V Belgiji danes trojne volitve: regionalne, zvezne in evropske

0

V Belgiji bodo danes hkrati potekale tri volitve – regionalne, zvezne in evropske. Znova vse kaže na težavno sestavljanje vlade. V bruseljski regiji naj bi slavili zeleni, v Valoniji socialisti, v največji Flandriji pa znova flamski nacionalisti, a Belgijci nočejo premierja iz njihovih vrst.

V Belgiji, ki je po volitvah leta 2010 za sestavo nove vlade potrebovala rekordnih 541 dni, bodo državljani danes na volitvah, ki so obvezne, izbrali 459 predstavnikov: 21 evropskih poslancev, 150 poslancev v zvezni parlament, 124 poslancev v flamski parlament, 75 poslancev v valonski parlament in 89 poslancev v parlament bruseljske regije.

Javnomnenjske napovedi kažejo, da bo sestavljanje vlade znova težavno, saj naj bi se Flandrija obrnila še bolj v desno, Valonija še bolj v levo, v bruseljski regiji pa naj bi slavili zeleni, ki zavračajo sodelovanje v vladi s flamskimi nacionalisti, predvidenimi zmagovalci volitev v največji regiji Flandriji.

V Flandriji naj bi z okoli 28 odstotki podpore slavili flamski nacionalisti N-VA. V Valoniji bodo glede na ankete zmagali socialisti (PS), ki jim napovedujejo okoli 29 odstotkov. Bruseljsko regijo pa bo po javnomnenjskih raziskavah zajel zeleni val – zelena frankofonska stranka Ecolo naj bi zmagala z okoli 23 odstotki.

Več kot polovica, 54 odstotkov Belgijcev sicer glede na ankete noče premierja iz vrst flamskega nacionalističnega N-VA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen