Največ sedežev v Evropskem parlamentu se znova obeta desnosredinski EPP, a s precejšnjo izgubo poslanskih sedežev

0

Največ sedežev v Evropskem parlamentu se znova obeta desnosredinski Evropski ljudski stranki, a s precejšnjimi izgubami v primerjavi z letom 2014. Na drugo mesto naj bi se znova uvrstili socialdemokrati, na tretje pa liberalci, vključno z izidom stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, kažejo prve ocene, ki so jih objavili v Bruslju.

Desnosredinska EPP naj bi po prvih ocenah dobila 173 od 751 sedežev v Evropskem parlamentu in tako ostala najmočnejša politična skupina, a dobila naj bi 44 sedežev manj, kot jih ima sedaj.

Na drugo mesto naj bi se znova uvrstili socialdemokrati (S&D) s 147 sedeži, kar je prav tako padec v primerjavi s sedanjim stanjem, ko jih imajo 40 več.

Na tretje mesto naj bi se prebili liberalci (Alde) s 102 sedežema, kar je 34 več, kot jih imajo sedaj. Liberalci so sedaj na četrtem mestu, nov izid pa že vključuje tudi rezultat stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Precej boljši izid kot pred petimi leti se obeta Zelenim, ki jim prve ocene napovedujejo 71 sedežev, kar je za 19 sedežev več, kot jih imajo sedaj. S tem bi se uvrstili na četrto mesto.

Prav tako pa se znatno boljši rezultat napoveduje skrajno desni koaliciji, Evropi narodov in svobode (ENF), ki naj bi dobila 57 sedežev, kar je 20 več, kot jih ima sedaj.

Tudi evroskeptična skupina Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) naj bi dobila 17 sedežev več, kot jih ima sedaj, in sicer 58.

Prav tako 58 sedežev naj bi dobili zmerno evroskeptični Evropski konservativci in reformisti (ECR), kar pa je zanje precejšen padec, saj jih imajo zdaj 76. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen