Söder in Kurz posvarila pred razdorom Evrope in se zavzela za stabilno politično sredino

0

Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder in avstrijski kancler Sebastian Kurz sta se na današnjem srečanju na Dunaju zavzela za stabilno politično sredino in posvarila pred razdiralci na obeh političnih robovih. Oba predstavnika evropskih ljudskih konservativcev (EPP) sta ob tem zavrnila sodelovanje s skrajnimi desnimi populisti.

“Evropa je ogrožena. Na nekaterih delih se začenja drobiti, ker jo želijo razklati nekateri razdiralci,” je dejal prvak bavarske Krščansko socialne unije Söder.

Kurz je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril pomen močne politične sredine, ki pa jo ogrožajo skrajno leve in skrajno desne politične sile. Oba sta tako na primer zavrnila sodelovanje s skrajno desno nemško Alternativo za Nemčijo (AfD) in francoskim Nacionalnim zborom Marine Le Pen.

A Söder danes ni želel komentirati, da avstrijska ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Kurza vlada skupaj s svobodnjaki (FPÖ). “Kar se Avstrija odloči, mora Avstrija sama vedeti. To je odločitev vlade. V Nemčiji imamo dovolj dela z AfD, zato se bomo v prvi vrsti ukvarjali z AfD,” je dejal.

Bavarec pa je bil kritičen glede četrtkovega srečanja vodje italijanske desne Lige Mattea Salvinija in madžarskega premierja Viktorja Orbana, s katerim sta po njegovih besedah “poslala kontraproduktivne” signale. Salvini je namreč seznanil Orbana z načrti za oblikovanje evropske povezave skrajno desnih strank, v kateri si želi tudi Orbanov Fidesz, ki je sicer član EPP, čeprav je članstvo zamrznjeno. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen