Britansko prizivno sodišče označilo proces prodaje orožja Savdski Arabiji za nezakonit

0

Britansko prizivno sodišče je danes razsodilo, da je bilo državno podeljevanje licenc za izvoz orožja v Savdsko Arabijo brez ocenjevanja, ali bo z njim kršeno mednarodno humanitarno pravo, nezakonito, piše v povzetku sodbe za medije, ki je objavljena na spletni strani sodišča. Vlade to sicer ne zavezuje, da licence prekliče ali jih neha izdajati.

Sodišče je vlado pozvalo, naj ponovno razmisli o zadevi, oceni pretekla dejanja in v luči teh ugotovitev oceni prihodnja tveganja.

Po objavi sodbe je minister za mednarodno trgovino Liam Fox v parlamentu oznanil, da bo britanska vlada ustavila izdajanje novih licenc za izvoz orožja, ki bi ga lahko kraljevina uporabljala za bombardiranje Jemna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podeljevanje licenc je na sodišču izpodbijala organizacija Campaign Against Arms Trade, ki je trdila, da je nadaljnje podeljevanje licenc za izvoz vojaške opreme v Savdsko Arabijo nezakonito.

Predstavnik britanskega ministrstva za mednarodno trgovino je dejal, da se ne strinjajo s sodbo in da bodo poskušali dobiti dovoljenje za pritožbo. Poudaril je tudi, da sodišče ni odločalo, ali so bile sprejete pravilne ali napačne odločitve, ampak zgolj ali je bil postopek pri sprejemanju odločitev pravilen, na spletni strani poroča Reuters. Nad prizivnim sodiščem je sicer zgolj Vrhovno sodišče Združenega kraljestva.

Razočaranje vlade nad sodbo in napoved, da bodo poskusili dobiti dovoljenje za pritožbo, je sporočila tudi tiskovna predstavnica britanske premierke Therese May, poroča BBC.

Poslanci laburistične in liberalno demokratske stranke so pozvali vlado, naj takoj suspendira vso prodajo orožja, ki se uporablja v konfliktu v Jemnu.

Pravila izvoza iz Združenega kraljestva sicer določajo, da se licence za izvoz vojaške opreme ne izdajo, če obstaja jasno tveganje, da bi lahko bilo orožje uporabljeno za resnejšo kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Združeno kraljestvo je od začetka vojne v Jemnu marca 2015 v Savdsko Arabijo izvozilo za več kot 5,2 milijard evrov orožja. Več kot 40 odstotkov izvoza orožja Združenega kraljestva pa predstavlja izvoz v Savdsko Arabijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen