Vox populi (maj 2019): LMŠ (23,3%), SDS (17,2%), SD (11%), vse druge stranke z enomestno podporo

0

LMŠ po izsledkih majske ankete Vox populi ostaja na vrhu lestvice strank. Na volitvah v DZ bi jo podprlo 23,3 odstotka volivcev, sledita pa jih SDS s 17,2 odstotka in SD z 11 odstotki podpore. V DZ bi se uvrstile še Levica, NSi in DeSUS. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 58,7 odstotka, kot neuspešno pa nekaj več kot tretjina vprašanih.

Prvim trem strankam sledijo Levica (6,1 odstotka), NSi (4,5 odstotka) in DeSUS (3,1 odstotka). Preračunano na število sedežev v DZ bi LMŠ zasedla 32 mest, SDS 23, SD 15, Levica osem, NSi šest in DeSUS štiri.

Pod parlamentarnih pragom bi ostale SLS (2,3-odstotna podpora), SNS (1,7-odstotna), SAB (1,5-odstotna) in SMC (0,3-odstotna) podpora. Katero drugo stranko bi volilo 1,8 odstotka vprašanih, vsak peti (20,2 odstotka) se jih volitev ne bi udeležil, sedem odstotkov pa jih ne bi volilo.

Anketa Vox populi tudi tokrat predstavlja rezultate meritev uspešnosti dela vlade in priljubljenosti politikov. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 58,7 odstotka vprašanih, 36,6 odstotka pa ga ocenjuje kot neuspešno. Neopredeljenih je bilo 4,8 odstotka vprašanih.

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov je premierja Marjana Šarca tokrat zamenjal predsednik republike Borut Pahor. Šarcu, ki je na drugem mestu, sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, predsednik SD in DZ Dejan Židan, poslanka NSi Ljudmila Novak, poslanec SD Milan Brglez in ljubljanski župan Zoran Janković. Prvo deseterico končujeta evropski poslanec Igor Šoltes in predsednik NSi Matej Tonin.

Anketo Vox populi je med 14. in 16. majem za časnik Dnevnik in RTV Slovenija izvedla agencija Ninamedia. Anketiranih je bilo 700 oseb.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen