Vladni lenuhi: V pol leta Šarčeva vlada z najmanj zakonodajnimi rešitvami v primerjavi s prejšnjimi vladami

4

Vlada Marjana Šarca je v prvih šestih mesecih delovanja v primerjavi s prejšnjimi tremi vladami obravnavala in sprejela najmanj zakonodajnih predlogov. Razlika nastane zlasti zaradi manjšega števila predlogov novel zakonov, medtem ko pri predlogih novih zakonov ni tako občutna, je razvidno iz odgovora vlade na vprašanje poslanca SDS Anžeta Logarja.

Dnevni red majske seje DZ je v primerjavi z dnevnim redom aprilske obširnejši. Poslanke in poslanci bodo imeli na klopeh predloge 12 zakonov, od tega dva predloga novih zakonov, povečini pa gre za spremembe ali novele obstoječe zakonodaje. O še enem zakonu bodo odločali ponovno, na dnevnem redu pa so tudi trije predlogi za ratifikacijo mednarodnih pogodb.

Majska seja bo torej precej daljša od aprilske, ki je trajala le dva dneva, na dnevnem redu pa je bilo vsega osem točk. Šlo je za eno najkrajših plenarnih sej v DZ, kar je v delu politike, zlasti v opozicijski SDS, zbudilo več pikrih komentarjev.

Poslanec SDS Anže Logar je v zvezi s tem vladi zastavil tudi poslansko vprašanje, koliko zakonodajnih predlogov je obravnavala in sprejela vlada v prvih šestih mesecih svojega delovanja in jih posredovala v odločanje v DZ. Prosil je tudi za primerjavo števila zakonodajnih predlogov v primerjavi s predhodnimi vladami.

Primerjava pokaže, da je vlada Marjana Šarca v DZ res poslala najmanj zakonodajnih predlogov, vendar pa razlika nastane zlasti zaradi manjšega števila novel ali sprememb zakonodaje, ne pa toliko zaradi števila predlogov novih zakonov.

Največ predlogov novih zakonov je v prvih šestih mesecih delovanja v DZ sicer poslala vlada Alenke Bratušek, največ ratifikacij mednarodnih pogodb pa vlada Mira Cerarja. Skupno pa je med zadnjimi štirimi vladami največ zakonodajnih rešitev v DZ poslala druga vlada Janeza Janše.

STA objavlja tabelo s številom zakonodajnih rešitev, ki so jih v prvih šestih mesecih delovanja obravnavale in sprejele zadnje štiri vlade.

premier       Janša   Bratušek   Cerar   Šarec
------------------------------------------------------------
novi zakoni      5      9      7     5
spremembe, novele   49     37     29    21
ratifikacije     12      6     19    17
------------------------------------------------------------
skupaj        66     52     55    43

Vir: Ukom

Št. komentarjev: 4
 1. Vanč pravi

  Sramota od Šarca!

 2. raft pravi

  V lubadarjevi vladi ne more biti drugače, ker v njej je-be lud zbunjenog

 3. gimpl pravi

  Šarec ni nikoli bil in nikoli ne bo uspešen premier, bo pa kmalu spet uspešen klovn, ki bo nastopal na vaških veselicah.

 4. bruh pravi

  uspešen ali ne , je kućanov mafijsko/ideloško/volilno totalno zvesti smrdeči kader….in torej ne bo NIKOLI imel težav s sodstvom toliko manj z “uradnimi” mediji in bando 571 iz katere prihaja……v slovenistanu so pač taki smrdeči levičarski nestrpni, ogabni, HINAVSKI, nesposobni in lenobni rdeči pra sci ali svi nje pač totalitarno zaščiteni in …….ajd…saj se razumemo…..taki so pač..ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen