Velika zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji skupna lista SDS in SLS s 3 poslanskimi mandati

8

Zmagovalka Evropskih volitev v Sloveniji je skupna lista SDS in SLS (26,48 odstotka glasov), ki je osvojila tri poslanske mandate. Po dva mandata sta osvojili SD (18,57) in LMŠ (15,61), enega pa NSi (11,1), je sporočil predsednik Državne volilne komisije Anton Gašpar Frantar. Izidi so še delni in neuradni.

Mandate na skupni listi SDS in SLS so dobili: dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič.

Izvoljeni evropski poslanci na drugih listah: Tanja Fajon, Milan Brglez (SD), Irena Joveva, Klemen Grošelj (LMŠ), Ljudmila Novakov (NSi).

Ostale stranke in liste, ki so nastopile na volitvah, niso osvojile sedežev v Evropskem parlamentu. Levica je prejela 6,34 odstotka glasov, DeSUS 5,65 odstotka, SNS 4,02 odstotka, SAB 4,02 odstotka, Zeleni Slovenije 2,08 odstotka, DOM 1,71 odstotka, Povežimo se 1,64 odstotka, SMC 1,58 odstotka, ZSi 0,68 odstotka in DD 0,52 odstotka.

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 28,13-odstotna.

Zver: Na področju boja proti terorizmu bi morala EU narediti korak naprej

Ponovno izvoljeni evropski poslanec Milan Zver bo v prihodnjem mandatu nadaljeval svoje delo na področju varnosti in obrambne politike, prav tako se bo posvečal področju izobraževanja. Kot je ocenil za STA, bo v prihodnje na agendi razprav v Evropskem parlamentu tudi boj proti terorizmu, na tem področju pa bi EU morala narediti korak naprej.

Zver je pojasnil, da bi v Evropskem parlamentu tudi v prihodnje želel delati na področju varnosti oz. obrambne, varnostne in zunanje politike. Že doslej je namreč deloval v specialnem odboru za boj proti terorizmu. Še najbližja področje dela pa so Zveru mladina, kultura, izobraževanje in šport.

Tudi na teh je že deloval. Po pričakovanjih bo med drugim nadaljeval s projektom Erasmus+. Gre za eno najuspešnejših zgodb v Evropski uniji, ki pa so jo v politični kampanji po njegovi oceni “zelo slabo prodali”. Kot je pojasnil, je tudi od Evropskega parlamenta dobil močan mandat za pogajanja s svetom in komisijo, tako da bo verjetno nadaljeval tudi s tem delom.

Prav tako Zver pričakuje, da bo moral voditi nacionalno delegacijo v Evropski ljudski stranki. Gre za odgovorno delo, zlasti na začetku, ko se vzpostavljajo nove strukture, odbori.

Pričakuje še, da bodo tudi v prihodnjem mandatu varnostna vprašanja in ilegalne migracije visoko na agendi, med pomembnejšimi področju pa je izpostavil tudi kibernetsko varnost in boj proti terorizmu.

Na področju varnosti se kaže potreba po skupni politiki. Gre za možnost vzpostavitve skupne vojske ali obveščevalne službe. “Ni več dovolj sodelovanje in koordinacija avtonomnih obveščevalnih služb, morali bi narediti korak naprej, če hočemo biti bolj učinkoviti v boju proti terorizmu in nasploh zmanjšati varnostna tveganja v EU,” je pojasnil.

Prve obrise dobiva tudi socialna unija, čeprav je socialna politika še vedno domena držav članic. “Vendarle pa bo treba čim prej vzpostaviti neke skupne standarde, ki bi pripeljali do tega, da bi se socialne in razvojne razlike med vzhodom in zahodom ter med severom in jugom zmanjšale,” je poudaril.

So pa na drugi strani tudi področja, kjer bi lahko Bruselj razbremenili in državam članicam namenili še več samostojnosti. “Ni nujno, da je na primer skupna kmetijska politika popolnoma reguliran sistem,” je ponazoril.

Zver je komentiral tudi razmere, v katerih se je EU znašla po izvolitvi britanskih evroposlancev, ki so poleg tega povečini še evroskeptiki. “To je kar problem za Evropsko unijo, ravno v času, ko bi se morala stabilizirati,” je ocenil.

Če bi Britanci šli na še en referendum, bi se lahko zgodilo, da bo rezultat drugačen, vendar pa rezultat volitev kaže na to, da je “evroskeptični refleks v Veliki Britaniji še vedno zelo močan”. Nasploh brexit po njegovih besedah tam obravnavajo kot drugorazredno vprašanje. “Bolj jim gre za to, katera stranka bo dobila večino na predčasnih volitvah,” je pojasnil.

Tudi na evropskih volitvah pred petimi leti je bila SDS najuspešnejša med slovenskimi političnimi strankami. Pred tem je SDS na volitvah leta 2004 in leta 2009 dobila vsakokrat po dva poslanska sedeža. Leta 2004 sta bila za evroposlanca izvoljena Miha Brejc in Romana Jordan Cizelj, ki je ostala poslanka še naslednji mandat, ko je poleg nje v evropske poslanske klopi sedel še Milan Zver. Po uveljavitvi lizbonske pogodbe, ko je Slovenija v Evropskem parlamentu dobila dodatni poslanski sedež, pa se je Zveru in Jordan Cizljevi pridružila še Zofija Mazej Kukovič.

Leta 2014 je bila na listi SDS poleg Milana Zvera in Romane Tomc za evropsko poslanko izvoljena Patricija Šulin. Ta je bila kandidatka tudi na tokratnih volitvah, in sicer kot tretja na listi, vendar je izvolitev s preferenčnimi glasovi tudi tokrat uspela Francu Bogoviču (SLS).

Enako mu je namreč uspelo že na prejšnjih volitvah, ko je SLS nastopila na skupni listi z NSi, Bogoviču pa je tedaj preboj uspel z zadnjega mesta na listi. S te skupne liste je bil takrat v parlament izvoljen Lojze Peterle, ki pa se po treh mandatih poslavlja. Peterle je bil namreč izvoljen v vseh dosedanjih mandatih, tokrat pa ga je stranka uvrstila na tretje mesto na listi in je ostal pred vrati Evropskega parlamenta.

Na prvih volitvah v Evropski parlament leta 2004, ko je z dvema poslancema NSi dosegla največji uspeh, je bila poleg Peterleta za evropsko poslanko izvoljena tudi Ljudmila Novak, ki po današnjih volitvah znova odhaja v Bruselj.

SD je z dvema izvoljenima poslancema ponovila rezultat iz leta 2009, ko sta v Bruselj odšla Tanja Fajon in Zoran Thaler, nato je slednjega zaradi korupcijske afere zamenjala Mojca Kleva. Leta 2014 je stranka osvojila en poslanski mandat, ponovno je bila izvoljena Fajonova. Enega evropskega poslanca pa je stranka dobila tudi leta 2004, ko je bil s preferenčnimi glasovi izvoljen sedanji predsednik republike Borut Pahor.

LMŠ na evropskih volitvah doslej še ni nastopila.

Vnovična izvolitev tokrat ni uspela Igorju Šoltesu, ki je pred petimi leti na evropskih volitvah uspešno nastopil kot predsednik stranke Verjamem in se je v Evropskem parlamentu pridružil Zelenim. To pa pomeni, da je brez poslanca tokrat ostal tudi DeSUS, ki ga je v minulem mandatu zastopal Ivo Vajgl. (sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. Bojan pravi

  Pričakovano in čestitke pomladnim strankam za odličen rezultat!

 2. Marjan pravi

  Pomembna zmaga za SDS, a pri delitvi desno-levo, je sedaj 4:4. Točno tako kot si je želel murgelski šef.

 3. bruh pravi

  komunisti so zopet poslali dva smrdeča divje nestrpna ogabna rdečuha, ki sta bila prej zaposlena (glej ga čuda…) v kučanovih rdečih mafijsko legalni trdnjavah…..rtv in univ…..res ogabna, nestrpna in polna žolča……posebno novi zločinski neokomunist bo uvozil v EUparlament novega jugobalkanskega komunjzerskega udbaško smrdečega GN OJA:…ubogi EUropejci, še ne vedo kakšen smrdeći nestrpni gn oj prihaja k njim v bruselj….ajd….seveda pod kučanovo krinko prof.univ. dokt, pljusk, akad. itd itd.itd…. aš še vedno le komunjazersju zločinsko mafijski smrdeči GN oJ…ajd…

  1. Re gornjemu pravi

   SDS velika zmagovalka? Ha, ha,ha.Ne vidite, da pobruhani rumeni dr..ek ze cvili( po narocilu) seveda!

   1. bruh pravi

    jaz vas le opisujem take kot ste…..in kako delujete…ajd….

 4. anže pravi

  Dr. Zver je še tretjič kot nosilec liste popeljal SDS k novi veliki zmagi. Čestitke!

 5. mirror pravi

  Letošnjih evropskih volitev so se udeležili le člani in podporniki strank, ki so predlagale te kandidate. Vodji SAB in Desusa nista bila izvoljena niti v naš parlament, enako se je zgodilo tudi sedaj z njihovimi kandidati. Levica je vsiljevala napačnega in neprimernega kandidata, kar so volivci kaznovali. Sicer menim, da se je zelo verjetno kar sama kandidirala. Volivci, ki so s preferenčnimi glasovi množično izvolili poslanko, ki škoduje naši državi s podporo migrantom, naj se vprašajo po svojem zdravju in pameti.

 6. Narim pravi

  Kako je velik uspeh, če je pa šla Fajonka naprej?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen