Applove delnice kljub padcu četrtletnega dobička krepko navzgor

0

Ameriški tehnološki velikan Apple je v drugem četrtletju letošnjega leta ustvaril za 13 odstotkov manj čistega dobička kot v enakem četrtletju lani oziroma skupaj deset milijard dolarjev, prihodki pa so narasli za odstotek na 53,8 milijarde dolarjev. Tako dobiček kot prihodki so presegli pričakovanja analitikov.

Delnice Appla so se do konca rednega dela borznega trgovanja v torek pocenile za 0,43 odstotka, v podaljšanem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov pa podražile za 4,48 odstotka na 218,13 dolarja.

Apple ne objavlja več številk o prodaji paradnega konja iphone, vendar ni nobenega dvoma, da je ta zaradi vse hujše konkurence padla. Porasli pa so prihodki od raznih storitev. Apple ima 420 milijonov naročnikov na storitve in pričakuje, da bo številka v prihodnjem letu narasla na najmanj 500 milijonov.

Poleg povečanja prodaje storitev, ki je navrgla 11,5 milijarde dolarjev oziroma 1,5 milijarde dolarjev več kot lani, naj bi narasla tudi prodaja osebnih računalnikov mac in tabličnih ipad, pa tudi Applovih ur, zvočnikov in slušalk brez žice. Prodaja naj bi narasla tudi na Kitajskem.

Apple v tekočem tretjem četrtletju letošnjega leta pričakuje med 61 do 64 milijard dolarjev prihodkov. Drugo četrtletje je končal z rezervami gotovine v višini skoraj 211 milijard dolarjev – tudi po tem, ko je porabil pet milijard dolarjev za vračilo dolgov, 3,6 milijarde za dividende in 17 milijard za odkup okrog 88 milijonov lastnih delnic.

Za vse Applove privržence je dobra novica, da bo letos lansirana storitev predvajanja televizijskih oddaj, ki bo konkurirala Netflixu in podobnim, izdana bo tudi nova kreditna kartica povezana z Applovimi digitalnimi plačili. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen