Umrl filmski dvometraš Peter Mayhew, filmski Chewbacca

0

Umrl je igralec Peter Mayhew, ki je svetovno slavo požel predvsem z upodobitvijo Chewbacce iz sage Vojna zvezd. Star je bil 74 let. Kot je sporočila njegova družina, je Mayhew umrl v torek na svojem domu v Teksasu, obkrožen s svojimi svojci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Visoki igralec britanskega rodu – meril je kar 2,21 metra, je bil sprva bolničar v Londonu, ko ga je odkril filmski producent Charles Schneer. Sprva je nastopil v filmu Sinbad in tigrovo oko, vendar le kot statist.

Zatem pa je dobil vlogo, ki je zaznamovala njegovo kariero: v prvem filmu Vojne zvezd – novo upanje iz leta 1977 je upodobil velikega kosmatega wookeejevskega bojevnika Chewbacco, ki je bil kopilot in najboljši prijatelj Hana Sola, ki ga je igral Harrison Ford.

Chewieja je nato upodobil v še treh filmih iz sage – Imperij vrača udarec (1980), Vrnitev jedija (1983) in Maščevanje sitha (2005). Nato ga je že načelo zdravje, a je vendarle odigral še vlogo v začetnem filmu zadnje trilogije – Sila se prebuja (2015). Nato je bil mentor svojemu nasledniku v vlogi – Joonasu Suotamu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila njegova družina.

Med prvimi, ki se je poklonil spominu na delo Mayhewa, je bil njegov soigralec Mark Hamil, ki je v Vojni zvezd upodobil Luka Skywalkerja. Poklonil se je “najbolj plemenitemu velikanu – velikemu možu s še večjim srcem”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen