62-letnega El Chapa premestili v strogo varovani zapor “Alcatraz v Rockiesih”

0

Nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina “El Chapa” Guzmana so premestili v strogo varovani zapor v ameriški zvezni državi Kolorado. Tam naj bi preživel preostanek svojih dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriške oblasti so v petek potrdile, da je Guzman v zaporu z maksimalno varnostjo v Florencu v Koloradu. Zapora se je zaradi svoje odročnosti in hkratne stroge varovanosti prijel vzdevek “Alcatraz v Rockiesih”.

62-letnega nekdanjega voditelja mamilarskega kartela Sinaloa so že februarja spoznali za krivega vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA tihotapila tone in tone mamil. V sredo mu je sodnik v New Yorku izrekel dosmrtno zaporno kazen.

Guzman je v letih 2001 in 2015 pobegnil iz mehiških zaporov, tokrat pa naj bi bil podoben podvig skorajda nemogoč.

Zapor, v katerem se nahaja, je bil zgrajen leta 1994 in je v odročni gorski regiji na zahodu Kolorada. Prostore bo Guzman tam delil s številnimi drugimi “slavnimi” zaporniki, kot so Ted Kaczynski, poznan pod nazivom unabomber, bombni napadalec iz Oklahome Terry Nichols, britanski “napadalec z bombo v čevlju” Richard Reid ter napadalec na bostonskem maratonu Džohar Carnajev, ki čaka na izvršitev smrtne kazni.

Najbolj nevarni zaporniki v omenjenem zaporu lahko svoje male celice iz jekla in betona zapustijo le za 90 minut na dan, pri tem imajo roke in noge vklenjene v verige.

Mehika je sicer Guzmana ZDA izročila v zameno za obljubo, da tožilstvo zanj ne bo zahtevalo smrtne kazni. V ZDA je bil od januarja 2017 zaprt v samici, v celici brez oken, kjer je ves čas gorela luč.

Po takšnem pridržanju bo nov zapor zanj “kot sprehod v parku”, je novinarjem v sredo dejal Guzmanov odvetnik Jeffrey Lichtman, čeprav se ta njegova izjava zdi bolj kot ponesrečena tolažba za njegovega klienta. Guzman sam je svoje pridržanje v New Yorku označil za “čustveno, psihološko in duševno mučenje”. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen