Novinarji brez meja: Nobenega od velikih problemov človeštva ni mogoče rešiti brez kakovostnega novinarstva

0

Novinarji brez meja ob mednarodnem dnevu svobode medijev, 3. maju, opozarjajo, da v svetu manj kot deset odstotkov prebivalstva živi v državah, kjer imajo novinarji ugodno okolje in lahko opravljajo svoje delo svobodno in neodvisno. Nobenega od velikih problemov človeštva po njihovem opozorilu ni mogoče rešiti brez kakovostnega novinarstva.

Le devet odstotkov človeštva živi v državah, kjer je svoboda medijev po navedbah organizacije Novinarji brez meja na dobri ali zadovoljivi ravni. Na Zemljevidu medijske svobode v svetu so jih pobarvali belo ali rumeno.

Po drugi strani 74 odstotkov svetovnega prebivalstva živi v državah, kjer je svoboda medijev v težkem ali zelo resnem položaju in je svoboda obveščanja zelo zatirana. To ni le na Kitajskem, v Rusiji in Savdski Arabiji, ampak tudi v Mehiki in Indiji. Na zemljevidu so jih pobarvali črno ali rdeče. Če skupaj z njimi upoštevamo še države, kjer je svoboda obveščanja problematična in so jih na zemljevidu pobarvali oranžno, se odstotek poveča na 91, so zapisali.

Nobenega od velikih problemov človeštva, pa naj bo globalno segrevanje, korupcija ali spolna neenakost, ni mogoče rešiti brez informiranja, ki je svobodno, neodvisno in zanesljivo, z drugimi besedami – brez kakovostnega novinarstva, je opozoril generalni sekretar organizacije Christophe Deloire. Takšne razmere so po njegovi oceni zelo zaskrbljujoče za novinarje in še zlasti za vse tiste, ki so pri pravici do dostopa do informacij prikrajšani.

Omenjene številke temeljijo na statistiki Svetovne banke in letnem indeksu medijske svobode organizacije Novinarji brez meja, ki so ga objavili 18. aprila. Zemljevid medijske svobode v svetu tako izraža čedalje manj optimistično sliko, saj se je medijska svoboda v svetu v zadnjih petih letih poslabšala za 11 odstotkov, so zapisali Novinarji brez meja.

Vzrok za poslabšanje pa je deloma povezan tudi z demografijo v nekaterih državah, ki so na indeksu medijske svobode najnižje. Indija in Kitajska imata namreč skupaj 2,7 milijarde prebivalstva, Norveška, ki je na indeksu na prvem mestu, pa 5,2 milijona.

Vendar pa so tudi v nekaterih državah z veliko prebivalstva ugotovili znaten napredek, tako denimo v Etiopiji, ki ima 100 milijonov prebivalcev. Na indeksu se je povzpela za 40 mest na 110. mesto. Slovenija se je na indeksu sicer uvrstila na 34. mesto. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen