Župan Arsenovič kršil poslovnik, a tudi v drugo ni uspel zbrati dovolj podpore svetnikov za imenovanje četrte podžupanje!

9

Potem ko na zadnji redni seji mariborskega mestnega sveta ni uspel zbrati dovolj podpore za spremembo statuta občine, s katero bi lahko poleg treh imenoval še četrto podžupanjo, je župan Saša Arsenovič dal zadevo ponovno v glasovanje na dopisno sejo, ki se je zaključila danes opoldne. A tudi tokrat ni zbral dovolj glasov. Pojavljajo se tudi ugibanja, ali je župan Arsenovič s takšnim korespondenčnim glasovanjem kršil poslovnik.

Arsenovič je že imenoval tri podžupane, in sicer Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga s svoje liste ter Heleno Kujundžić Lukaček z liste SMC. Na četrto mesto želi imenovati mestno svetnico SD Alenko Iskra, a je za to potrebna sprememba statuta občine, saj ta trenutno dovoljuje največ tri podžupane.

Za takšno spremembo je potrebna dvotretjinska večina v mestnem svetu, ki pa je Arsenoviču na seji 13. maja ni uspelo zbrati. Za spremembo bi moralo glasovati najmanj 30 od skupno 45 mestnih svetnikov, a je zbral 29 glasov. Uspel je sicer pridobiti opozicijski glas nekdanjega člana SDS Zvonka Zinrajha, ki po izstopu iz stranke nastopa kot samostojni svetnik, a je zmanjkal glas koalicijskega mestnega svetnika SMC Branislava Rajića, ki je bil v tujini.

Župan se kljub temu ni odpovedal načrtu za imenovanje četrte podžupanje, ki naj bi prevzela del nalog, ki jih zdaj opravlja podžupanja Kujundžić Lukaček. Spremembo statuta je ta teden dal na dopisno sejo, a se je znova opekel.

Kot so danes po zaključku dopisne seje sporočili z občine, je za predlagano spremembo statuta glasovalo 26 mestnih svetnikov, eden je glasoval proti. Sprememba torej ni bila sprejeta, v bistvu jo je podprlo še manj mestnih svetnikov kot na redni seji.

Uvrstitev spremembe občinskega statuta na dopisno sejo je v delu opozicije povzročila precej nejevolje, čeprav je mestna uprava v gradivu za dopisno sejo pojasnjevala, da gre za manj zahtevne spremembe, s katerimi pa se mudi, ker želijo “poslovanje Mestne občine Maribor čim hitreje prilagoditi potrebam delovnega procesa”. Prav tako so izpostavili, da je bila razprava o tem že opravljena na nedavni redni seji, zato so mestni svetniki že imeli možnost predstaviti svoje mnenje o tem.

Statut občine bi s predlagano spremembo določal, da ima župan “najmanj enega podžupana”, medtem ko v obstoječi obliki ob tem navaja še, da jih “lahko ima največ tri”. Če bi slednje črtali, kot je predlagalo županstvo, bi to pomenilo, da lahko župan imenuje poljubno število podžupanov.

V zadnji različici bi sicer v statutu omejili število podžupanov, ki opravljajo to funkcijo poklicno. Dodali bi namreč člen, ki pravi, da “če ima mestna občina več podžupanov, lahko funkcijo poklicno opravljajo hkrati največ trije izmed njih”. A kot omenjeno, mestni svetniki predlaganih sprememb niso podprli.

Odzval se je tudi že poslanec DZ in predsednik MO SDS MB, mag. Dejan Kaloh, ki je na Twitterju zapisal: “Nov škandal Arsenoviča. Kar na dopisni seji – kršitev poslovnika (!) (21. – 24. maj 2019) je želel spremeniti statut MOM in si postaviti 4. podžupana. SPREMEMBA NI BILA SPREJETA! Vedno več svetnikov spoznava, da klientelizem, nepotizem in izdajstvo v Mariboru NISO vrednote!”

32. člen poslovnika mestnega sveta MOM namreč govori sledeče: “V izjemnih in nujnih primerih, ko ni mogoče sklicati redne seje oziroma izredna seja ni bila sklepčna, ali ko gre za zadeve manjšega pomena lahko skliče župan dopisno sejo. Dopisne seje ni možno sklicati za obravnavo odloka v prvi obravnavi.” Sprememba statuta MOM seveda ne spada v nič od zgoraj naštetih okoliščin…

Št. komentarjev: 9
 1. Rokovnjac pravi

  Ne vidim razloga,zakaj nkimate v vsaki obcini najmanj deset podzupanov/se bolje podzupanij,da bodo mozje lahko sami doma zupo kuhali!

 2. Rokovnjac pravi

  Castna mi je partizanska beseda,Butalci kar zaudarjate od neumnosti

 3. Grega pravi

  Srbin kot srbin, skozi mutna posla…

 4. aco pravi

  Tale Arsenovič je še bolj zabit kot zgleda, niti za svoje zadeve si ne more pridobiti podpore 🙂

 5. Lado pravi

  Mariborčani kdaj vas bo končno srečala pamet? Leta 2050?

 6. macola pravi

  Balkanec brez manir, ki misli, da je mesto podjetje…

 7. bruh pravi

  je kućanov partijsko uvožen smrdeči rdeči mafijski pra sec…in torej nedotakljiv….kot vsi taki…ajd. bodimo resni..banda 571 in rdeče sodstvo ve, da ga mora ščititi…ajd..

  1. Re gornjim pravi

   Blejete ovcice? Tudi tokrat po jajotovem narocilu?

 8. raft pravi

  Ta model je padel iz vagona bratstva in enotnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen