Trump upa, da ne bo vojne z Iranom in da si bo ta država kmalu zaželela pogovorov

0

Ameriški predsednik Donald Trump je ob srečanju s švicarskim kolegom Uelijem Maurerjem v Beli hiši dejal, da upa, da ne bo vojne z Iranom, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi bil jezen na svetovalce, kot je John Bolton, ki vlečejo poteze v smer, za katero vsaj za zdaj še ni pripravljen, če sploh.

Trump je že v sredo tvitnil, da je prepričan, da si bo Iran kmalu zaželel pogovorov, kar je v nasprotju s tem, kar dela njegova vlada od 5. maja naprej, ko je svetovalec za nacionalno varnost John Bolton naznanil, da ZDA v Perzijski zaliv pošiljajo letalonosilko Abraham Lincoln.

Menda zaradi številnih “zaskrbljujočih in poslabšanih indikacij in opozoril”. Bolton ni razložil, kaj to pomeni, njegovi kritiki pa menijo, da ustvarja umetno krizo, podobno tisti, pri kateri je sodeloval leta 2003, preden so ZDA napadle Irak.

Zaostrovanje z Iranom je ameriške kongresnike obeh strank ujelo na levi nogi in zahtevajo več informacij, ne glede na to, da med njimi ni nobenega posebnega zaveznika Irana.

V četrtek so voditelji obeh strank v kongresu dobili zaupno poročilo, za kaj naj bi šlo, uvodoma pa ni nič ušlo v javnost. Tako republikanci kot demokrati pa so zaskrbljeni, da Trumpova vlada ne bo storila česa, kar bi jih potisnilo v oboroženi spopad.

Ameriški mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vladne vire, od 5. maja naprej poročajo o domnevnih napadih ali sabotažah v morju pri Združenih arabskih emiratih, napetosti pa povečujejo napadi na savdsko naftno infrastrukturo, ki jih izvajajo hutijski uporniki iz Jemna.

Ti imajo podporo Irana, vendar pa so podobne napade izvajali, še preden se je Bolton domislil napotitve letalonosilke v Perzijski zaliv. Savdska Arabija jih namreč že več let intenzivno bombardira in vračajo uslugo.

Za zdaj kaže, da vojne ne bo še najmanj do torka, ko naj bi senat dobil zaupno poročilo o dogajanju, podobno poročilo pa zahteva tudi predstavniški dom kongresa. Trump je med kampanjo kritiziral ameriške vojne na Bližnjem vzhodu kot neumne in obljubljal, da se tega več ne bo šel in bo denar za to raje porabil doma.

Trump javno zanika, da bi bilo kaj trenja med njim in Boltonom. Pred dnevi je sicer priznal, da mora svojega svetovalca malce pomirjati, vendar ima poleg ljudi, kot so Bolton, še druge, ki zadeve potiskajo v drugo smer in na koncu je on tisti, ki bo sprejel odločitev. Za njegove kritike to ni nobena tolažba.

Težave je sicer začel Trump, ko je lani umaknil ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma s svetovnimi silami z utemeljitvijo, da ni zadosten, ker ne zadeva iranskih raketnih programov in motečih dejavnosti na Bližnjem vzhodu. Nato je začel ponovno uvajati sankcije proti Iranu in kdo se lahko čudi, če Iran sprejema ukrepe za obrambo.

Še posebej, ker savdski mediji pozivajo k preciznim ameriškim zračnim napadom na Iran. Veleposlanik Irana pri ZN Madžid Taht Ravanči je za ameriško javno televizijo v četrtek dejal, da njegove države stopnjevanje napetosti v regiji niti najmanj ne zanima, ampak imajo pravico do samoobrambe. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen