Finance: Kako omogočiti sodelovanje malih vlagateljev pri plemenitenju kapitala in rasti v rastočih srednjih slovenskih podjetjih?

0

Jure Ugovšek v komentarju Dobički rekordni, denar pa v nogavicah piše o rasti slovenskih podjetij. Opozarja na hibo slovenskega delniškega trga, saj vlagatelj z naložbami v kotirajoče družbe tako rekoč nima možnosti vložiti v rastoča srednja, kaj šele mala perspektivna podjetja.

“Rast podjetij navdušuje. Marsikdo s prihranki v depozitih, ki se danes ne plemenitijo, realno pa izgubljajo vrednost, se ob tem vpraša, kako bi se sam priklopil na to rast. Vlagatelj z naložbami v kotirajoče družbe tako rekoč nima možnosti vložiti v rastoča srednja, kaj šele mala perspektivna podjetja. Bolj kot ne mu preostanejo naložbe v družbe, ki so v zreli fazi poslovanja in težko ogromno zrastejo. Nagrajujejo vlagatelje z dividendami, poleg tega pa finančniki prav veliko razlogov za nakupe slovenskih delnic ne vidijo. (…) V Sloveniji najbogatejši posamezniki ne vidijo prednosti v kotaciji. Z vidika razvoja varčevalne kulture je to slabo in le upamo lahko, da bo razvoj skladov zasebnega kapitala – ta je podkrepljen z evropskimi sredstvi – omogočil sodelovanje malih vlagateljev pri plemenitenju kapitala in rasti v rastočih srednjih slovenskih podjetjih.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen