Ilegalni migranti v Beli krajini ugrabili domačina, ga stlačili v prtljažnik njegovega avtomobila in pobegnili proti Italiji

22

Skupina ilegalnih migrantov je včeraj v Beli krajini ugrabila domačina, ko je ta delal v vinogradu, poroča spletni portal Siol.net, ki se pri tem sklicuje na izjavo hčere domačina. Zvezali naj bi ga z vrvjo, stlačili v prtljažnik njegovega avtomobila in pobegnili proti Italiji. Pri Sežani naj bi ga izpustili in pot čez mejo nadaljevali sami.

V Italiji naj bi jih nato prijeli italijanski policisti.

S Policijske uprave Novo mesto so za portal sporočili, da policisti o dogodku zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine. Kot so še zapisali, v tem trenutku podrobnosti ne morejo pojasnjevati, bodo pa to storili, takoj ko bo mogoče. Uradne potrditve dogodka tako še ni.

Ugrabitev 79-letnega domačina naj bi se zgodila v bližini vasi Mali Nerajec v Beli krajini, ko je ta delal v vinogradu, je za portal zatrdila njegova hči. Ugrabili naj bi ga štirje migranti. Dodala je še, da njen oče ni poškodovan in da je bil po dogodku na pogovoru na policijski postaji v Sežani.

SDS zaradi razmer na južni meji zahtevajo takojšen sestanek Sveta za nacionalno varnost, je na Twitterju zapisal predsednik stranke Janez Janša. Vlada namreč po njegovem mnenju teh razmer očitno ne obvladuje. “Prva skrb vsake vlade je varnost lastnih državljanov,” je še navedel Janša.

“Zgodba, ki se je odvila včeraj in ki smo ji priča od novega leta dalje, kaže, kako zelo so se motili tisti, ki so mislili, da je tema z ilegalnimi migranti končana in da so te stvari rešene in urejene. Seveda niso,” je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Branko Grims.

Policija je danes sicer zagotovila, da Slovenija kljub omenjenemu dogodku ostaja varna država, policija pa bo storila vse, da bo tako tudi ostalo. “Verjamem, da policija dela po najboljših močeh, ampak dela po navodilih vlade in zato je vlada odgovorna za stanje, ki smo mu priča,” je poudaril poslanec največje opozicijske stranke in izpostavil znatno povečanje nedovoljenih prehodov državne meje.

Ob tem je spomnil, da so v SDS nasprotovali pristopu k Marakeški deklaraciji, vendar pa je vlada, ki je k deklaraciji pristopila, dala napačen signal ilegalnim migrantom. “To z ilegalnimi migranti je na ozemlju Republike Slovenije postala sedaj industrija,” je dejal. Poleg vlade je bil kritičen tudi do nevladnih organizacij, ki da pomagajo pri nezakonitih prehodih meje, vlada pa da se hvali, kako z njimi dobro sodeluje. Zato je po njegovih besedah treba izpostaviti tudi vprašanje kazenske in politične odgovornosti za tiste, ki so pripeljali do sedanjega stanja.

Dodal je, da je vlada dolžna poskrbeti za varnost vsakega državljana in državljanke. “Vlada ima navsezadnje pooblastila, moč in aparat, da vse to uresniči, ljudje pa imajo vso pravico, da takšno ravnanje od vlade tudi zahtevajo,” je povedal Grims in tudi on podprl zahtevo za sklic Sveta za nacionalno varnost.

“Če vlada ni sposobna zaščititi slovenskih državljank in državljanov, jo javno pozivam, naj takoj odstopi in to prepusti tistim, ki smo to sposobni narediti,” je dejal Grims.

Poslanska skupina SDS pa zahteva sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bi obravnavali ukrepe za učinkovito zaščito schengenske meje ter ustavitev nezakonitega prehajanja meje med Hrvaško in Slovenijo.

Prepričani so, da nezakonito prehajanje schengenske meje predstavlja največji varnostni izziv za Slovenijo, pa tudi za ostale države članice Evropske unije. Vlada pa od leta 2015 ni sprejela učinkovitih ukrepov za preprečitev nezakonitega prehajanja meje. “Še več. Problematika nezakonitega prehajanja schengenske meje se ponovno zaostruje. Dogodki zadnjih mesecev, predvsem pa zadnjih dni kažejo na to, da vlada Marjana Šarca nima nobenega interesa, da bi zagotovila bolj učinkovito varovanje schengenske meje in poskrbela za varnost ljudi in premoženja,” so kritični v sporočilu za javnost.

Želijo, da vlada in minister, pristojen za notranje zadeve, na seji odbora pojasnita, s katerimi konkretnimi ukrepi bosta zagotovila varnost življenj in premoženja ljudi.

Oglasil se je tudi evropski poslanec SLS in kandidat na skupni listi SDS in SLS Franci Bogovič in v sporočilu za javnost zapisal, da si nobena suverena država ne more privoščiti, da bi se po njej prosto gibali ljudje, ki so vanjo vstopili na nedovoljen način in brez kakršnihkoli dokumentov. Bogovič pričakuje nemuden sklic izredne seje vlade in takojšnjo pripravo urgentnih ukrepov za povečanje varnosti na kriznih mejnih območjih.

Policisti so v zvezi z ugrabitvijo 79-letnega Belokranjca pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije, so pojasnili na današnji novinarski konferenci. Ob tem so zagotovili, da Slovenija kljub omenjenemu dogodku ostaja varna država, policija pa bo storila vse, da bo tako tudi ostalo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Tomaž Peršolja, so italijanski varnostni organi prijeli 25-letnega državljana Maroka in dva 18-letna Alžirca. Vse tri so vrnili v Slovenijo in so sedaj v policijskem pridržanju. Policisti pa iščejo še četrto osebo, ki naj bi sodelovala pri ugrabitvi, a je vozilo zapustila še pred končno lokacijo, je pojasnil.

Policisti so sicer ugotovili, da so tujci v sredo pristopili do 79-letnika, ki je opravljal vinogradniška opravila, in ga sprva prosili za vodo. Nato pa so mu zagrozili z nožem, mu odvzeli avtomobilske ključe, ga zvezali in dali v prtljažni prostor njegovega avtomobila. Po večurni vožnji so oškodovanca pustili pri vasi Prelože pri Lokvi in peš nadaljevali pot proti Italiji. Oškodovanec se je sam rešil iz prtljažnika, v dogodku pa ni bil poškodovan.

Osumljence so prijeli italijanski varnostni organi pri Bazovici, slovenski policisti pa so jih prevzeli in jim odvzeli prostost. Med postopkom so ugotovili, da so vsi trije že bili prijeti pri ilegalnem prehodu meje in vrnjeni na Hrvaško.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je zagrožena kazen od šest mesecev do 10 let zapora, za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila pa kazen do dveh let zapora.

Kljub omenjenemu dogodku policija zagotavlja, da Slovenija sodi v krog najvarnejših držav na svetu. Kot je dejal namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, bo policija storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Pri tem Senica priznava, da takšnih dogodkov ni mogoče stoodstotno preprečiti, kar velja tako za Slovenijo kot za druge države.

Ob tem je spomnil, da so migracije ne zgolj humanitarni, pač pa tudi varnostni izziv. Policija zato v zadnjih letih vseskozi spremlja dogajanje v regiji in prilagaja svoje aktivnosti, tudi v sodelovanju s policijami drugih držav. Policija ocenjuje, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato so pred kratkim svoje aktivnosti okrepili.

Tako izvajajo poostrene nadzor meje, kamor so razporedili policiste iz drugih enot, nadzor so okrepili tudi z dodatnim sistemom video nadzora, je pojasnil Senica. Ocenil je tudi, da so začasne tehnične ovire učinkovito sredstvo za omejevanje nedovoljenih migracij, zato predlagajo njihovo postavitev še na mesta, kjer ograja še ni nameščena.

Kot je dejal, se zavedajo, da dogodki, kot je bila ugrabitev v Beli krajini, vplivajo na občutek varnosti ljudi, a jim policisti pomagajo zagotavljati njihovo varnost in varnost njihovega premoženja. Opozarjajo na samozaščitno ravnanje, kot je zaklepanje vrat stanovanjskih hiš in avtomobilov. Na teh območjih so namreč v zadnjem mesecu zabeležili nekaj tatvin avtomobilov, a Senica ob tem opozarja, da jih je bilo veliko odklenjenih, v njih pa so bili ključi.

Črnomaljski policisti so sicer danes že obiskali prebivalce naselja, kjer je prišlo do dogodka, in jim svetovali, kako naj ukrepajo, ko opazijo tujce. Komandir črnomaljske policijske postaje pa se bo danes sestal z vodstvom občine in krajevne skupine.

Policija je sicer v letošnjem letu do 6. maja, obravnavala 3022 ilegalnih prehodov državne meje, število se je glede na enako obdobje lanskega leta povečalo za 99 odstotkov. Najbolj opazno je povečanje na območju policijskih uprav Ljubljana, največ prehodov pa so poleg ljubljanske zabeležili še na območjih novomeške in koprske policijske uprave.

Ob tem policija opozarja še na problematiko zlorab postopkov mednarodne zaščite. Po besedah vodje oddelka za upravljanje meja v sektorju mejne policije Petra Skerbiša resen problem pri obravnavi nedovoljenih migracij policistom povzročajo migranti, ki zlorabljajo postopek mednarodne zaščite. To se po njegovih besedah kaže v velikem razkoraku med številom izraženih namer in dejansko podanimi prošnjami.

Zato bi bilo treba spremeniti zakonodajo o mednarodni zaščiti ter uvesti varovalke, ki bodo preprečevale zlorabe, je poudaril Skerbiš. Sedanji sistem “primi in spusti” namreč po njegovih besedah pomeni, da nezakoniti migranti vedo, da se bodo lahko prosto gibali, če bodo zaprosili za mednarodno zašito.

Izpoved ugrabljenega 79-letnega Mirka Moravca je šokantna: “Zagrozili so mi z nožem, nato pa me zvezali tako trdo, da sem med vožnjo od bolečine kričal!”

Žrtev sredine ugrabitve v Beli Krajini, ki so je osumljeni migranti, je danes za medije pojasnila potek dogajanja. Zvezanega so 79-letnega Mirka Moravca v prtljažniku njegovega avtomobila peljali iz Bele krajine do vasi Prelože pri Lokvi blizu italijanske meje.

Belokranjec se je ravno pripravljal na škropljenje v vinogradu, ko sta se mu približala dva neznanca. Eden mu je zagrozil z nožem, drugi pa potipal po njegovih žepih, kjer je imel ključe svojega avtomobila. Te mu je vzel, drugi pa mu je vzel ključe od garaže. V njej je našel debelejšo vrv, s katero sta ga nato zvezala.

Kot je dejal, sta ga zvezala tako trdo, da je med vožnjo od bolečine kričal, nakar sta ustavila vozilo in vendarle nekoliko popustila vozle. Prav tako sta mu zvezala noge in mu prelepila oči. Kljub temu je s kančkom očesa uspel videti, kam se peljejo.

Nato so ga vrgli v prtljažnik njegovega avtomobila, v katerem se je peljal s še štirimi ljudmi. Nekaj časa so iskali pravo pot, ko so prišli na večjo prometnico, pa so pohodili plin. “Še nikdar se nisem tako v življenju vozil,” je dejal. Na poti so se približali Staremu trgu, kjer je mejni prehod s Hrvaško, tako da je že upal, da bi jih morda zaustavila policija.

Vendar pa je voznik zavil proti Kolpi, kjer je avto nasedel. Ko so ga vendarle spet spravili na vozno pot, so nadaljevali pot proti Ilirski Bistrici, nato proti Divači. Kot se spominja ugrabljenec, so ves čas vozili zelo hitro.

Na enem od bencinskih servisov je eden med njimi zapustil vozilo, z drugimi pa so nadaljevali pot. Divje so vozili tudi po bližnji načeti makadamski cesti, se nato ustavili in ga skupaj z vozilom pustili tam. Kar dolgo časa se je trudil, da se je osvobodil vrvi, vendar pa hoditi ni mogel, saj nog po šestih urah, ko so bile zvezane, niti ni čutil. “Še zdaj jih ne čutim dobro,” je povedal.

Počasi je vendarle prispel na bližnjo jaso, kjer so se pasle ovce, od tam pa je zagledal vas, nato pa kmalu še vozilo pastirja ovac. Sledil mu je domov in potrkal ter domačim razložil, kaj se mu je zgodilo. Ker je ostal brez vseh dokumentov in mobilnega telefona, se policijo poklicali kar od tam, je za medije še povedal 79-letnik.

Tri osumljence so italijanski varnostni organi pri Bazovici že prijeli, slovenski policisti pa so jih prevzeli in jim odvzeli prostost. Vsi trije so zdaj v policijskem pridržanju. Policisti pa iščejo še četrto osebo, ki naj bi sodelovala pri ugrabitvi, a je vozilo zapustila še pred končno lokacijo.

Št. komentarjev: 22
 1. Jožek pravi

  Kaksna skoda,da ne naletijo na Grimsa, on bi jim ze pokazal

 2. linke pravi

  in kaj bo sedaj ukrenil “dume august iz kamnika imanovan tudi premier vlade ? bo sklical urad za nacionalno varnost , ali bo dejal ” kvaj dej ke, j moj unimoh?

 3. raft pravi

  Jožek pravi Pred 2 uri
  Kaksna skoda,da ne naletijo na Grimsa, on bi jim ze pokazal
  ———————
  Jožek, ti si en navaden butelj. Zanima me samo, ali si s proste reje, ali si pitanec.

  1. Jožek pravi

   Pitanec proste reje si lahko samo ti, ki nisi ” prezmahal” , da se salim na Grimsov racun

 4. mirror pravi

  To imate, ker ste volili politično stran, ki ji je lasten narod, država in vojska na zadnjem mestu.

 5. čarli pravi

  Naslednjič bo že en mrtev, preden bo kamniški klovn karkoli ukrenil…

 6. linke pravi

  se je kljuse iz kamnika že kaj oglasilo ? je mar preveč zavzet z popravilom unimoha .

 7. linke pravi

  se je kljuse iz kamnika že kaj oglasilo ? je mar preveč zavzet z popravilom unimoha .

 8. bruh pravi

  uvoženi nestrpni in nevarni muslići so najbolj zvesti volilci lev olibe ral nih strank v zahodni EUropi (85%), skoraj toliko kot negroidi v USA (kjer se hvalijo, da več kot 90% volijo obamoclintonove) …ajd…

 9. bruh pravi

  poglejte le zgodovino Molenbeeka in dolgoletnega socialističnega nestrpnega vladarja Moureauxa………a vi veste, da so lani musli volilci v Molenbeeku (kjer so domorodni belgijci praktično izginili….) ponovno volili Moureaux….ampak ne očeta ampak divje nestrpno rdečo hči….ajd…katrino….ajd….

 10. bruh pravi

  v zahodni urbanih predelih socialisti brez muslićev in negroidov niso izvoljeni……..med 40 in 60% glasov je njihovih….ajd…

 11. Narim pravi

  Grozhn.
  Tle nam tud Grims več ne pomaga.
  Gorenak kot bivši policaj je pa modro tih.
  🙁

 12. Pubec pravi

  Prepustite to nam, ki smo sposobni! Česa pa, razen bla, bla? Grims bi vzel mitraljez ali fračo in pobijal vse počez? Bi se obrnil na Orbana?

 13. raft pravi

  Pubec pravi Pred 5 ur
  Prepustite to nam, ki smo sposobni! Česa pa, razen bla, bla? Grims bi vzel mitraljez ali fračo in pobijal vse počez? Bi se obrnil na Orbana?
  ———————-
  Kaj boš pa ti kurac usrani vzel v roke ko bo potrebno? Ti povem kaj? Kučanu boš stiskal ri-tne mozolje.

  1. Pubec pravi

   Ti revcek pa bos vzel noz med zobe in v napad? Eh, med zobe ne bo slo, ker si skrbast ali pa se bos! Ce bi se hotel spustiti na tvoj nivo, bi ti napisal, da bos vzel v roke ” picko uscano” pa ne vem kje jo bos dobil?

 14. bruh pravi

  evropski levičar je VEDNO izdajalec…vedno…vedno divje nestrpni, sistemsko mafijski, totalitarno nedemokratićni, hinavski, ogabni . zločinski izdajalec…vedno..na kratko levičar..ajd.

 15. Pubec pravi

  Ti revcek pa bos vzel noz med zobe in v napad? Eh, med zobe ne bo slo, ker si skrbast ali pa se bos! Ce bi se hotel spustiti na tvoj nivo, bi ti napisal, da bos vzel v roke ” picko uscano” pa ne vem kje jo bos dobil?

 16. raft pravi

  Pubec pravi Pred 3 minute
  Ti revcek pa bos vzel noz med zobe in v napad? Eh, med zobe ne bo slo, ker si skrbast ali pa se bos! Ce bi se hotel spustiti na tvoj nivo, bi ti napisal, da bos vzel v roke ” picko uscano” pa ne vem kje jo bos dobil?
  ————————
  Ostani pri Kučanovih ri-tnih mozoljih in se ne ukvarjam z zobozdravstvom, ker si za to prebutast.

  1. Pubec pravi

   Ti pa ” neverjetno moder”, saj kazes to s svojimi primitivnimi opazkami! Bruh?

 17. bruh pravi

  raft, kućanov komunajzerski smrdeči levičarski rdeči pra sec je vedno tak… od vednom in za vedno…..ne obremenjuj se z njim…. kvečjemu uživaj v tem ko ga opisuješ takega kot je…..ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen