Preiskovalci: Zaradi sestrelitve malezijskega letala zaporni nalog za štiri proruske skrajneže

0

Mednarodni preiskovalci so danes sporočili, da so izdali zaporni nalog za štiri proruske skrajneže iz vzhodne Ukrajine zaradi sestrelitve malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino leta 2014, ki je zahtevala 298 smrtnih žrtev, večinoma Nizozemcev. Rusija se je že kritično odzvala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trije Rusi in Ukrajinec so obtoženi umora v 298 primerih. Ob tem so preiskovalci napovedali obtožnico proti četverici, Rusom Igorju Girkinu, Sergeju Dubinskemu in Olegu Pulatovu ter Ukrajincu Leonidu Karčenku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi štirje naj bi bili po oceni preiskovalcev odgovori za transport protiletalskega raketnega sistema iz Rusije v vzhodno Ukrajino. Sodni proces proti četverici naj bi se začel 9. marca 2020 na Nizozemskem, so danes v nizozemskem Niuerwegeinu pri Utrechtu sporočili preiskovalci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred letom dni so preiskovalci javnost seznanili, da je letalo nad vzhodno Ukrajino sestrelila protiletalska raketa vrste buk. Preiskava je tudi ugotovila, da je raketni sistem pred tem posedovala brigada ruske vojske.

Moskva je danes v odzivu mednarodno preiskavo kritizirala kot enostransko. “Rusija ni imela možnosti, da bi sodelovala pri preiskavi te strašne nesreče, čeprav smo to ponujali vse od začetka,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Proruski skrajneži so prav tako ponovno odločno zanikali, da bi Rusija kakorkoli bila vpletena v sestrelitev letala. Kot je dejal podpredsednik vlade samooklicane republike Doneck Andrej Purgin ne obstajajo tehnične možnosti, da bi buk sistem transportirali iz Rusije na območje Donecka. Dodal je, da je bolj verjetno, da je bil buk sistem prvotno v lasti ukrajinske vojske. “V Donecku ni nikogar, ki bi znal rokovati s tem sistemom,” je zatrdil.

Odzval se je tudi že eden od četverice obdolženih. “Lahko rečem samo, da uporniki niso sestrelili boeinga,” je dejal Igor Strelkov, znan kot Igor Girkin.

Boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines je 17. julija 2014 nad vzhodno Ukrajino zadela protiletalska raketa. Umrlo je 298 ljudi, večina nizozemskih državljanov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen