Pompeo zaradi Irana v Rijad in Abu Dabi

0

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo napovedal, da bo zaradi krize z Iranom odpotoval v Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. ZDA bi medtem lahko že danes še dodatno zaostrile sankcije proti Iranu, kar bo zelo verjetno še zaostrilo spor med državama, ki sta se znašli že nevarno na robu spopada.

“Pogovarjali se bomo o tem, kako zagotoviti, da bomo vsi strateško usklajeni in kako lahko vzpostavimo globalno koalicijo” proti Iranu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Pompeo. Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate je označil tudi za “velika zaveznika v izzivu, ki ga predstavlja Iran”. Napovedal je, da se bo v Rijadu in Abu Dabi ustavil na poti v Indijo, ki jo bo obiskal v torek.

Zavrnil je tudi zemljevid, ki ga je objavil iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in ki naj bi prikazoval, da je Iran prejšnji teden ameriško brezpilotno letalo sestrelil v iranskem zračnem prostoru. “Videli ste ta otroški zemljevid, ki ga je predstavil minister Zarif in ki je v nasprotju z odličnostjo in profesionalizmom ameriških vojaških in obveščevalnih služb,” je dejal Pompeo.

Dodal je še, da ravno ta Zarifov zemljevid kaže, da je brezpilotno letalo letelo v mednarodnem zračnem prostoru. Iran je ob tem obtožil, da širi dezinformacije.

Pompeo je ob tem sicer ponovil, da je ameriški predsednik Donald Trump Iranu ponudil roko sprave. “Pripravljeni smo se pogajati brez predpogojev. Točno vedo, kako nas najdejo. In prepričan sem, da v trenutku, ko se bodo res pripravljeni pogovarjati, da bomo lahko začeli ta pogovor,” je še dodal ameriški državni sekretar.

Trump je sicer v nedeljo objavljenem intervjuju posvaril Iran, da bi morebitna vojna vodila do “uničenja, kot ga še niste videli”. A obenem je ponovil, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogajati brez predhodnih pogojev.

Ameriški predsednik je v preteklosti že zatrdil, da se je o iranskem jedrskem programu pripravljen pogovarjati brez vnaprejšnjega postavljanja pogojev. Tokrat pa je to stališče ponovil prvič, odkar je Iran v četrtek sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

V soboto je sicer Trump napovedal tudi nove sankcije proti Iranu, ki naj bi bile uvedene z današnjim dnem. Več podrobnosti sicer ni znanih, so pa ZDA sankcije proti Iranu znova uvedle že lani po odpovedi mednarodnemu jedrskemu sporazumu.

Sankcije so uperjene predvsem proti iranski naftni in finančni industriji, ker pa s sankcijami grozijo tudi vsem drugim akterjem v svetu, ki bi poslovali z Iranom, so s tem praktično povsem ustavile iranski izvoz nafte, s tem pa tudi dotok financ.

Zatem so se v Perzijskem zalivu začeli dogajati napadi na tankerje, kar naj bi po trditvah ZDA izvajal Iran, ta pa to zanika. V četrtek pa je položaj nevarno zaostrila še sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala, za katerega Iran trdi, da je kršil iranski zračni prostor, ZDA pa, da je letel v mednarodnem zračnem prostoru v Hormuški ožini.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer sankcije označil za “ekvivalent ekonomskega terorizma” in ocenil, da je vir trenutnega regionalnega in mednarodnega konflikta odločitev ZDA, da izstopijo iz iranskega jedrskega sporazuma. Zahteval je tudi posledice za ZDA zaradi kršitve iranskega zračnega prostora. Poudaril je, da je incident okrepil napetosti v regiji. “Zato pričakujemo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti in jasne korake proti tovrstnim kršitvam,” je dejal v nedeljo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen