SDS napovedala interpelacijo zoper Erjavca, slednji očitke zavrača

2

Poslanska skupina SDS je sklenila, da bo do konca tedna vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, pri čemer bo njeno vsebino predstavila na novinarski konferenci še ta teden. Erjavec interpelacijo ocenjuje kot neutemeljeno, premier Marjan Šarec pa se bo o njej odločal, ko bo prejel ministrovo poročilo o očitkih.

Erjavec je sicer v zadnjem času deležen očitkov, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je namreč 26. aprila ugotovila, da je Erjavec na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. Obveščevalno varnostna služba (OVS) je nato 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Knovs je s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Oglasil se je tudi Sindikat vojakov Slovenije, ki je predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo namreč, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra. Med drugim namreč menijo, da Erjavec ni imel podlage, da Škerbinca razreši z mesta poveljnika poveljstva sil SV.

Premier Šarec je že v ponedeljek sporočil, da od ministra Erjavca v tem primeru pričakuje poročilo glede sklepov Knovsa ter glede zamenjave Škerbinca. Erjavec je danes povedal, da je poročilo že pripravil. Pri tem predvideva, da ga bodo Šarcu posredovali v sredo, zatem pa tudi vrhovnemu poveljniku obrabnih sil Borutu Pahorju in predsedniku odbora DZ Bevku.

V odzivu na interpelacijo je sicer dejal, da je ta neutemeljena, prazna in brez pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v SV in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

Po njegovih navedbah stroka meni, da je OVS ravnala v skladu z zakonom in predpisi, ko je zbirala informacije o dogodku, ko naj bi Škerbinc pred postrojem in na svojem kolegiju razpravljal o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba. Poročilo o tem je že pripravljeno in je minister z njim seznanjen, vendar pa je tajno in ga ne razkriva.

Razrešitev Škerbinca pa se želi po Erjavčevem mnenju izkoristiti za politizacijo tega primera. “Od obstoja SV, vselej so imenovali in razrešili poveljnike poveljstva sil brez obrazložitve,” je poudaril in dodal, da je bil tudi Škerbinc imenovan ter razrešen brez obrazložitve.

Napovedal je, da bo na interpelacijo pravočasno odgovoril, ko bo vložena in bo z njo seznanjen. Današnja izjava namreč temelji zgolj na informacijah iz medijev.

Za premierja Šarca je interpelacija proti Erjavcu pričakovana. Kot je dejal, do petka pričakuje ministrova pojasnila in “iz tega bo razvidno, kaj je na stvari in kaj ni”.

“Oni so mojstri tega, tako da verjamem, da nas ne bodo razočarali,” je v izjavi za medije ob robu seje sveta za konkurenčnost na ministrstvu za gospodarstvo glede napovedi poslanske skupine SDS dejal Šarec.

Po njegovih informacijah je Erjavec le izvršil zahtevo načelnice Generalštaba Ermenčeve, ki je poveljnika poveljstva sil SV Miho Škerbinca imenovala in nato zahtevala tudi njegovo zamenjavo.

Vprašal se je tudi, ali je sindikat tisti, ki lahko zahteva interpelacijo. “Vemo, kakšne so njegove pristojnosti. Mislim, da je šlo to pa vendarle nekoliko predaleč,” je dejal. “Če sindikati vse vodijo, potem tudi vlade ne potrebujemo,” je še dodal.

Večina strank je do interpelacije še zadržana, le DeSUS je svojemu predsedniku Erjavcu že zdaj stopila v bran. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo počakali na vložitev interpelacije in na odziv ministra, zatem pa se odločili kot koalicija. Prav tako bodo počakali na poročilo, ki ga je od Erjavca zahteval premier, vendar v LMŠ po Golubovićevih navedbah verjamejo, da je minister ravnal v skladu z zakonodajo.

V SD danes napovedane interpelacije ne komentirajo. Da bi jo podprli v SMC, je po prvih ocenah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča zelo malo verjetno. Je pa dejal, da ta interpelacija ni nič neobičajnega za SDS, “pravzaprav so letos celo nekam pozni”.

Poslanec SAB Marko Bandelli je glede ravnanja pri interpelaciji dejal, da bodo najprej počakali na dejstva, nič pa ni izključeno. “Predsednik vlade je z zahtevo mojega odstopa postavil zelo visoke standarde,” je spomnil Bandelli, ki od Šarca zdaj pričakuje enake vatle tudi pri drugih.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat ocenjuje, da je stvar izjemno resna: “Če sindikat pravi, da je njihov minister izgubil zaupanje, je zadeva zaključena.” Bolj kot vedno znova spremljajo negativne ocene pripravljenosti SV, bolj namreč zaupajo sindikatom SV, je pojasnil Horvat in dodal, da bo moral Erjavec razmisliti, kako naprej. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. bruh pravi

    je kućanov mafijsko ideološko volilno blazno discipliniran smrdeči rdeči nestrpni pra sec……nić ne bo…ta smrdeči sovražni ogabni post-komunistični gn oj je v kučanistanu nedotakljiv….ajd..

  2. Narim pravi

    Teflonskega Kahla Ehjavca nbenmu ne bo uspelo odstavit.
    Se ga nič ne prime.

    Bilo kuda Karlo svuda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen