Plaz razkritij pokončnih mož iz pravosodja: Po sodniku Radonjiću tudi tožilec Pušnik spregovoril o pritiskih z udbovskimi metodami!

9

V nekaterih medijih odmevajo obtožbe mariborskega okrožnega državnega tožilca, ki Sovi očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti Francu Kanglerju. Nadlegovanje očita tudi tožilskim kolegom, ki očitke zanikajo. Zadevo bo preiskal tudi varuh človekovih pravic.

Z zgodbo se ukvarja komisija DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), na katero se je obrnil tožilec Niko Pušnik s prijavo in predlogom, naj nad Sovo opravi nadzor. Kot pišejo nekateri mediji, je Pušnik v prijavi, ki jo je naslovil na parlamentarno komisijo, med drugim zapisal, da so mu po tem, ko je zavrgel eno kazensko ovadbo in delno umaknil obtožni predlog v zadevi Astrid Bah, ter umaknil obtožni predlog v zadevi Pohorske livade, začeli intenzivno prisluškovati in mu slediti in s tem izvajati pritisk nanj. Ne verjame, da bi to počela policija, pač pa zadevo pripisuje Sovi.

Predsedujoči komisiji Matej Tonin je v sredo po seji komisije dejal, da odgovor Sove na očitke že imajo, povprašali pa bodo tudi policijo. O zadevi naj bi po napovedih razpravljali tudi prihodnji teden, ko naj bi se pogovorili s tožilcem Pušnikom.

Mediji povzemajo tudi Pušnikove navedbe, da ukrepe proti njemu koordinira njegov tožilski kolega L.M. iz specializiranega državnega tožilstva, ki ga vodi Harij Furlan. Da ga “imajo gor”, pa naj bi mu potrdil leta 2016 tudi takratni generalni državni tožilec Zvonko Fišer. O tem je Pušnik obvestil tudi sedanjega generalnega državnega tožilca Draga Šketo, ki pa da mu ni odgovoril.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu so za STA pojasnili, da so z navedbami tožilca, proti kateremu ne poteka kazenski postopek, seznanjeni, vse obtožbe v zvezi s pritiski, ki naj bi jih nanj izvajali tožilski kolegi, pa odločno zavračajo kot popolnoma neutemeljene.

Tudi Fišer in Furlan “odločno zavračata, da bi državnemu tožilcu z njuno vednostjo kdorkoli prisluškoval”, so navedli.

Ob tem so pojasnili, da je tako prejšnje vodstvo državnega tožilstva, kot tudi sedanje, državnemu tožilcu v zvezi z njegovimi ponavljajočimi se strahovi in pomisleki večkrat prisluhnilo. “Ob tem odločno zanikamo, da bi bilo državno tožilstvo vpleteno v kakršnokoli prisluškovanje državnega tožilca, ali da bi bilo z njimi seznanjeno,” so navedli.

Glede obtožb o mobingu so lani prejeli tudi osebno pismo, naslovljeno na generalnega državnega tožilca, v katerem pa po njihovih navedbah Pušnik domnevno prisluškovanje enači z mobingom. “Na to pismo smo tožilcu tudi odgovorili,” so zapisali.

Dodali so še, da jih doslej parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb ni povabila na sejo, niti niso zaprosili za pojasnila.

Kangler je v sredo za POP TV dejal, da ga pismo ne preseneča, saj da ve tudi za druge primere, ko je “nekdo zlorabil državne organe za politični obračun z njim”. Ob tem je dodal, da upa, “da se temu tožilcu do torka ne bo kaj zgodilo na poti v Ljubljano”.

Oglasil se je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je pozval vse pristojne, “da nemudoma ugotovijo, če je v navedenem prišlo do nedopustnega poseganja v pravice vpletenih oziroma do zlorabe pooblastil”. Očitke bodo v okviru svojih pristojnosti natančno preiskali tudi pri varuhu človekovih pravic.

PodrobnoKomisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs),  ki ji predseduje Matej Tonin, je že aprila letos prejela prijavo nezakonite obveščevalne dejavnosti Sove in zahtevo po nadzoru v skladu z zakonom Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Prijavo je Knovsu poslal Niko Pušnik, okrožni državni tožilec na gospodarskem oddelku Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, kjer dela od leta 2010. Kot pravi, je njegovo delo samo po sebi zahtevno zaradi nedodelane materialne in procesne kazenske zakonodaje in zmedene sodne prakse. V dopisu razloži, da je v letu 2015, ko je z mariborskega tožilstva moral oditi takratni vodja gospodarskega oddelka Boris Marčič, od njega prevzel nekaj njegovih zadev zoper Franca Kanglerja. Mariborski tožilec piše, da mu je po tem, ko je zavrgel eno kazensko ovadbo in delno umaknil obtožni predlog v zadevi »Astrid Bah«, ter umaknil obtožni predlog v zadevi »pohorske livade«, saj kazenski pregon ni bil zahtevan v dveletnem roku in so prisluhi postali nezakonit dokaz, Sova začela intenzivno prisluškovati in mu slediti, poroča POP TV.

Kot še pravi mariborski tožilec, je njegov kolega L.M., verjetno po naročilu nekoga z vrha, zoper njega izvajal mobing, pri čemer je L.M. predočal, kaj je omenjeni mariborski tožilec kje kaj rekel. Kot pravi so stvari šle tako daleč, da je bila zadeva tudi osebno motivirana, saj je na njegovo nesrečo mariborski tožilec v avtomobilu povedal svoji ženi nekaj o zasebnosti kolega L.M. Povsem verjetno pa je bil tovrstni nadzor ali pregon v interesu tudi takratnega vodje ODT Draga Škete zaradi boljših referenc, ki jih je imel omenjeni mariborski tožilec, zato se je Šketa bal za svoj stolček, še piše v prijavi.

Očitno pa mariborski tožilec N.P. ni podlegel pritiskom in ni zapustil tožilskih vrst, zato je sova zadevo nadaljevala in prešla v naslednjo fazo, ko so se, tako ogorčeni mariborski tožilec, s »prisluhi« začeli informirati tudi posamezniki, kot so prijatelji, sorodniki, sodniki, ki jih je tožilec v razgovorih omenjal. Kot piše v dopisu, so mu ljudje celo sami povedali, kaj in kje je kaj rekel.

Karikirano rečeno, so se zoper njega izvajali odkriti preiskovalni ukrepi, ki jih je koordiniral njegov tožilski kolega L.M., ki bi se moral ukvarjati s pregonom bančnega kriminala. A kot kaže, se raje ukvarja s pregonom tožilskega kolega.

Mariborski tožilec v prijavi Knovsu še zapiše, da upravičeno sklepa, da to prisluškovanje delo Sove, saj samo policija in Sova razpolagata s tovrstnimi tehničnimi sredstvi. Močno pa dvomi, da bi si policija upala kaj takega, pa tudi ne ve, zakaj bi mu policija to počela, saj po njegovi oceni odlično sodelujejo.

In kje vse se mu prisluškuje? V prostorih tožilstva, na stacionarnem službenem telefonu, doma, na domačem naslov, pri njegovi tašči, na naslovu njegovih staršev, v njegovem in ženinem avtomobilu ter celo na tenis igrišču blizu njegovega doma, prav tako preko IMSI lovilcev tudi mobilnemu telefonu, kjer spremljajo promet SMS sporočil njegovega in ženinega telefona. In ne samo to, tudi brskali so mu po osebnem računalniku in preko njegove znanke sporočali, kaj ima na njem.

Kot še lahko beremo, mu je tožilski kolega L.M. sam rekel, »da ga imajo gor in naj si pomaga kakor ve in zna, saj je tožilec«.

Izvemo še, da mu je to, da ga »imajo gor« potrdil ob obisku leta 2016 tudi takratni generalni državni tožilec Zvonko Fišer in to z razlogom, »da oni vejo, kaj on misli«. O tem je obvestil tudi sedanjega GDT Draga Šketa, ki pa mu, pričakovano, ni odgovoril, saj je bil Šketa tudi sam uporabnik teh prisluhov ter ga je v pisarni zvezi s tem celo provociral. Zaradi pisanja so morali ob priliki zdravstvenega pregleda opraviti tudi psihološka testiranja.

Mariborski okrožni tožilec še razloži, kako enostavna je metoda dela obveščevalcev. Snemajo pogovore, če karkoli rečem o kom tretjem, znancih, prijateljih, sodnikih, le temu pošljejo SMS ali ga osebno kontaktirajo in si ga tako pridobijo. Nato poskrbijo, da ga ljudje nekje čakajo in provocirajo. Tako dobiš občutek, da si nadzorovan, hkrati pa to metodo uporabijo za osebno diskvalifikacijo in osebno maščevanje. Da je šlo to provociranje tako daleč da so mu v hotelih ponoči preko prenosnega telefona prižgali televizijo, ko je kdaj kaj ‘bentil’ čez sodišče, pa so ga klicali na prenosni telefon, pri čemer so se mu na zaslonu izpisovale telefonske številke tujih držav Maroka, Španije,…

Prav tako je doživljal medijsko nadlegovanje, ko je moral umakniti del obtožb v zadevi »Mihelčič«, so ga poklicali v uredništvo Večer, da je ta objavil njegovo celostransko fotografijo, ob tem pa so mu sporočili, da je to bilo zaradi tega, da si ga bodo ljudje zapomnili po umikih, kar naj bi bila celo izjava L.M. osebno.

Kot ugotavlja mariborski okrožni tožilec, se mu to dogaja, ker se je očitno zameril Sovi, ki je bila v sporu s Francom Kanglerjem. Namreč, ko se je represivni aparat, Sova in policija, odločil, da je potrebno Kanglerja zrušiti, se je neki tožilec odločil, da ga ne bo procesiral, ker to ne bi bilo zakonito. In zaradi take »samovoljne« odločitve mu je bilo potrebno zagreniti življenje, še piše v  prijavi.

Vse to je sistemski problem, saj pravna država obstoji in pade na neodvisnosti sodstva. »Kako naj bo sodstvo neodvisno, če kazenski pregon izvajajo prestrašeni tožilci, tožilci, ki se jim prisluškuje in so pod pritiskom?«

»Ali če hočete korektno, na mene kot tožilca v zadevah Kangler, se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavrženimi ”udbovskimi metodami”. To je sramota za Slovenijo, to je sramota za slovensko pravosodje in je sramota za tožilsko organizacijo. Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač ”maske morajo pasti z obrazov” in zadevam je potrebno reči bobu-bob,« poudari mariborski okrožni tožilec, ki vztraja pri tej izjavi, čeprav bo obveščevalno-tožilska naveza poslala nekoga na Pohorje, da ga fizično utiša.

Prijavo Knovsu konča z opozorilom, da je tudi on sam, čeprav je tožilec, človek z ustavo zagotovljenimi pravicami, in bi bil slab tožilec, če bi o tem, kaj se dogaja, molčal. Tožilci so namreč varuhi zakonitosti, še pravi.

In ker so mu zaradi zgoraj opisanega kršene z ustavo zagotovljene pravice do zasebnosti in   mu je onemogočeno samostojno in neodvisno opravljanje državno tožilske funkcije, predlaga Knovsu, da komisija opravi nadzor in ga o izsledkih obvesti.

Št. komentarjev: 9
 1. Milč pravi

  Upam, da se jih še kaj ojunači.

 2. raft pravi

  Raft pravi Pred 23 ur
  Raft pravi Pred 7 ur
  Ljubljana – Rusi so kot največji slovanski narod imeli do manjših »sinov Slave« vedno pokroviteljski odnos. Vendar so bili odnosi s Slovenci, ker nikoli nismo imeli svoje države, vedno v senci
  —————————–
  BEDAKI ! Jezik ali pa celo samo podoben jezik nikoli in nikjer ne določi izvora nekega naroda. Izvor določi samo in edino GENETIKA, ki je danes tako rekoč na dlani. Mi Slovenci nismo Slovani, pa če si nekateri to še kako želijo.

 3. Drago pravi

  Kakor hitro je sedla na pravosodni prestol rdeča princesa iz šaleškega lobija, takoj so se začele v sodstvu dogajati kar največje možne sv*njarije! Vse za ohranitev naših in uničevanje NE-naših. Fuj!

 4. Narim pravi

  Pokončni možje iz pravosodja mhmmm a ostali se pa po štirih plazijo?

 5. raft pravi

  Narim pravi Pred 7 ur
  Pokončni možje iz pravosodja mhmmm a ostali se pa po štirih plazijo?
  ——————-
  Ja, plazijo se po Kučanovih iztrebkih.

 6. re gornjemu pravi

  Se mi zdi, da še ta dva vedno zaudarjata po njih.

 7. jožek pravi

  Morda zaudarjata že celo malo Janševih!

 8. raft pravi

  Jožek pravi Pred 5 ur
  Morda zaudarjata že celo malo Janševih!
  ——————–
  Jožek, je-bala te šmarnica.

 9. bruh pravi

  kućanova smrdeča državna mafija ne bo pozabila…banda 571 je že na delu,…ajd…..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen