov z magnitudo, ki je presegla 3,0; med njimi sta bila dva, ki sta presegla magnitudo 5,0.

Guverner Kalifornije je za prizadeto območje razglasil izredne razmere, kar pomeni, da lahko zaradi tega hitreje mobilizirajo pomoč in finančna sredstva.

Petkov potres so občutili v številnih predelih ob zahodni obali, med drugim tudi v 250 kilometrov oddaljenem Las Vegasu.

Zadnji potres je del pojava, ki mu geologi pravijo zaporedni potres in je sledil potresu z magnitudo 6,4, ki je območje stresel dan prej. Po navedbah ameriških geologov je bilo četrtkovo tresenje tla predpotres petkovega potresa, ki je bil po poročanju ameriške televizije CNN močnejši za 11-krat, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška seizmologinja Lucy Jones je že v četrtek na novinarski konferenci posvarila, da je možnost približno ena proti 20, da bo območje v prihodnjih nekaj dneh prizorišče še močnejšega potresa. Po petkovem potresu je dejala, da je pet odstotkov možnosti, da bo sedaj sledil še večji potres, tla pa bi se lahko stresla v naslednjem dnevu.

Zaradi potresa so v Los Angelesu v petek zvečer tudi preložili ekshibicijsko tekmo lige NBA med New York Knicksi in New Orleans Pelicans. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen