Evropski parlament na september preložil odločitev o kandidatih za komisarja iz Estonije in Romunije

0

V Evropskem parlamentu so na september preložili za danes predvideno glasovanje o kandidatih za evropska komisarja iz Estonije in Romunije, ki naj bi za štiri mesece v odhajajoči komisiji nadomestila Andrusa Ansipa in Corino Cretu. Slednja sta namreč postala evropska poslanca.

O romunskem kandidatu Ioanu-Mircei Pascuju, ki naj bi na položaju komisarke za regionalno politiko zamenjal Cretujevo, in estonski kandidatski Kadri Simson, ki naj bi zamenjala podpredsednika aktualne komisije, pristojnega za digitalni trg, Ansipa, bi morala glasovati konferenca predsednikov odborov v Evropskem parlamentu.

Tega pa danes ni mogla storiti, ker ni bila pravočasno povsem zasedena, kar je pogoj, da lahko polno deluje. Da je izpolnjen ta pogoj, morajo vsi odbori pravočasno izvoliti svoje predsednike. A člani odbora za zaposlovanje in socialne zadeve so kar dvakrat, prejšnji teden in v ponedeljek, zavrnili kandidaturo nekdanje poljske premierke Beate Szydlo za svojo predsednico.

Na ta položaj so v odboru šele danes izvolili nekdanjo slovaško državno sekretarko in bivšo novinarko Lucio Duris Nicholsonovo, konferenca predsednikov pa bo posledično lahko šele septembra odločala o usodi komisarskih kandidatov iz Estonije in Romunije, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Pascuja in Simsonovo bi morala sicer, kot je običajna praksa, zaslišati za njuna resorja pristojna odbora evropskega parlamenta. A ker predsednik odhajajoče Evropske komisije Jean-Claude Juncker nobenemu izmed njiju ni podelil resorja, bi morala oba zaslišati in nato naprej na plenarno zasedanje poslati konferenca predsednikov parlamentarnih odborov, pojasnjuje estonski portal err.

Estonija in Romunija sta bivšo gospodarsko ministrico Simsonovo oz. bivšega obrambnega ministra, sicer tudi dosedanjega evropskega poslanca Pascuja predlagali proti Junckerjevi volji. Juncker je namreč opozarjal na velik strošek takšne začasne zamenjave – milijon evrov na komisarja, čeprav bi bila na položaju le od 1. novembra.

Za zdaj bosta namesto Ansipa in Cretujeve položaja za digitalni trg oz. regionalno unijo še naprej opravljala komisarja Marek Šefčovič iz Slovaške, ki je sicer pristojen tudi za energetsko unijo, in Johannes Hahn iz Avstrije, ki je pristojen za širitev. Junkcer jima je vodenje teh resorjev poveril po izvolitvi dosedanjih estonskega in romunske komisarke v novi sklic Evropskega parlamenta.

Simsonova je sicer tudi estonska kandidatka za komisarski položaj v novi Evropski komisiji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen