Mladi slovenski fantje so branili mnogo več kot le svoj učni center, v bistvu so kot prvi branili nastajajočo slovensko državo!

2

Govor mag. Dejana Kaloha na komemoraciji v spomin na prvo žrtev slovenskega osamosvojitvenega procesa 

Spoštovani sodržavljani in sodržavljanke! Še posebej mi je v čast, da lahko imam tudi sam pozdravni nagovor na tem kraju domoljubnega spomina, saj je tudi moj oče v slovenski osamosvojitveni vojni kot teritorialec s puško v roki leta 1991 branil komaj rojeno državo Slovenijo!

Danes se spominjamo dogodkov, ko je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran slovenskim fantom, ki so predstavljali prvo generacijo slovenskih vojakov, pa so stopili tudi domačini v Pekrah.

Mladi slovenski fantje so branili mnogo več kot le svoj učni center, v bistvu so kot prvi branili nastajajočo slovensko državo! Vprašanje je, kaj bi bilo z zgodbo o slovenski osamosvojitvi, če bi takrat popustili zahtevam JLA. Vse to se je dogajalo mesec dni pred razglasitvijo samostojne in neodvisne Slovenije. Pekrski dogodki so nedvomno pomenili prvo konfrontacijo dveh oboroženih sil, ki sta izhajali iz nasprotujočih si ideologij.

Osemindvajseto obletnico za slovenski osamosvojitveni proces ključnega dogajanja se spominjamo tukaj, na Ljubljanski ulici v Mariboru. Tako kot v Pekrah so se tudi tukaj zbrali številni civilisti in s protesti zavračali agresijo JLA. Dan po obkolitvi učnega centra je pod oklepnikom JLA umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Šimčik iz Miklavža pri Mariboru. Vedeli smo, da poti nazaj ni več. Vprašanje, ki mi je tiste dni rojilo po glavi je bilo, le koliko žrtev bo potrebnih, da bomo dobili lastno državo.

Zelo podpiram Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki v ospredje postavlja osamosvojitev Slovenije kot tisti najpomembnejši mejnik v zgodovini slovenskega naroda, s tem pa tudi vsem tistim, ki so se leta 1991 z orožjem v rokah borili za slovensko državo, priznava ključni trud pri ustvarjanju in ohranjanju lastne državnosti.

Vseh tistih Slovencev in Slovenk, ki so tako ali drugače sodelovali pri ključnih procesih osamosvajanja, nekateri žrtvovali tudi največ, to je lastno življenje, se bomo vedno spominjali z globokim spoštovanjem. In ta spomin na slovensko osamosvojitev, na to visoko pesem slovenskega naroda, bo ostal večno živ! To vam garantiram kot sin teritorialca, kot član VSO in kot poslanec DZ RS. Hvala!

Št. komentarjev: 2
  1. Marjan pravi

    Dober govor poslanca Kaloha!

  2. Edo pravi

    Še dobro da vsaj nekdo skrbi za spomin na umrle v vojni za Slovenijo! Hvala VSO in hvala poslancev, ki se zavedajo pomembnosti dogodkov v maju in juniju 1991! Brez teh dogodkov ne bi živeli v samostojni Sloveniji…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen