V BiH ovadili Dijano Đuđić in še dve osebi zaradi suma oškodovanja proračuna za skoraj 5 milijonov evrov

0

Preiskovalna agencija Bosne in Hercegovine Sipa je po poročanju lokalnih medijev državnemu tožilstvu ovadila Dijano Đuđić in še dve osebi zaradi suma oškodovanja proračuna BiH za okoli 4,8 milijona evrov. Trojico sumijo vpletenosti v kazniva dejanja organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.

Kot poročata spletna portala Klix.ba in Srpskainfo, so inšpektorji državne agencije za preiskavo in zaščito BiH (Sipa) v sodelovanju s policijami Slovenije in drugih držav Evropske unije prišli do ugotovitve, da so osumljeni storili ta kazniva dejanja v obdobju med letoma 2013 in 2018.

Kot odgovorne osebe v podjetju iz BiH naj bi delovali kot organizirana kriminalna skupina, s tem ko so odpirali in razpolagali z več bančnimi računi pri komercialnih bankah na območju Slovenije, Avstrije in Madžarske. Te račune naj bi uporabljali za prejem denarja od prihodkov iz tujine, česar pa niso prijavljali pristojnim davčnim organom v BiH.

Šlo naj bi za prihodke v višini okoli 48 milijonov konvertibilnih mark (24,5 milijona evrov), z neizpolnjevanjem davčnih obvez pa naj bi oškodovali proračun BiH za 4,8 milijona mark.

Po navedbah neimenovanega vira so se na omenjene bančne račune polagale visoke vsote denarja, ki ga je nato omenjena trojica dvigovala. Zatem pa se je izgubila sled za denarjem, še pišeta Klix.ba in Srpskainfo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen