Janez Janša: Sloveniji se obeta položaj žepa za ilegalne migrante

12

Največ ilegalnih migrantov na dan v schengensko območje vstopi  ravno v Sloveniji, zato imamo mejne kontrole z Avstrijo in v jeseni se obetajo tudi z Italijo. Sloveniji se torej obeta položaj nekega žepa, ki poleg tega, da varnostno ogroža prebivalce, tudi veliko stane.

Predsednik SDS Janez Janša je bil danes gost oddaje Mozaik dneva na radiu Ognjišče, kjer je spregovoril o različnih aktualnih temah, uvodoma pa tudi o 24. tradicionalnem taboru, ki poteka v Bovcu v teh dneh, pri čemer je poudaril, da gre za prijetno druženje med člani in simpatizerji SDS, delno športno-rekreativno narave, delno pa tudi obarvano z nekaterimi raziskovalnimi temami, na primer o izvoru slovenstva. »Ti kraji so polni zgodovine, starejše od 1. svetovne vojne, po čemer so ti kraji sicer najbolj znani. Tu so potekali eni najtežjih bojev v času 1. svetovne vojne in soške fronte,« je povedal predsednik stranke in dodal, da so se po okoliških hribih odvijale tudi številne tragedije, o čemer pričajo tudi različna pisma, ki jih hranijo v kobariškem muzeju.

Predsedniku stranke je novinar radia Ognjišče zastavil tudi številna aktualna vprašanja. Izbira Janeza Lenarčiča za kandidata za komisarja iz Slovenije se Janezu Janši zdi neka logična poteza neambicioznosti slovenske politike doma in navzven. »Iskalo se je nekoga, ki obvlada tehniko, nima pa svojih idej in konceptov,« je povedal predsednik SDS in dodal, da Janeza Lenarčiča pozna, saj je bil državni sekretar in operativec v času našega prvega predsedovanja. »Gospod Lenarčič ve, kako se tehnično zadevam streže, to je tisto, kar mora država rutinsko opraviti v času predsedovanja, zato bi ga bolj potrebovali doma, ko bo Slovenija predsedovala, da pa bi bil to format za komisarja, pa se mi zdi, da to ni. Mogoče pa bomo pozitivno presenečeni,« je komentiral Janša. Dodal je, da je Marjan Šarec za komisarja verjetno iskal nekoga, »ki ne bo krepil koga od njegovih koalicijskih partnerjev in hkrati ne bo predstavljal nevarnosti, ko se bo iskal nov obraz za prihodnje državnozborske volitve.«

Način izbire predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen po mnenju predsednika stranke ni dobra z vidika gesel in parol, kako je treba evropsko politiko približati Evropejcem. »Formalno so bile procedure spoštovane, nobena pogodba, tudi Lizbonska, ne določa takoimenovanih nosilnih kandidatov, izbrana je kandidatka politične grupacije, ki je na volitvah zmagala, torej ELS, ni pa kandidatka tista, za katero se je delala kampanja in ni bila izbrana na kongresu,« je povedal Janša. Po njegovem mnenju bo čez pet let imela evropska politika težavo razlagati ljudem, zakaj iti na volitve in podpreti tistega, za katerega mislijo, da je najboljši za vodenje Evropske komisije, saj je potem le- ta ne vodi. »Ursula von der Leyen kaže na minus demokratične legitimnosti, nekaj glasov večine pa je premalo za to, da bi bil ta mandat močan,« je dodal Janša in ocenil, da bo naslednjih pet let obdobje, ko se bo s težko muko iskalo korake, ki jih mora Evropa narediti v smislu varnosti in blaginje.

Napoved Marjana Šarca, da naj bi vezal proračunske dokumente na glasovanje o zaupnici, se Janši zdi brezpredmetna, saj v danih okoliščinah, ko so gospodarski kazalci še dokaj dobri, ni težko sestaviti proračuna. Dejal pa je, da slovenska vlada ne zna produktivno porabiti denarja, ki ji je na voljo. Gre predvsem za veliko vsoto evropskih sredstev v višini 2 milijard evrov, ki jih vlada ne zna počrpati. »Mogoče se motim, a mislim, da tokrat predsednik vlade ne bo imel težav s sprejetjem proračuna, ne glede, ali bo na to vezal zaupnico, razen če bi bila nasprotja v koaliciji in med koalicijo ter nadkoalicijsko Levico tako velika, da bi proračun zaradi drugih razlogov padel. To razmišljanje o nezaupnici je bolj kot ne napihovanje v mlačni vodi,« je prepričan prvak SDS.

Janez Janša je v nadaljevanju ugotovil tudi, da je sla te vlade po kontroli, nadzoru, obvladovanju državljanov še večja kot pri prejšnji, čeprav gre za reciklirano vlado. »Pojavljajo se ideje, ki zelo spominjajo na nekdanje totalitarne čase, kar se tiče pooblastil tajnih služb. Pripravljeni so predlogi, po katerih naj bi tajne službe spet lahko obdelovale slovenske državljane,« je povedal Janša in dodal: »To smo prepovedali leta 1990, kar je bil eden večjih korakov k demokratizaciji Slovenije, sedaj pa bi radi dodali nazaj. Prav tako ponovno skušajo uveljavljati 133. člen – verbalni delikt in cenzuro, kar smo tudi odpravili in je bil tudi eden večjih korakov k demokratizaciji.« Po mnenju predsednika stranke tako danes ni ogrožena le naša osebna svoboda, ampak tudi svoboda govora. »Vračamo se v čase, značilne za leta 88, 89 prejšnjega stoletja in zaenkrat je zgolj še Ustavno sodišče na posamičnih točkah varuje zlorabo pravne države in popolno degradacijo ustave,« je povedal Janša. Po njegovih besedah bo tudi zanimivo opazovati odločitev Ustavnega sodišča glede zahteve za oceno ustavnosti proračunov v zvezi z zlatim fiskalnim pravilom, saj je bil prejšnji proračun oblikovan tako, da ogroža slovensko prihodnost. »Upajmo, da bo ustavno sodišče ostalo na tem braniku,« je poudaril Janša. Ob tem je menil, da bi ustavno sodišče moralo samo, potem ko vladni večini po šestih poskusih ni uspelo rešiti vprašanja enakopravnega financiranja otrok v šolah samostojno odločiti o tem. »Ta zadnji poskus, s katerim so skušali to »urediti«, je nek višek cinizma. Položaj nekaterih otrok so hoteli še poslabšati, češ ker so se pritožili, bodo plačali še dodatno ceno. To spominja na delovanje komunističnega pravosodja, kjer če se je nekdo pritožil, mu je višja instanca še zvišala kazen,« je povedal Janša in dodal, da se nekateri še iz šole spominjajo, »kaj so nas učili v poskusih indoktrinacije v zvezi z vodili komunističnega manifesta. Tam piše, da se komunizem vzpostavi z razgradnjo družine, osebne lastnine, naroda, vere in zasebnega šolstva, in to, kar dela vlada ,je v veliki meri zasledovanje teh ciljev.«

Janša je spregovoril tudi o propustnosti schengenske meje, kjer je Slovenija na svetovnem zemljevidu za ilegalne migrante označena z zeleno, v smislu kot lahko dostopna država. Zato tudi ni čudno, da največ migrantov na dan v schengensko območje v zadnjih mesecih vstopi ravno v Sloveniji.

»Migracije so v socialističnih in vse bolj tudi v liberalnih evropskih grupacijah opredeljene kot način, kako si krepijo volilno telo. Torej čim več volivcev, ki nimajo korenin doma in ki jih je mogoče kupiti z bonbončki in privilegiji, pomeni njihovo prihodnost,« je povedal Janša. Ob tem je dodal, da levica v besedah govori, da je vse pod nadzorom, dejansko pa tega ne izvajajo. »Največja propustnost schengenske meje je v Sloveniji, največ ilegalnih migrantov na dan v schengensko območje vstopi  ravno v Sloveniji, zato imamo mejne kontrole z Avstrijo in v jeseni se obetajo tudi z Italijo. Sloveniji se obeta položaj nekega žepa, ki poleg tega, da varnostno ogroža prebivalce, tudi veliko stane,« je povedal Janša in dodal, da Slovenijo en ilegalni migrant, ki pravi, da je begunec, stane 2000 evrov. »Tega denarja ne dobi on, toda vsi postopki toliko stanejo,« je poudaril Janša in dodal, da dokler je temu tako, lahko pošljemo vso policijo in vojsko na mejo, pa bodo ilegalni migranti še vedno prihajali, ker vedo, da nič hudega, če jih ujamejo, saj bo to pospešilo njihovo pot v azilni dom, tam se bodo povezali s prijatelji, nevladnimi organizacijami, in šli naprej. »In če jim ne bo uspelo prvič, bodo poskusili drugič,« je nadaljeval Janša in poudaril, da je problem v sistemu in v tem, da se krši dublinska uredba. »Vse okrog nas so članice EU in so varne države in vsi, ki pridejo iz varne države, po definiciji nimajo pravice do azila. A to se krši, in to se ve, da se krši. Vsak, ki gre iz Afganistan v Nemčijo in Švedsko pogleda, kakšen je režim v državi, kjer bo šel čez mejo in Slovenija je narisana z zeleno, je propustno in je magnet, policija tega ne obvlada, ker kapacitet enostavno ni, pa tudi če bi jih bilo več, bi prihajali, ker vedo, da se da,« je prepričan Janša.

V prihodnjem mesecu se pripravljamo na stoletnico združitve Prekmurcev z matičnim narodom, kar je Janša komentiral kot svetlo točko ali obliž za slovensko narodno telo. »Ob stoletnici je dan, ki se ga spodobi spominjati z veseljem, zato je tudi naša vlada 2004-2008 ta dan poimenovala za državni praznik,« je spomnil Janša in dodal, da se tega ni spomnila nobena vlada prej, niti se niso vlade spomnile združitve Primorske z matično domovino ter boja Rudolfa Maistra za severno mejo, »danes pa se prepirajo, kdo bo slavnostni govornik.«

Št. komentarjev: 12
 1. Ivan pravi

  JJ vedno samo govori ne naredi pa čisto nič. Izgovorov da opozicija nič ne more imamo vsi zadost!

  1. mirror pravi

   Pa ti razloži, kaj naj naredi, če je več preračunljivcev in barab za lasten žep, kot poštenih, ki jim gre tudi za državo in ima premalo glasov.

   1. Re gornjemu pravi

    Si pozabil, da med nastete,ki jim je za lasten zep, sodi tudi omenjeni JJ ?

 2. Matej pravi

  Slovenija JE že migrantski žep in to po zaslugi nesposobnega in proti-slovenskega šarca!

 3. linke pravi

  ja pa dajmo že enkrat nekaj naredit ,ne samo po twiterju jamrat! mislim da je kako dejanje za sl9ovenceljne preveč , se nobeden ne upa vreči prvi kamen.

 4. raft pravi

  V Sloveniji je 200 – 830 EUR kazni je, če nimaš osebnega dokumenta.

 5. bruh pravi

  dokler bodo ong nad zakonom in levica le legalna mafijska tvorba ne bo napredka…..

 6. bruh pravi

  danes naš komunistićni zločinski mafijski smrdeči ogabni pra sec kućanko poučuje slovenistance kaj je demokracija, kaj je svoboda in kaj je EUropa…..hahahah…ni kaj , tak smrdeči gn oj, navadni smrdeči izm eček, poln sovraštva in nestrpnosti in komunistićne zločinske mafijske preteklosti lahko predava le v naših post-partijskih enoumnih komunstićnih predelih slovenistana, kjer so desetletja in desetletja klali, morili, zapirali in preganjali moteče drugače misleče……….ta stari zverinski morilski mafijski komunistićni pra sec bi moral biti že desetčetja v zaporu….če bi pravna država delovala…ampak…ajd…..

 7. bruh pravi

  pa še to: stari komunistićni zločinski morilski mafijski smrdeči pra sec kućanko , EUropa temelji na antifašizmu in ANTIKOMUNIZMU….zločinska, morilska, mafijska svi nja ogabna …ajd…
  je dovolj jasno….
  taki kot sti ti ne bi sploh smeli omeniti demokracije, svobodoe in EUrope…..smrdeča nestrpna, mafijska svi nja….ajs

  1. Joško pravi

   Bruh, zelo primeren nik imaš,ko človek prebere tvoj koment mu gre na bruhanjje

 8. raft pravi

  Počasi bomo vsakoletno poznojulijsko politično mašo pri Ruski kapelici lahko uvrstili ob bok bizarnostim, kakršne so proslava v Dražgošah, preboj na Menini planini ali noč slivniških čarovnic.
  ———————
  Slovenska komunistična golazen je zmedena, ker je Putin vedno obdan z duhovniki.

  1. Re gornjemu pravi

   Pozabil si nasteti tudi vsakoletno romanje jajotovih privrzencev v Bovec!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen