Zvonko Zinrajh in njegove mokre sanje: V 80. letih je v partijsko nesnago novačil mladince, v letu 2019 pa bi želel postati direktor mariborske Snage!?

11

Zinrajh: Hinavec, ki je sebe vedno postavil pred druge

Spomnimo: na začetku maja je Zvonko Zinrajh, mestni svetnik MOM v novem mandatu, na družbenem omrežju Facebook sporočil, da je izstopil iz članstva SDS, izvršilnega odbora ter kot predsednik Komisije za skupno zunanjo in varnostno politiko pri Strokovnem svetu SDS. “Odločitev je zorela že dalj časa in ima korenine v mojem razumevanju Pučnikove dediščine, od katere se po moji oceni stranka umika,” je Zinrajh takrat pojasnil svojo odločitev. Čeprav je bil izvoljen na listi SDS je ostal mestni svetnik, vendar ne več v svetniški skupini SDS, ampak najprej kot samostojni svetnik. Jasno, sejnina vendarle znaša dobrih 200 evrov. Pred dnevi pa je Zinrajh že prestopil v Listo Arsenovič za Maribor.

Zinrajhu je takoj nastavil ogledalo poslanec SDS, Tomaž Lisec, ki je na Twitterju Zinrajha označil kot hinavca: “Hinavec, ki je sebe vedno postavil pred druge. Čisti antiPučnik. Končno je odšel.”

Kdo sploh je Zinrajh? V osemdesetih letih prejšnjega stoletja (takrat še kot Zvonko Zinreich, priimek si je “poslovenil” v samostojni Sloveniji) je bil miličnik na Postaji Milice Ptuj, še prej se je izšolal za frizerja. Mladi Zinrajh je bil celo predsednik OO ZSMS Postaje Milice Ptuj.

V Ptujskem tedniku, z dne 25. februar 1982, beremo, kako se je Zinrajh kot partijski mladinec med drugim hvalil z novačenjem mladincev v partijo: “Osnovna organizacija ZSMS Postaje milice Ptuj, je v preteklem letu predvsem delovala na idejno-političnem usposabljanju posameznikov in sicer na raznih področjih. /…/ Imamo nalogo kadrovanja Imamo nalogo kadrovanja iz vrst mladincev v enote milice po krajevnih skupnostih, kadrovanje naših mladincev v članstvo ZKS, ki pa kot vemo, ne sme biti kampanjsko, temveč je treba vsakega mladinca podrobno spoznati in tudi stimulirati, pravilno pripraviti za družbenopolitično delo.”

V SDS se je včlanil leta 2004, takoj ko je ta stranka prvič prišla na oblast. Še enkrat več je očitno hotel s pomočjo politike delati kariero. Tudi v prvih letih novega tisočletja je imel velike karierne ambicije, a na koncu je pristal kot policijski ataše v Črni gori. Njegovi bivši delovni kolegi so ga znali opisati kot rojenega “komolčarja”, a njegove velike ambicije so vedno bile v še večjem razkoraku z njegovimi dejanskimi sposobnostmi.

(klik na članek za povečavo)

In mokre sanje priletnega Zinrajha v letu 2019? Na vsak način želi postati direktor mariborskega javnega podjetja Snaga. Vodenje Snage bo sedaj začasno za tri mesece prevzel Alan Perc, sicer prvi mož Energetike Maribor. Zinrajh pa je vmes na veliko lobiral pri svojem dobrem znancu iz nekdanjih policijskih vrst, sedaj direktorjem mariborske občinske uprave, Borisu Železniku, da se ga kot upokojenca usmilijo in “nekam vtaknejo”. Zinrajh ima namreč še velike kreditne obveznosti za svojo hišo na mariborskem Pobrežju, kjer živi s svojo drugo ženo Mirando Zinrajh.

Tudi za slednjo naj bi Zinrajh “rihtal” služno na mariborski mestni občini, kar je na Twitterju 6. maja razkril novinar Bojan Požar: “Ozadje: Zvonko Zinrajh je iz izstopil zato, ker je/bo on tisti manjkajoči odločilni glas znotraj Mestnega sveta občine Maribor, ki bo županu Arsenoviču zagotovil spremembo statuta občine ter posledično imenovanje četrte podżupanje Alenke Iskra … 1/2 2/2 … šlo pa naj bi za dogovor, tako govorice, med Zinrajhom in direktorjem mariborske občinske uprave Borisom Železnikom (oba ex ), o zaposlitvi Zinrajhove žene. Ni zastonj kosila.

Matej Lahovnik pa je opozoril, da bi pri takem početju, če se bo dejansko zgodila zaposlitev Zinrajhove žene na mariborski občini, lahko šlo tudi za koruptivno dejanje in pozval k ukrepanju tako KPK kot policijo.

Zinrajh je obveljal tudi kot tisti prodani mestni svetnik, ko bo županu Arsenoviču zagotovil 30 glas za spremembo statuta MOM, ki bi mu omogočil še imenovanje četrte podžupanje. Glavna nagrada za takšno “uslugo” naj bi bila direktorovanje v javnem podjetju. Naj ob tem spomnimo, da Zinrajh nikoli v življenju ni bil na nobeni direktorski funkciji, ne v zasebni, ne v javni sferi, kaj šele, da bi vodil kakšno javno podjetje s skoraj 300 zaposlenimi.

Ali se bo torej Arsenovič, ki med direktorji mariborskih javnih podjetij ne slovi ravno kot biser poznavanja ustroja in delovanja javnih podjetij, znova osmešil in Zinrajhu “zrihtal” direktorsko mesto na Snagi ter mu tako reševal osebno eksistenco, bo jasno že v jeseni.

PREBERITE ŠE TOŽupan Arsenovič kršil poslovnik, a tudi v drugo ni uspel zbrati dovolj podpore svetnikov za imenovanje četrte podžupanje!

Žalik ostal brez pooblastil za vodenje mariborske Snage 

Nedavno imenovani novi nadzorni svet mariborskega javnega podjetja Snaga je že na ponedeljkovi ustanovni seji izpolnil pričakovanja župana Saše Arsenoviča in odvzel pooblastila direktorju Cvetu Žaliku. Kot je župan povedal na včerajšnji novinarski konferenci, ima pooblastila za vodenje družbe trenutno novi prvi nadzornik Damijan Škrinjar.

Žalik za zdaj sicer še ostaja v podjetju, vendar Arsenovič pričakuje, da bo kmalu tudi razrešen. Da do tega še ni prišlo, je razlog v tem, da naj bi se direktor z vsemi pravnimi sredstvi trudil ostati še kakšen dan dlje na stolčku.

“Zato bomo imeli verjetno nekaj več dela, a smer novega vodstva občine je jasna – trudili se bomo, da bodo javna podjetja delala izključno v interesu občanov,” je dejal mariborski župan in dodal, da bo v kratkem imenovan novi začasni direktor, v tem času pa bodo pripravili razpis, tako da bi lahko jeseni dobili novega direktorja s polnimi pooblastili. Kot smo že zapisali bo to Alan Perc, v jeseni pa bo jasno, ali bodo z “razpisom” izbrali Zinrajha.

Arsenovič je ob tem še enkrat poudaril, da lani odprta sortirnica kot taka ni sporna, tudi analize so pokazale, da daje pozitivne rezultate. Sicer nikakor ne takih, kot so bili načrtovani, niso pa ti negativni, je še dodal.

Žalik je danes v odzivu zavrnil trditve, da se oklepa stolčka. Kot je dejal, je odstopno izjavo županu izročil že pred izredno sejo mestnega sveta 25. aprila, tako njemu kot zaposlenim v Snagi pa da je takrat povedal, še zmeraj pa stoji za temi besedami, da je potrditev novih cen ravnanja z odpadki nujna, tudi če bo politika terjala njegovo objektivno odgovornost in odstop.

“Nujnost dviga cene ni posledica slabega vodenja podjetja, pač pa korenitih sprememb na trgu odpadkov, o katerih danes govori ne le vsa Slovenija, pač pa ves svet. Kot direktor sem varuh zakonitosti poslovanja podjetja. V vsem času mojega mandata smo delali v skladu z zakonodajo, zato je nedopustno, da se trenutno dogajajo imenovanja, sprejemajo sklepi, ki niso zakoniti,” je še dodal Žalik.

Novi člani nadzornega sveta Snage so ob Škrinjarju od nedavnega še Zorica Zajc Kvas, Viljem Pozeb in Stojan Auer. Prejšnji nadzorniki na majski seji namreč niso razrešili Žalika, so pa, v skladu s sklepom mestnega sveta naročili izvedbo revizije poslovanja. Vodenje Snage naj bi začasno za tri mesece družbe prevzel Alan Perc, sicer prvi mož Energetike Maribor.

Mariborska Snaga je že nekaj časa v likvidnostnih težavah, ki so jih mestni svetniki konec aprila omilili z dvigom cen odvoza odpadkov. Ob tem so tako v podjetju kot na občini zatrjevali, da dvig cen ni posledica naložbe v sortirnico, pač pa dejstva, da se te niso spremenile od leta 2014, medtem pa je prišlo do realnega dviga stroškov.

Da lanske izgube ne gre pripisati projektu sortirnice, pač pa prenizkim cenam odvoza odpadkov, je na marčevski izredni seji odbora za komunalo zagotavljal tudi Žalik.

Čeprav so na aprilski seji podprli podražitev, je bila večina svetniških skupin kritična do vodstva javnega podjetja in je podprla skorajšnjo skupščino ter iskanje odgovornosti za sedanje stanje vseh tistih, ki so ga povzročili.

Mestni svet je zato izglasoval sklep, da župan sproži postopek izredne zunanje revizije dela uprave Snage za zadnja tri leta, v primeru ugotovitve nepravilnosti pa zoper odgovorne sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke.

Št. komentarjev: 11
 1. Berta pravi

  Tale ni za pobiralca smeti na Snagi, kaj šele za direktorja. Ampak v totem mestu je žal seveda vse možno…

 2. aco pravi

  hahahahahaha, Zinrajh direktor Snage…. on to lahko le sanje, nima ne sposobnosti, ne izkušenj, pa z ljudmi ne zna delati, naj raje ostane v penzijonu, tudi nezasluženem, a tam vsaj ne bo delal dodatne škode…

 3. Žare pravi

  Tipično partijsko potrčkalo tale zinreich, brez lizanja r*ti političnim šefom, bi še danes bil navaden frizer.

  1. Pubec pravi

   A ni bil jajo tudi njemu podoben v 80.letih?

 4. maki pravi

  Zinrajh ne bo direktor Snage, bo tudi ata Franca Kangler kaj rekel proti 😉

 5. raft pravi

  Pozitivni signali so po njegovih besedah tudi glede slovenske podpore za ohranitve kulture nemško govoreče skupnosti v Sloveniji. Pahor je ob tem poudaril, da imata slovenska manjšina v Avstriji in nemško govoreča skupnost v Sloveniji različen ustavni položaj, a je za to, da Slovenija stori vse, da bi ti ljudje, ki imajo slovensko državljanstvo in lastno identiteto, to identiteto tudi lahko ohranjali.
  ————————
  Ne Italijani in ne Madžari. Edina manjšina v Sloveniji so lahko samo Germani, s katerimi smo na srečo sobivali skoraj tisočletje.

 6. Bogdan pravi

  Sami krjavlji v tej mariborski občini. Zinrajhov Zvone je pa tako vedno bil dvakrat levo pečen, a žal so to pri SDS spoznali prepozno.

 7. Renko pravi

  Pajac kot pajac, ne glede na režim.

 8. Narim pravi

  Kakšen pa naj bo, če izhaja iz SDS falanghe?
  🙁

 9. Narim pravi

  Ne Italijani in ne Madžari. Edina manjšina v Sloveniji so lahko samo Germani, s katerimi smo na srečo sobivali skoraj tisočletje.
  _____
  Joj kakšna sreča, od tegha sobivanja je tričetrt slovenskega življa izhlapelo.

 10. raft pravi

  Narim, kakšno srečo si imel, da so tvoji predniki preživeli in te naredili tako pametnega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen