Veriga restavracij Jamieja Oliverja v insolvenčnem postopku, ogroženih je več kot 1000 delovnih mest

0

Veriga restavracij britanskega kuharskega zvezdnika Jamieja Oliverja je zaradi finančnih težav pristala v insolvenčnem postopku, poročajo britanski mediji. Za njegovo izvedbo je Oliver izbral družbo KPMG, ogroženih pa je več kot 1000 delovnih mest.

Oliver je zaslovel z recepti za pripravo enostavnih in zdravih jedi, pisanih na kožo današnjim generacijam. Njegove znane kuharske oddaje so bile npr. Kuhinja do nazga, Jamiejeva 30-minutna kuhinja in Jamiejeva 15-minutna kuhinja, napisal pa je tudi vrsto kuharskih knjig.

Na vrhuncu slave se je odločil tudi za podjetniško pot. Po nekaj poskusih z restavracijami in verigo prodajaln peciva je začel leta 2008 po Evropi in svetu odpirati restavracije z italijansko hrano pod blagovno znamko Jamie’s Italian. Danes je takšnih restavracij po Evropi in svetu še 23, potem ko jih je lani 12 že zaprl, zaradi česar je brez dela ostalo 600 ljudi. Najbližja restavracija Sloveniji je na Dunaju. Del Oliverjeve verige oz. gostinske skupine sta še restavraciji Barbecoa in Fifteen.

Oliver je za insolvenčnega upravitelja skupine po poročanju britanskih medijev imenoval revizorsko družbo KPMG.

Zaradi začetka insolvenčnega postopka je ogroženih več kot 1000 delovnih mest, po pisanju BBC številka sega celo do 1300. Oliver je ob tej novici zapisal, da ga tak razplet dogodkov globoko žalosti in da se zahvaljuje vsem zaposlenim ter dobaviteljem, ki so se več kot desetletje z dušo in telesom trudili za uspeh verige. Dodal je, da razume, kako težko je vsem vpletenim.

Zahvalil se je tudi vsem strankam, ki so ga podpirali in uživali v ponudbi omenjenih restavracij v zadnjih 10 letih. “Bilo nam je v resnično zadovoljstvo, da smo vam lahko stregli,” je pristavil.

Oliver je sicer za skupino v luči vse večje konkurence na tem segmentu trga že nekaj časa iskal kupca, potem ko so prihodki verige Jamie’s Italian samo lani upadli za 11 odstotkov, nad gladino pa jo je zvezdnik ohranil le s finančno injekcijo v višini 13 milijonov funtov (okoli 15 milijonov evrov).

Skupaj je Oliverjev poslovni imperij, ki vsebuje še nekatera druga podjetja, lani zabeležil izgubo v višini 20 milijonov funtov, predvsem zaradi slabega poslovanja restavracij, še poročajo britanski mediji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen