Erjavcu interpelacija zaradi zlorab in nezakonitosti, pri OVS pa Mahniča naznanili policiji

2

Poslanska skupina SDS je vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. Med drugim mu očitajo zlorabo OVS, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje, je povedal poslanec Žan Mahnič. Tega pa je OVS zaradi izdaje tajnih podatkov naznanila policiji.

Očitke Erjavcu so po besedah poslanca SDS ter podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mahniča strnili v štiri točke. Očitajo mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblasti zaradi zlorabe vojaške obveščevalne službe (OVS) ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski zaradi po njihovem mnenju nezakonite razrešitve Škerbinca.

Ministru v SDS očitajo še odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja, laganja poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Nazadnje mu očitajo še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Po poslančevih ocenah je Erjavec s tem, ko je Škerbinca razrešil brez obrazložitve, kršil navodila o pooblastilih za imenovanje in razrešitev v SV. Ta v drugem členu določajo, da načelnik Generalštaba SV predlaga ministru za obrambo s pisnim obrazloženim predlogom imenovanja in razrešitve poveljnikov in njihovih namestnikov, ki jih v skladu z zakonom imenuje in razrešuje minister.

Mahnič je spomnil še na določilo zakona o obrambi, ki govori o imenovanju in razreševanju poveljnikov na podlagi službenih potreb. Po njegovem prepričanju bi bil lahko Škerbinc razrešen izključno iz tega razloga.

Minister se je po Mahničevih navedbah tudi zelo zapletal in lagal javnosti glede razlogov za razrešitev Škerbinca. Spomnil je na na izjave o domnevnem neprimernem govorjenju Škerbinca o o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenki Ermenc ter nočnem streljanju na Počku. Prav tako je minister po poslančevih ocenah lagal, ko je trdil, da nima poročila OVS o izsledkih zaslišanj vojakov. OVS je namreč v njih preverjala ravnanje Škerbinca.

Po Mahničevih navedbah je 3. aprila OVS začela zasliševanja, na tej podlagi pa je bil, tako Mahnič, Škerbinc 5. aprila razrešen s funkcije.

Skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na OVS opravila nadzor. Direktor Dejan Matijevič jim je povedal, da je OVS začela z aktivnostjo na podlagi ustnega naročila ministra, direktor pa je ustno naročil OVS, kaj naj naredi. Pri tem se je skliceval na prvo alinejo 32. člena zakona o obrambi, je pojasnil Mahnič. “S tem sta minister in Matijevič kršila zakon, ker na podlagi te alineje varnostniki ne morejo izvajati takšnih nalog, kot so jih,” je povedal in ocenil, da minister zavaja, ko govori, da so govorice ogrožale varnost načelnice Generalštaba.

Če bi to želeli pravilno izvesti, bi Ermenčeva po Mahničevem mnenju morala podati kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi obrekovanja. Na tej podlagi bi lahko kriminalisti OVS pričeli z zbiranjem obvestil.

Med drugim je pojasnil tudi sklepe Knovsa, ki so obremenjujoči za Erjavca. Ob tem je Mahnič opozoril zlasti na sklep, da se Knovs strinja z vodstvom OVS, da v tem primeru ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost. Te pa po Mahničevih navedbah nikakor ne smejo izvajati varnostniki OVS.

Knovs je sicer aprila ugotovil, da je Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev Škerbinca. Mahnič je kot podpredsednik Knovsa takrat na novinarski konferenci javno pojasnil, da je OVS na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, zaslišala 25 pripadnikov vojske, obenem pa navedel, da zaslišani vojaki niso mogli potrditi teh govoric. Ugotovilo se je, tako poslanec, da je komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa da je želel pomiriti, da je načelnica že operativna. Erjavec je povedal, da je s poročilom seznanjen, a je tajno in ga zato ne razkriva.

Danes pa je OVS Mahniča naznanila policiji, po informacijah STA mu očitajo izdajo tajnih podatkov. Mahnič je očitke že zanikal.

Namesto tega pa ocenjuje, da se z Erjavcem pospešeno nadaljuje razkroj SV: “Erjavec je sinonim za izgubo morale v SV, odhod pripadnikov, je izrazito proruski politik, ki Slovenijo vodi stran od zavezništva.” Kljub temu, da se minister za zunanje zadeve Miro Cerar po Mahničevem mnenju trudi, da bi bila zunanja politika Slovenije v skladu z njeno deklaracijo, “Erjavec dela vse za to, da ne bi izpolnil zavez, ki sta jih zaveznikom dala nekdanja premierja Alenka Bratušek in Miro Cerar”.

Erjavec je sicer večino očitkov, ki so se pričakovano znašli v interpelaciji, zanikal že pred dnevi in ocenil, da za interpelacijo ni pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v SV in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito. Svoje ravnanje je pojasnil tudi v poročilih, ki jih je poslal premierju Marjanu Šarcu. Ta je ocenil, da je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja in “da bo znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije”.

Kot je poudaril premier, na podlagi poročil v Erjavčevem ravnanju ne vidi ničesar spornega. “Minister je ravnal zakonito. Tudi to pripisujem predvolilnemu času,” je Šarec dodal v izjavi za medije ob robu akademije ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester na Brdu pri Kranju.

Interpelacija ministra za obrambo Karla Erjavca, ki jo je danes vložila SDS, je prva interpelacija zoper katerega od članov aktualne vlade pod vodstvom Marjana Šarca, ki je zaprisegla 13. septembra lani. Je tudi tretja interpelacija obrambnega ministra v zgodovini. Erjavec je sicer interpelacijo prestal že leta 2016, tedaj v vlogi zunanjega ministra.

Kako se bo razpletla tokratna, stranke večinoma še ne razkrivajo. V NSi in koalicijski SAB želijo najprej počakati na argumente ministra. Obenem v SAB od Šarca pričakujejo enake vatle kot pri drugih ministrih, ki so že morali zapustiti vlado. Prvi je bil prav iz vrst SAB Marko Bandelli. Šarec je sicer danes ocenil, da je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja.

SNS pa so že danes napovedali podporo interpelaciji. Ne le zaradi očitkov, ki jih je navedel SDS, pač pa tudi zaradi nekaterih izjav Erjavca. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. bruh pravi

    ajd..v sistemsko mafijskem , enoumnem, ne-pluralnem in nedemokratičnem smrdečem kučanistanu so taki smrdeči rdeči nestrpni in ogabni pra sci tipa kaloh sodno in medijsko nedotakljivi…kdaj boste tole razumeli, dragi drugače misleči….oni so prvorazredni smrdeči privilegiranci, katerim je vse dovoljeno..kot rdečim pra scem v belorusiji, castrovim na kubi, kimovim v severni koreji, itd itd.itd..ajd..saj je vse tako prozorno in jasno….in če še tega ne razumete začnite strastno in vsakodnevno brati bando 571 dokler vas ne prepričajo da, so oni kao neodvisni novinarji in da so njihovi šefi in sicer rdeči mafijski pra sci in svi nje na oblasti kao najboljši in edini zvelićavni, ne glede na rezultate, ne glede na zločinskost, ne glede na mafijskost, ne glede na nestrpnost, ne glede na nedemokratičnost, ne glede….ajd….slo levičar je tak…vedno…ajd..

  2. gargi pravi

    He, He, Janša je spet mladiča namočil v neko sr*nje, a iz te interpelacije take ne bo kruha, ne vode…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen