V petek tretji krog pogajanj o spremembah zakona o volitvah v DZ

0

Predsednik republike Borut Pahor je danes pogajalcem parlamentarnih strank poslal delovni osnutek sprememb zakona o volitvah poslancev v DZ, v petek pa bo za zaprtimi vrati z njimi potekal tretji krog pogajanj, ko naj bi dokončno odločili o predlogih sprememb zakona, so sporočili iz urada predsednika republike.

Delovni osnutek, ki so ga pripravili na ministrstvu za javno upravo, upošteva razpravo na zadnjem srečanju pogajalcev pri predsedniku republike sredi maja in tako predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, so zapisali.

Naslednje usklajevanje predsednikov strank in vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju bo na delovnem kosilu v predsedniški palači 12. julija.

Za ukinitev volilnih okrajev je v DZ treba zbrati 46 glasov, za uvedbo relativnega prednostnega glasu pa 60 glasov. Koalicija o spremembah ni enotna.

Spremembe volilnega sistema mora državni zbor pripraviti na podlagi odločbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo zagotovitev enakosti volilne pravice za vse. Ustavni sodniki so namreč decembra lani ugotovili, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Državni zbora mora neskladje odpraviti v dveh letih, torej do decembra 2020. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen