Dr. Vinko Gorenak: Po 26.5. bom DOM-u čestital ali pa jim povedal, da so katastrofa, ki je omogočila 5 levih poslancev!

1

Piše: dr. Vinko Gorenak

Da ne bo nobene pomote. Vsaka ustanovite nove politične stranke, tudi DOM, je nekaj najbolj politično normalnega in nekaj najbolj demokratičnega. Vsakdo ima seveda legalno, legitimno in zakonito možnost, da ustanovi novo politično stranko. Je torej v zvezi z DOM Bernarda Brščiča in Lucije Ušaj kaj narobe? Niti slučajno ne. Vse je v najlepšem redu.

Večina med vami ve, da sem aktiven udeleženec twitter debat. Na twitterju lahko ugotovim, da se je določen del močnih podpornikov SDS, preprosto preselil k DOM. To je tudi pričakovano in ne predstavlja kakšnega posebnega problema. Nekatere med njimi poznam tudi osebno, zato vem, da so njihova stališča globoko domoljubna in poštena. Res pa je, da gre za ljudi, ki politične kombinatorike in sistema volitev v EU parlament, preprosto sploh ne poznajo.

Zato naj pojasnim naslednje. Na zadnjih volitvah v EU parlament je bila volilna udeležba okoli 25 odstotna. Slovenija ima v EU parlamentu osem sedežev. Izračun pokaže, da je bilo na zadnjih volitvah v EU parlament potrebnih okoli 8 odstotkov glasov, za pridobitev enega mesta poslanca v EU parlamentu. Kako bo na volitvah 26. 05. 2019 ne vemo. Če bo volilna udeležba večja, kar je pričakovati, se bo odstotek za pridobitev enega poslanskega mesta v EU parlamentu, ustrezno povečal.

Ima DOM možnost doseči ta odstotek? Po mojem ne, čeprav jim to želim. Veliko raje bi videl, da imamo v EU parlamentu predstavnika DOM Brščiča in Ušajevo, kot pa, da bi tam gledal Fajonovo (SD), Jovovo (LMŠ),Tomičevo (ZL), Avstrijko Mlinarjevo (SAB)ali Šoltesa (DESUS).

Na zadnjih volitvah v EU parlament je naš desni politični pol dobil 5 poslanskih mest, levi politični pol, pa 3 poslanska mesta. Nobenega problema torej ni, če DOM dobi poslanca v EU parlamentu. Toda kaj se bo zgodilo v nasprotnem primeru?

Če DOM dobi recimo 6 ali manj odstotkov glasov na volitvah v EU parlament, potem je stvar prav tako jasna. Slovenski politični desnici bodo v tem primeru naredili veliko škodo. Vsi njihovi glasovi se bodo v tem primeru sorazmerno porazdelili med tiste stranke, ki bodo dosegle volilni prag okoli 8 odstotkov (ob pogoju 24 odstotne volilne udeležbe). Povsem mogoče je torej, da bodo glasovi najbolj zagretih podpornikov DOM, šli k Levici. A si tega želijo podporniki DOM? Po moje ne. Ne vem pa še se zagreti podporniki DOM tega sploh zavedajo? Po moje ne.

Neumnost so tudi stališča podpornikov DOM, ki pravijo, da je bolje če gre naš glas v nič, kot da gre k EPP. Noben glas ne gre v nič. Stranke, ki ne bodo dosegle praga in bodo dosegle pod 8 odstotkov glasov (pogoj okoli 25 odstotna udeležbana volitvah) ne bodo imele poslanca v EU parlamentu, njihovi glasovi pa se bodo porazdelili med vse tiste stranke, ki bodo dobile polanca v EU parlamentu.

Se vidimo in slišimo 26. 05. 2019, ko bom DOM-u čestital, ali pa jim povedal, da so katastrofa, ki je omogočila 5 levih poslancev tipa Fajonova, Jovova, Tomičeva, Mlinarjeva ali Šoltes.

Število komentarjev: 1
  1. jožek pravi

    To je Gorenakovo “razmišljanje” in pojmovanje demokracije. ” V evropskem parlamentu bi morali biti samo desni poslanci , Romana Tomc, Zver ” in morda še kdo, ki mu je naklonjen ON. Kaj ne meji to na enoumje? Očitno se mu kolca po časih, ko so bili povsod SAMO komunisti (torej tudi ON)!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen