Analiza na deponiji Termita v Moravčah potrdila onesnaženje

0

Analiza tal in vode na deponiji Drtija podjetja Termit v Moravški dolini je pokazala nastanek okoljske škode, je danes v izjavi za medije povedal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Moravški župan Milan Balažic zahteva temeljito sanacijo in odvzem okoljevarstvenega dovoljenja podjetju.

Z rezultati analize, ki je bila po naročilu ministrstva za okolje opravljena aprila, je ministrstvo danes seznanilo Občino Moravče in predstavnike moravške ljudske iniciative, podjetje Termit in pristojne inšpekcijske službe. “Jasno je, da bo s strani Agencije RS za okolje izdana odločba za sanacijo tega območja,” je povedal Zajc.

V naslednjem koraku bo ministrstvo preverilo še stanje vodnih virov, ki “ne bi smeli biti” onesnaženi, a se želijo pristojne službe o tem prepričati. “Potem pa sledijo nadaljnji ukrepi,” je dodal Zajc. Zaenkrat tudi še ni mogoče reči, ali je zaradi onesnaženja ogroženo zdravje prebivalcev Moravške doline.

Na terenu v Moravčah so tudi danes inšpektorji, ki bodo predvidoma danes ali v petek izdali odločbo – ta bi lahko bila podlaga za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Termit. Zajc je ob tem odredil tudi izredni nadzor nad delovanjem inšpekcije in postopkom izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Termitu, saj ga zanima, kako so lahko dosedanji nadzori in analize kazali, da je v Moravčah vse v redu.

Moravčane so rezultati analize pretresli, a so hkrati zadovoljni, da se je kljub mnogim dvomom v njihove trditve pokazalo, da so govorili resnico. “Analiza v vsem potrjuje naše navedbe. Visoko so presežene vsebnosti nevarnih snovi na tem področju; težkih kovin, kadmija, cinka, arzenika, fenolov … ta analiza potrjuje vse naše dosedanje navedbe in sume,” je v izjavi novinarjem po srečanju z Zajcem povedal Balažic.

“Podjetje Termit, ki je odgovorno za to hudo onesnaženje, mora očistiti Moravško dolino in izvesti resno sanacijo,” je nadaljeval župan. Še naprej pa v Moravčah zahtevajo tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja podjetju, ki je delovalo “izjemno neodgovorno in škodljivo”.

Je pa Balažic zadovoljen s sodelovanjem države, zato se Moravčani kljub izrečenim grožnjam pred nekaj meseci ne bodo zatekli k državljanski nepokorščini, pač pa bodo še naprej sodelovali z Zajcem in njegovo ekipo. “Država se je tokrat postavila na stran državljanov, na stran prizadete občine, na stran resnice,” je bil zadovoljen.

Svetovalka uprave podjetja Termit Alenka Pavlin je STA povedala, da bodo analizo temeljito proučili in se posvetovali s strokovnjaki, med drugim glede tega, kako so bili odvzeti vzorci. Analiza je po njenih besedah sicer pokazala manjša odstopanja, ki jih bodo s sanacijo, ki trenutno še poteka, odpravili. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen