Trump ne bi več branil pošiljk nafte v Perzijskem zalivu

0

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju zapisal, da bi morale druge države same braniti svoje pošiljke nafte, ki potujejo skozi Perzijski zaliv. Po njegovi oceni ZDA ni več treba biti v zalivu, saj so postale največji energetski proizvajalec, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Torej, zakaj branimo transportne poti za druge države (že več let) brez kompenzacije. Vse te države bi morale braniti svoje ladje na poti, ki je bila že od nekdaj nevarna,” je zapisal predsednik ZDA.

ZDA, kot največji energetski proizvajalec, po njegovem prepričanju niso odvisne od transportnih poti v regiji. Kitajska, Japonska in druge države pa večji del svoje nafte dobijo z območja Perzijskega zaliva, je dodal.

Ob tem je glede Teherana ponovil svoje stališče, da je zahteva ZDA zelo preprosta. “Brez jedrskega orožja in ukinitev nadaljnjega sponzoriranja terorizma,” je zapisal.

V poglabljanju krize z Iranom je vedno večja skrb, da bi lahko Teheran zaprl pot skozi Hormuško ožino, ki je ena najbolj pomembnih pomorskih transportnih poti za nafto. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen