Trump in Biden v Iowi okrepila predvolilno “obstreljevanje”

0

Ameriški predsednik Donald Trump in vodilni demokratski predsedniški kandidat Joseph Biden sta si v torek izmenjala več ostrih opazk. Trump je Bidna označil za duševno šibkega, nekdanji podpredsednik ZDA pa je ocenil, da Trump predstavlja grožnjo obstoju ZDA.

Oba sta obiskala Iowo, kjer bodo prihodnje leto prva strankarska zborovanja za izbiro predsedniških kandidatov republikanske in demokratske stranke.

Trump je svojo stranko discipliniral in ne bo nobene tekme, med demokrati pa vse od razglasitve kampanje zanesljivo vodi Biden, ki Trumpa 17 mesecev pred volitvami trenutno krepko prekaša v vseh anketah. Celo v doslej republikanskih državah, kot sta Teksas in Severna Karolina.

New York Times je poročal, da je Trump svojemu osebju naročil, naj laže javnosti glede anket. Trump to zanika in časopis obtožuje širjenja lažnih novic, čeprav obenem v nasprotju z dejstvi trdi, da mu gre v anketah izjemno dobro. Ankete, ki kažejo drugače, je označil za lažne, ter zagotovil, da bo zmagal v vseh ključnih državah.

Zadnja nacionalna anketa univerze Quinnipiac ugotavlja prednost ne le Bidna ampak tudi večjega dela drugih demokratskih predsedniških kandidatov.

Biden s 53 odstotki podpore vodi pred Trumpom, ki bi ga podprlo 40 odstotkov vprašanih, senator Bernie Sanders pred Trumpom vodi z 51 odstotki proti 42, senatorka Kamala Harris z 49 odstotki proti 41, senatorka Elizabeth Warren z 49 odstotki proti 42, senator Corey Boker in župan Pete Buttigieg pa pred Trumpom vodita s po 47 proti 42 odstotkom.

Do volitev je sicer še daleč in ankete so leta 2016 večinoma ustrelile v prazno, vendar pa je za Trumpa problem to, da zaostaja za kandidatom, ki ga volivci dobro poznajo in so imeli dovolj časa, da si o njem ustvarijo mnenje.

Analitiki v tem vidijo razlog za Trumpov torkov “izpad” pred Belo hišo, preden je odpotoval v Iowo. “Drugačen je. Deluje drugače kot nekoč, je tudi počasnejši. Ne vem. Ampak ko tolikokrat omeni moje ime, bi mi to moralo laskati. Mislim pa, da je duševno najšibkejši. Drugi imajo veliko več energije. Rad tekmujem z duševno šibkimi,” je o Bidnu dejal predsednik ZDA. Podobno je počel že leta 2016 s Hillary Clinton in to počne s predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Rajši kot demokrate ima predsednika Severne Koreje Kima Jonga-una, od katerega je menda dobil “čudovito, toplo in prijazno” osebno pismo. Zagotovil je, da gre jedrska razorožitev Severne Koreje lepo naprej in izrazil obžalovanje, da je Cia uporabila diktatorjevega polbrata za vohunjenje proti Severni Koreji. “Povem vam, da se to pod mojim nadzorom ne bi zgodilo. Tega ne bi dovolil,” je dejal.

V torek je bilo sicer v ospredju obstreljevanje Trumpa in Bidna po Iowi, kjer je Trump podpisal izvršni ukaz za pospešeno potrjevanje kmetijskih inovacij, največ časa pa porabil za napade na Bidna, ki naj bi bil pravi kandidat, da demokratom vrne države kot so Pensilvanija, Michigan, Wisconsin in morda tudi Iowo. V torek je nakazal, kakšna bo predsedniška tekma, če oba uspeta dobiti nominaciji svojih strank.

Biden je trdil, da kmetje Iowe trpijo zaradi Trumpove carinske vojne s Kitajsko, od carin proti Mehiki pa naj bi odstopil, ker je ugotovil, da bo gladko izgubil države s predelovalno industrijo, kot sta Michigan in Ohio.

Predsednika je označil za eksistenčno grožnjo ZDA, ga obtožil prilaščanja prevelikih pooblastil, poniževanja položaja predsednika ZDA in stiskanja repa med noge okrog zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame, ki je ni odpravil, zadnje čase pa je niti ne napada več.

“Raje se objema z nepridipravi, kot sta Kim in ruski predsednik Vladimir Putin, in se obnaša otročje pred vsem svetom v sramoto ZDA,” je dejal Biden. Trump je nasprotno trdil, da je največji borec za kmete v zgodovini ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen