David Sassoli – s podpredsedniškega mesta na čelo Evropskega parlamenta

3

Evropski parlament bo najmanj naslednji dve leti in pol vodil 63-letni Italijan David Sassoli. Član politične skupine socialistov in demokratov (S&D) prihaja iz vrst italijanske Demokratske stranke, evropski poslanec pa je od leta 2009. V prejšnjem mandatu je bil eden od podpredsednikov Evropskega parlamenta, danes je bil izvoljen za predsednika.

Sassoli je doslej v Evropskem parlamentu med drugim deloval na področju prometa in turizma. V prvem mandatu je sodeloval v delegacijah za odnose z Izraelom in vseafriškim parlamentom, v minulem mandatu pa v stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija, je razvidno s spletne strani Evropskega parlamenta.

Ves pretekli mandat je je bil podpredsednik Evropskega parlamenta, pri čemer je bil leta 2014 za to mesto izvoljen z visoko podporo, dobil je 393 glasov. Danes je bil na predsedniški položaj izvoljen v drugem krogu, zanj je glasovalo 345 poslancev.

Italijan Sassoli je bil rojen 30. maja 1956 v Firenzah. Preden je vstopil v politiko, je delal v novinarstvu, na seznam poklicnih novinarjev se je vpisal leta 1986. Sprva je bil kot časopisni in agencijski novinar precej neznan, kariero pa si je začel resneje graditi v rimski pisarni časnika Il Giorno, kjer je sedem let spremljal notranjepolitično in drugo aktualno dogajanje.

Pozneje se je preusmeril v televizijske vode in delal kot televizijski novinar za različne programe televizijske hiše RAI. Od leta 2006 do 2009 je bil namestnik direktorja programa TG1.

Njegov prehod iz novinarstva v politiko je bil za nekatere kontroverzen, a Sassoli, ki je bil vsakokrat v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi, se je takrat zavezal, da bo preostanek svojega profesionalnega življenja namenil politiki, torej, da se v novinarstvo ne bo vrnil, je zapisano na spletni enciklopediji Wikipedia.

Leta 2013 je kandidiral tudi za župana Rima in z okoli 26-odstotno podporo premagal nekdanjega premierja Paola Gentilonija. A to ni bilo dovolj za zmago, premoč je moral priznati nekdanjemu senatorju Ignaziu Marinu.

V torek, potem ko so evropski voditelji dosegli dogovor o zasedbi najvišjih položajev, se je kot možen kandidat socialdemokratov za predsednika Evropskega parlamenta omenjal Bolgar Sergej Stanišev, a je politična skupina S&D, sicer zelo nezadovoljna z dogovorom, kot kandidata predlagala Sassolija.

Na predstavitvah političnim skupinam v Evropskem parlamentu se je Sassoli med drugim zavzel za prenovo nekaterih mehanizmov z namenom večje učinkovitosti, med ključnimi prioritetami pa je izpostavil izboljšanje sodelovanja z državljani EU. Zavzel se je tudi za popravke sistema vodilnih kandidatov, ki je s torkovim dogovorom voditeljev držav članic EU o ključnih položajih v uniji padel v vodo. Izpostavil naj bi še pomen prava in nadaljevanje brexita, a s potrpljenjem in po pravilih.

V današnji uradni predstavitvi na zasedanju parlamenta pa se je zavzel za medsebojno zaupanje med institucijami EU, ki da je nujno za močnejšo Evropo. Dejal je, da bo storil vse za to, da bodo države in druge institucije spoštovale Evropski parlament, ki mora postati močnejši. Po njegovem mnenju je namreč Evropa lahko močnejša le, če ima močnejši parlament, zato so pred evropskimi poslanci in celotno EU pomembne preizkušnje, ki jih je mogoče nasloviti le, če bodo združeni v različnosti.

Sassoli je aktiven tudi na družbenih omrežjih. Med drugim se je na Twitterju nedavno odzval na napovedi italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o možnosti postavitve fizičnih ovir na meji med Slovenijo Italijo. Napoved je ocenil kot “velik korak proti deliriju”.

Glede na javno dostopne podatke je David Sassoli poročen in ima dva otroka. Diplomiral je iz političnih znanosti na univerzi v Firencah. (sta)

Št. komentarjev: 3
 1. bruh pravi

  levičarski izredno nestrpni in ogabni kao “neodvisni” državni novinar….ajd…nič novega…..tudi italija je v smrdečem ku rcu…ajd…

 2. bruh pravi

  italijani so 26. maja volili vse, samo rdeče mafijske levičarske pra sce in svi nje ne…… eu mafijska elita pa ….ajd….res ni več pomoči, škoda, …macron meklova sta si vzela VSE…škoda…….

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Ja res jim ni pomoči, namreč Italjanom. V 90tih so bili zapufan za 1000 miljard. Danes so zapufan za več kot 2000 miljard.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen