V Severni Koreji naj bi pridržali avstralskega državljana

0

V Severni Koreji naj bi priprli avstralskega študenta Aleka Sigleyja. Canberra je severnokorejske oblasti zaprosila za pojasnitev njegovega statusa.

“Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino zagotavlja konzularno pomoč (…) družini avstralskega moškega, za katerega so poročali, da je priprt v Severni Koreji,” je dejal tiskovni predstavnik ministrstva. Dodal je, da “iščejo pojasnila”.

Ministrstvo ni potrdilo, ali je bil študent aretiran. “Zaradi varovanja zasebnosti tega ne moremo podrobneje komentirati,” so navedli po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tudi njegova družina je sporočila, da ni bilo potrjeno, ali so ga aretirali v Severni Koreji. “Gre za to, da Alek ni bil v stiku s svojimi prijatelji in družino od torka zjutraj po avstralskem času, kar je zanj neobičajno,” so dodali.

Avstralska televizija ABC je poročala, da so Sigleyjevi prijatelji ta teden prijavili, da ga pogrešajo.

Sigley govori tekoče korejsko in je ustanovitelj avstralskega podjetja Tongil Tours, specializiranega za vodena izobraževalna potovanja v Severno Korejo. V zadnjih letih je živel na Japonskem, Kitajskem ter v Južni in Severni Koreji. Lani je začel magistrski študij korejske literature na univerzi Kim Il-sunga.

Severnokorejske oblasti so pred tem leta 2014 zaradi domnevnega širjenja krščanstva pridržale avstralskega misijonarja Johna Shorta, ki so ga izgnali iz države.

Leta 2016 pa je bil zaradi domnevne kraje propagandnega plakata v Severni Koreji aretiran in obsojen na 15 let prisilnega dela ameriški študent Otto Warmbier. V zaporu je preživel 17 mesecev, nakar so ga predali ZDA. Nekaj dni po vrnitvi je umrl, kar je bilo po navedbah njegove družine posledica mučenja v Severni Koreji. Slednja to zanika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen