Britanski konservativci še danes glasujejo o novem vodji

0

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson ima največ možnosti, da postane novi vodja konservativcev in britanski premier. Do 17. ure po lokalnem času bodo v stranki še zbirali glasovnice, v torek pa sporočili zmagovalca. Zaradi bojazni, da bo zmagal Johnson, je že odstopil prvi državni sekretar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pričakovanju, da bo novi šef konservativcev Johnson, je danes odstopil britanski državni sekretar za evropske zadeve Alan Duncan. “Tragično je, da sedaj, ko bi lahko bili dominantna intelektualna in politična sila v Evropi in širše, vsak dan preživljamo pod temnim oblakom brexita,” je zapisal v odstopnem pismu premierki Theresi May.

Že konec tedna je svoje odstope v primeru zmage Johnsona napovedalo več ministrov, med njimi minister za pravosodje David Gauke in finančni minister Philip Hammond.

K odstopu so jih spodbudile predvsem Johnsonove izjave, da se bo brexit zgodil konec oktobra z dogovorom ali brez.

Nekdanji zunanji minister pa je danes v kolumni za časnik Telegraph rahlo omilil skrbi glede brexita. “Pred 50 leti so šli na Luno. Torej bi morali dandanes nekako rešiti logistični problem na irski meji,” je zapisal.

S tem je predlagal tehnološko rešitev, da bi se na meji med Irsko in Severno Irsko izognili nadzoru, ne da bi morali za to uporabiti t. i. irsko varovalo, ki ga Johnson vztrajno zavrača.

Novi vodja britanskih konservativcev, o katerem po pošti odloča 160.000 članov stranke, bo znan v torek. Novi vodja stranke bo avtomatično postal premier, potem ko je Mayeva prav zaradi neuspeha z brexitom odstopila s položaja. Za položaja se potegujeta sedanji zunanji minister Jeremy Hunt in nekdanji zunanji minister Boris Johnson. Ankete kažejo, da se izvolitev z okoli dvotretjinsko večino obeta Johnsonu, ki je leta 2016 vodil referendumsko kampanjo za brexit. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen