Kranj in Vrba na Prešernovi dediščini gradita skupen turistični produkt

0

Občini Kranj in Žirovnica začenjata sodelovanje na področju kulturnega turizma, katerega rdeča nit je pesnik France Prešeren. Občini ter njuna zavoda za turizem in kulturo bodo tako pripravili poseben butični turistični produkt, ki bo popeljal turiste po krajih, kjer je pesnik naredil prve korake in kjer je zaključil svojo pot.

V Vrbi je Prešernova rojstna hiša, v Kranju pa hiša, v kateri je bival zadnja leta, in njegov grob. Obe občini, vsaka na svojem območju, razvijata turistični produkt Prešerna in hkrati ohranjata in varujeta kulturno dediščino, ki jo pesnik pooseblja v najširšem pomenu besede.

V obeh krajih na svoji povezavi s Prešernom gradijo kulturni turizem. Vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku na obletnico Prešernove smrti gostijo tudi osrednji dve prireditvi, in sicer proslavo ter Prešernov smenj. Izkazalo se je, da številni obiskovalci 8. februarja obiščejo obe prireditvi.

V preteklosti občini nista razmišljali, da bi se na podlagi Prešerna povezali, sedaj pa se je kranjskemu podžupanu Janezu Černetu porodila ideja, da bi občini združili svoje moči pri razvoju kulturnega turizma in pri ohranjanju ter prezentaciji dediščine, ki jo predstavlja Prešeren. Tako so se ta mesec srečali in dogovorili, da se lotijo priprave skupnega turističnega produkta, ki naj bi zaživel v letu 2020.

Kot je za STA povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, bo butični turistični produkt, katerega delovni naslov je Od zibelke do groba, namenjen predvsem tujim obiskovalcem. “Tujcev sam Prešeren, čeprav je naš največji pesnik, posebej ne fascinira. So pa v njegovi rojstni hiši navdušeni nad izbo in črno kuhinjo,” je pojasnil Pogačar in dodal, da jim ob tem vodiči tudi na nevsiljiv način predstavijo Prešerna.

Na podlagi teh izkušenj bo tudi nov turistični produkt temeljil na promociji Prešerna skozi obdobje, v katerem je živel. Poudarili bodo tedanji način življenja in stanovanjsko kulturo takratnega časa. Pri predstavitvi Prešerna pa jim bo v pomoč knjižica s prevodom Zdravljice v več kot 20 tujih jezikov. V paket bodo vključili tudi kulinariko in k sodelovanju povabili gostince, da bi oblikovali meni, ki bi spominjal na obdobje Prešerna.

Zavoda za turizem in kulturo obeh občin bosta do decembrskega sestanka pripravila podrobnosti, produkt pa naj bi turistom ponudili v letu 2020. To naj bi bil začetek širšega sodelovanja med občinama, v katerega bi kasneje lahko povabili tudi druge občine in deležnike. Oba zavoda se bosta trudila iskati tudi vire sofinanciranja za razvoj in implementacijo novega turističnega produkta.

Dobrodošli bodo tudi novi prostori, ki naj bi jih v prihodnje imeli v Vrbi za izvedbo različnih programov, povezanih s Prešernom, saj nameravata Občina Žirovnica in država kupiti sosednjo Ribčevo domačijo in v njej urediti sprejemni center in galerijo. To bi bil primernejši prostor za izvedbo dogodkov, ki se sedaj odvijajo kar v izbi Prešernove rojstne hiše, ki bi jo tako lahko res namenili le muzejski dejavnosti.

Trenutno poteka tudi prenova Prešernove rojstne hiše. Kot je povedal Pogačar, jo financira ministrstvo za kulturo, poteka pa skladno z načrti. “Prenova je bila nujna, saj je hišo že načel zob časa, hkrati pa bo osvežena hiša z barvo lesa, fasado in ostalimi detajli bolj podobna prvotnemu stanju,” je pojasnil župan. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen