Britanski veleposlanik v ZDA odstopil

0

Britanski veleposlanik v Washingtonu Kim Darroch je danes odstopil s položaja, potem ko je objava njegovih zaupnih depeš z nelaskavim mnenjem o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in njegovi administraciji privedla do žaljivih in užaljenih odzivov Trumpa.

V odstopni izjavi zunanjemu ministrstvu je Darroch pojasnil, da od izbruha škandala ne more več predstavljati britanskih interesov v ZDA. Trump je v enem od številnih tvitov zapisal, da se njegova administracija z njim ne bo več ukvarjala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Odkar so uradni dokumenti pricurljali z veleposlaništva, je bilo veliko špekulacij glede mojega položaja in trajanju mojega mandata. Te špekulacije želim končati,” je zapisal veleposlanik. Poudaril je, da zaradi razmer ne more več opravljati svojih dolžnosti, kot bi jih želel. Čeprav se mu mandat izteče konec leta, se mu tako zdi odgovorno, da omogoči imenovanje novega veleposlanika v ZDA.

Britanska premierka Theresa May, ki mu je med polemiko s Trumpom stala ob strani, je po objavi njegove odpovedi danes v parlamentu ocenila, da so bile kritike do veleposlanika zelo nepravične. “Menim, da je častno in dobro služil ter da se mu moramo za to zahvaliti,” je dejala.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt, ki je Trumpove komentarje označil za “nespoštljive in krivične”, je danes izrazil obžalovanje ob Darrochovem odstopu. Še v torek dejal, da ga bo ohranil na položaju, če bo izvoljen za vodjo konservativcev in bo postal premier. Njegov glavni tekmec za položaj Boris Johnson ga sicer med torkovim soočenjem s Huntom ni podprl. Zato je bil danes deležen kritik opozicijskih laburistov in nekaterih konservativcev.

Britanski časnik Mail on Sunday je z objavo zaupnih Darrochovih diplomatskih depeš, v katerih je Trumpa in njegovo administracijo označil za nesposobno, nerodno in popolnoma disfunkcionalno, sprožil politični vihar v Londonu. Trump pa je odgovoril z vrsto napadov prek Twitterja na veleposlanika in Mayevo.

V eni od depeš iz leta 2017 je Darroch ocenil, da ne verjame, da bo Trumpova administracija “postala bistveno bolj normalna; manj disfunkcionalna, manj nepredvidljiva, manj razdeljena, manj diplomatsko okorna in nesposobna”. Britanskim uradnikom je še svetoval, naj laskajo Trumpu, saj da je negotov.

Ameriški predsednik je v odzivu v ponedeljek tvitnil, da se z Darrochom ne namerava več ukvarjati oz. delati z njim. Dodal je, da ga ne pozna, ve pa, da ga v ZDA ne marajo oziroma o njem nimajo dobrega mnenja.

Ob tem je mimogrede kritiziral tudi britansko premierko zaradi njenega ravnanja glede brexita, češ da ga ni poslušala, kaj naj naredi. Izrazil pa je zadovoljstvo, da bodo na Otoku kmalu dobili novega premierja.

V torek je s tviti nadaljeval in “prismojenega” britanskega veleposlanika označil za “zelo neumnega možaka,” Mayevo pa je obtožil, da se je brexita lotila nespametno.

Darrocha so zaradi škandala umaknili s seznama gostov ponedeljkove večerje, ki se jo je udeležil Trump. Predsednik ZDA pa se ni udeležil torkovega pogovora svoje svetovalke in hčerke Ivanke Trump z britanskim ministrom za trgovino Liamom Foxom, ki je bil na obisku v Washingtonu.

Darroch sicer sodi med najbolj izkušene britanske diplomate, mandat v Washingtonu pa je začel leta 2016, preden je bil Trump izvoljen za ameriškega predsednika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen