Neposreden rezultat primera Moravec: Avstrija z današnjim dnem podaljšuje nadzor na svojih mejah!

2

Šesterica evropskih držav je z današnjim dnem obnovila nadzor na notranjih schengenskih mejah za novih šest mesecev. Med njimi je tudi Avstrija, ki izvaja nadzor na meji z Madžarsko in tudi Slovenijo.

PREBERITE ŠE TOIlegalni migranti v Beli krajini ugrabili domačina, ga stlačili v prtljažnik njegovega avtomobila in pobegnili proti Italiji

Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvajajo že od leta 2015.

Države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oz. schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.

V skladu z določili je nadzor na notranjih mejah načeloma mogoče uvesti za šest mesecev, ob strinjanju Evropske komisije pa ga je mogoče tudi podaljšati. Sedanje obdobje se je izteklo v soboto, nadzor pa je šesterica zdaj podaljšala še vsaj do novembra.

Slovenija sicer že dlje časa nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji, ker da dobro varuje zunanjo schengensko mejo. To je v začetku tedna na dvodnevnem obisku na avstrijskem Tirolskem izpostavil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar. A Dunaj vztraja, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. (sta/ured)

Št. komentarjev: 2
  1. benedikt pravi

    G, Cerar se ni kapirau, da je R Austrija prestavila Sengen na svoje meje prau zaradi njegove nesposobnosti postavitve Sengna. Tedaj je zavrniu ponujeno pomoc EU. Usmerjeno — pohabljena miselnost je neozdrauljiva.

  2. mirror pravi

    Avstrijci trditvam naših levih politikov o uspešnem varovanju šengenskih meja nič ne verjamejo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen