ZZZS: Odločitev vlade o aneksu glede obremenitve zdravnikov morajo spoštovati vsi partnerji

0

Odločitev vlade glede aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, ki na novo postavlja mejo obremenitve družinskih zdravnikov pri 1895 glavarinskih količnikih, je dokončna, zato jo morajo spoštovati vsi partnerji v zdravstvu, so za STA sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V primarnem zdravstvu, kjer zdravniki že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi preobremenjenosti, je zavrelo po vladni potrditvi splošnega dogovora za letošnje leto, ki je mejo za odklanjanje novih bolnikov postavil pri povprečju posamezne izpostave ZZZS. To je na bolj obremenjenih območjih še dvignilo prag obremenitve, kar je bila kaplja čez rob za družinske zdravnike, ki so ponekod napovedali odpovedi delovnih razmerij.

K reševanju težav je konec marca skušalo pristopiti Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije s predlogom aneksa, ki bi družinskim zdravnikom in pediatrom omogočil odklanjanje novih bolnikov, ko bi dosegli obremenitev 1895 glavarinskih količnikov. To je sicer meja, ki jo za letošnje leto postavlja sporazum o začasni prekinitvi stavke med vlado in zdravniškim sindikatom Fides iz leta 2017. Predlog je upravni odbor ZZZS zavrnil.

Po zaostrovanju pritiska zdravnikov z odpovedmi – kranjskim se odpovedni rok izteče konec maja – je sprejem aneksa številka ena predlagalo še ministrstvo za zdravje. Na podlagi obljube ministra Aleša Šabedra o novi določitvi praga obremenitve so celjski zdravniki tudi zamrznili napovedane odpovedi in ministru dali čas do konca meseca.

A je tudi predlog ministrstva upravni odbor ZZZS zavrnil. Ocenil je namreč, da je to neuresničljiv cilj, za katerega bi potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni. Namesto tega je predlagal, da se pri opredeljevanju tako v preteklih letih upošteva obremenitev državnega povprečja, ki je po podatkih za april znašalo 2417, za maj pa 2408 glavarinskih količnikov.

Šabeder je s podpisniki splošnega dogovora konsenz o aneksu nato poskušal doseči na arbitraži v začetku maja, a so z ZZZS glede zgornje meje obremenitve ostali vsak na svojem bregu. Minister je takrat napovedal, da bo odgovornost za sprejem aneksa prevzela vlada.

Z ministrskimi kolegi so danes tako potrdili aneks številka ena, ki mejo za vpisovanje novih bolnikov postavlja pri 1895 glavarinskih količnikih, hkrati pa po Šabedrovih besedah zagotavlja, da nobena zavarovana oseba ne bo ostala brez izbranega osebnega zdravnika. Neopredeljene bolnike bodo namreč najprej dolžni vpisovati najmanj obremenjeni zdravniki.

Ob tem je minister poudaril, da se zaveda, da današnja poteza ne bo takoj rešila težav, bo pa zagotovila, da bo obremenitev novih timov v naslednjih letih manjša, kot je zdaj.

Ali je ta poteza dovolj, da bodo kranjski zdravniki umaknili odpovedi, še ni jasno, saj bodo odločitev o tem sprejeli danes zvečer.

Naslednji korak pri reševanju težav primarnega zdravstva pa je priprava aneksa številka dve, pri usklajevanju katerega se zna zaplesti še bolj. Za razliko od danes sprejetega bo drugi aneks namreč imel finančne posledice. Minister Šabeder vseeno upa, da bi lahko bil sprejet do konca julija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen