Iran zasegel tuj tanker v Hormuški ožini

0

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da je v nedeljo v Hormuški ožini zaradi tihotapljenja nafte v Perzijski zaliv zasegla tuj tanker in aretirala njegovo 12-člansko posadko. Prevažal je milijon litrov nafte, je poročala tiskovna agencija Tasnim, ki ni navedla od kod in čigav je tanker.

Iranska revolucionarna garda je na svoji spletni strani Sepahnews sporočila, da je tanker tihotapil nafto, ki jo je kupil pri iranskih tihotapcih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju iranske televizije gre za tanker, ki so mu v nedeljo pomagali po klicu na pomoč. Ko so ugotovili, da tihotapi nafto, so ga zasegli. Teheran je sicer ta teden sporočil, da so se v nedeljo odzvali na klic na pomoč s tujega tankerja in mu pomagali. Tudi takrat ni navedel, v čigavi lasti je.

Teheran je tanker zaplenil v času naraščanja napetosti med Iranom in Zahodom po odstopu ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma.

Pred dnevi je zagrozil z zajetjem britanskih ladij v Perzijskem zalivu, strateško pomembne poti za prevoz nafte, ker so v Gibraltarju zaplenili iransko ladjo, ker naj bi prevažala nafto v Sirijo in s tem kršila sankcije EU.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je na spletni strani za sledenje tankerjev TankerTrackers bilo mogoče videti, da je bil v nedeljo v Hormuški ožini tanker Riah, ki je tamkajšnjim ladjam dobavljal gorivo, sedež pa ima v Združenih arabskih emiratih. Avtomatični identifikacijski sistem tankerja je tam nehal oddajati.

ZDA Teheran obtožujejo za vrsto napadov v zadnjih mesecih na tankerje na morju blizu Združenih arabskih emiratov, kar Iran zanika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen