Je Dejan Židan v času ministrovanja “po domače” izpeljal več javnih naročil? Čisto možno!

6

Mediji so poročali o več spornih javnih naročilih, ki so bila izvedena v času ministrovanja Dejana Židana.

V poslanski skupini SDS smo v zadnjem času opozorili na več javnih naročil, ki so jih izpeljali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v času ministra Dejana Židana in o katerih so se v medijih pojavili očitki o nepravilnostih. Gre za javna naročila »Zasnova in izvedba nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov 2016–2019« ter javna naročila »Analiza uporabe travnikov za potrebe ocene zalog ogljika na travinju«»Analiza in ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin« in »Študije ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin«.

O prvem javnem naročilu so člani in članice odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pred kratkim že razpravljali, vendar sejo predčasno prekinili, saj je Dejan Židan sejo predčasno zapustil in ni odgovarjal na številna vprašanja. Spomnimo. Tri milijone vreden javni razpis glede nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov je dobila znana oglaševalska agencija Futura, čeprav je ponudila najvišjo ceno, kasneje pa je bilo k pogodbi dodanih več aneksov. Razpis na podlagi približne finančne ocene in podpis pogodbe so na ministrstvu izpeljali s pomočjo ocenjevalne komisije, v njej pa so sedeli člani, ki so vsi bolj ali manj povezani z Židanom, ki se je pred vstopom v politiko ukvarjal s prašičerejo. Po sporni izbiri Future za najvišjo ceno je še bolj sporno dejstvo, da po treh letih sodelovanja ni merljivih podatkov o uspehu kampanje. Na novinarsko vprašanje o tem, kakšen je bil po posameznih letih omenjene kampanje vpliv na prodajo slovenskih proizvodov in ali drži informacija, da delež prodaje slovenske perutnine še vedno pada, pa so z ministrstva odgovorili, da neposrednih odgovorov ne morejo posredovati.

V zvezi z drugimi javnimi naročili pa smo v medijih lahko brali, da jih je ministrstvo naročalo pri ponudnikih, ki s travniki, kmeti in z vsebino študij oziroma analiz nimajo nobene zveze, kot tudi ne prihodkov ali zaposlenih, šlo je namreč za Zavod študentska praksa Maribor in Zavod inkubator idej. Za analizo uporabe travnikov za potrebe ocena zalog ogljika na travniku je ministrstvo odštelo 41.394 evrov, za študijo ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin je ministrstvo odštelo še 41.950 evrov, za analize in ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin pa 39.900 evrov.

Zanimivo je, da obe podjetji povezujejo isti ljudje. Zavod inkubator idej, ki je v lasti Matjaža Štolfe in Roka Hribarja, je bil namreč največji, 50-odstotni družbenik Zavoda študentska praksa Maribor. Hkrati pa je Zavod inkubator idej edini lastnik podjetja Nano Plus, ki ga prav tako vodi Matjaž Štolfa, ukvarjalo pa naj bi se s posredništvom pri prodaji različnih izdelkov. Tudi to podjetje je od ministrstva za kmetijstvo prejelo skoraj 25 tisoč evrov (24.376,95 evrov). Med drugim naj bi podjetje ministrstvu dobavilo pisarniški material in opremo. Pojasnila tedanjega ministra Židana in državne sekretarke Tanje Strniša, ki so bila dana v medijih, po naši oceni niso zadovoljiva.

V poslanski skupini SDS so zaradi vsega navedenega za vsa omenjena javna naročila zato predlagali, da Računsko sodišče opravi revizije postopkov.

Člani in članice odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo tako o vsem navedenem razpravljali jutri, in sicer na dveh nujnih sejah. Prva se prične ob 9. uri, druga pa 15 minut po koncu prve.

Št. komentarjev: 6
 1. raft pravi

  Tako si v Židanovi SD predstavljajo “evropskost” in zazrtost v prihodnost: 25. maja organizirajo namreč romanje v Kumrovec!
  ———————————-
  Kako se rešiti te slovenske nesnage, pa ne iti v zapor.

 2. Miha pravi

  Vsaka dodatna kila na Židanu je dodatni milijon na Levstikovi. Tako preprosto je to!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Kar se tiče kur, bomo žrli ukrajinske piščance, ki jih futrajo z gensko spremenjeno sojo in koruzo.
  monsantovaspozdravljapres
  boditevcvetju

 4. bruh pravi

  je kučanov smrdeči rdeči mafijski pra sec…in torej sodno in medijsko nedotakljivo bitje..ajd..če so njegovi komunistični predhodniki lahko v miru in legalno klali otroke in žene, ta lahko v miru in legalno krade in deluje mimo zakona…ajd…oni so taki…koliko dokazov še rabite…oni so vsi enaki, kot fotokopije…ajd..

 5. raft pravi

  Pletnarji na Blejskem jezeru so dali pobudo za nakup čistilne naprave. Foto: Uroš Hočevar/Delo
  ————————–
  Pa enotna oblačila si kupite, da ne boste še naprej taki kot klošarji.

 6. Bogdan pravi

  Bog ga nima rad koritnika, ki še ni ene same dobre stvari naredil za Slovenijo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen