Boksarski “underdog” poskrbel za neverjeten šok: Ruiz s tehničnim KO premagal favoriziranega Joshuo!

0

Ameriško-mehiški boksar Andy Ruiz je poskrbel za veliko presenečenje, saj je v spektakularnem dvoboju za naslov svetovnega prvaka različic WBO, WBA in IBF premagal pred dvobojem nespornega favorita Anthonya Joshuo. Američan je Britanca štirikrat poslal na tla in postal prvi boksar mehiških korenin, ki je v težki kategoriji osvojil kar tri šampionske pasove. Sodnik je v sedmi rundi bil dvoboj prisiljen prekiniti.

Joshua je sicer izzivalca za šampionske pasove WBO, WBA in IBF prvi poslal na tla. Toda Američan, mehiških korenin, ni ostal na tleh. Dvignil se je in Britancu zadal serijo močnih udarcev in ga še v isti rundi kar dvakrat tako natančno zadel, da je Joshua končal na tleh.

Britanec, ki je bil do te borbe še neporažen in je veljal za velikega favorita, je največji šok v profesionalni karieri doživel v sedmi rundi. Ruiz je znova po prejetih udarcih napadel, in znova dvakrat Joshuo ‘zrušil’. Po drugem rušenju je ‘AJ’ izpljunil ščitnik za zobe in tako želel pridobiti nekaj sekund za predah. Sodnik je zahteval, da borec, ki je do zdaj nokavtiral kar 21 od 22 borcev, nadaljuje borbo, toda njegova navodila Joshua ni upošteval in sodnik je prekinil borbo.

Andy Ruiz se je v boksarsko zgodovino vpisal kot prvi boksar mehiških korenin z naslovom svetovnega prvaka v težki kategoriji. Za nameček je po skoraj treh desetletjih poskrbel za največje presenečenje v boksu, nazadnje se je podobno zgodilo, ko je Buster Douglas leta 1990 presenetil favoriziranega Mika Tysona.

Za nameček je Američan postal prvi boksar, ki je premagal Joshuo. “Rad bi se zahvalil vsem. Na to sem čakal od šestega leta, ko sem se začel ukvarjati z boksom,” je po neverjetnem razpletu povedal Ruiz.

Boksarja sta imela sicer v pogodbi člen, ki v primeru poraza Joshue, določa, da mora priti do povratne borbe.

Olimpijski zmagovalec iz Londona 2012 Joshua je doživel prvi poraz v triindvajsetih poklicnih dvobojih; pred dvema letoma je dobil tudi obračun tudi z nekdanjim boksarskim kraljem, Ukrajincem Vladimirjem Kličkom.

Tudi Ruiz pa je na drugi strani izgubil le enkrat v 34 dvobojih. Postal prvi Mehičan z naslovom prvaka v težki kategoriji; rojen je sicer v San Diegu, vendar se ima za Mehičana. Joshua pa je izgubil že svoj prvi dvoboj, ki ga je opravil na tleh ZDA.

Ruiz, katerega videz ne spominja na sicer običajno boksarsko postavo, je v zadnjem trenutku sprejel dvoboj z Joshuo kot zamenjavo za Jarrella Millerja, ki je padel na treh dopinških testih v aprilu. Odločitev je padla po minuti in 26 sekundah sedme runde, ko je Ruiz po seriji udarcev še četrtič podrl Joshuo. Pred tem se je to dvakrat že zgodilo v tretji, ko je tudi sam enkrat priletel na tla ringa, ter enkrat še v sedmi.

Joshua je tako neslavno končal dvoboj, le enega prej ni dobil s knockoutom. Videti je bilo celo, da se po prvem tokratnem knockoutu, ki ga je doživel po močnem udarcu v sence, ni mogel v celoti pobrati in vrniti v dvoboj.

Tega se ga je tekmec lotil neustrašno, ne glede na to, da je bil na stavnicah zelo nizko in mu skoraj nihče ni pripisoval zmage. Sam se je moral prvič pobirati z blazine, ko ga je tekmec poslal na tla v tretji rundi, a ga to ni ustavilo. Po seriji udarcev je Joshuo nato dvakrat knockautiral in ko se je to zgodilo drugič, mu je sodnik štel že do osem, preden se je boj nadaljeval in je Britanca pred še hujšimi težavami rešil zvonec kot znak za konec tretje runde.

Vrnitev Joshue v ring po devetih mesecih, septembra lani je premagal Rusa Aleksandra Povetkina, se je tako končal s presenetljivim porazom, ki bo šel v zgodovino svetovnega boksa. Podobno kot je šel kot že rečeno dvoboj Busterja Douglasa, ki je knockautiral Mikea Tysona leta 1990, in tisti Leona Spinksa, ko je po 15 rundah ugnal Muhammada Alija leta 1978.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen